jun 24, 2021 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Van zwoel weer naar herfstkoelte: voorkom zomergriep en red je vakantie

Zo lang uitgekeken naar je vakantie en eindelijk is het zover: weg van de coronazorgen. Of tenminste dat dacht je, want op vakantie ziek worden, het is een nachtmerrie misschien, maar het kan: zomergriep!  Hoe kan dat? Griep dat is iets voor de winter zo denk je. Je kan in de zomer toch niet met griep in bed zitten? Hoe kan het dat je uitgerekend met het mooie vakantieweer last hebt van een hardnekkige verkoudheid, duizeligheid, een algemene malaise met uitgesproken zwaktegevoel, koorts, hoesten, pijn in de borststreek, verstopte neus, braakneigingen, diarree en maagklachten, naast heftige buikpijnen? En toch gebeurt het. Het is dan ook de kunst om het verschil te maken met corona en een zomergriep. Een arts kan meestal snel uitsluitsel geven.

Ook in de zomer, ook tijdens je vakantie, ook als je wil uitblazen van de coronamaatregelen, ook tijdens recuperatie van het harde werk tijdens de rest van het jaar, kan je met gemak getreiterd worden door vreemde gewaarwordingen. Je bent trouwens niet alleen, want op vakantie zitten gewoonlijk veel landgenoten met dezelfde verschijnselen geplaagd.

Zomergriep zo noemen de dokters het, maar daarmee ben je nog niet genezen en evenmin getroost. Geruststellend is wel dat het een eenvoudig voorbijgaand verschijnseltje is, je kan haast van een Europese zomerziekte spreken. Even geruststellend te weten is dat het in de zomer meestal om een goedaardige soort griep gaat en dat je er eigenlijk vrij snel en zonder al te veel medicatie van herstelt en dat je bovendien toch een immuniteit hebt opgebouwd voor dergelijke kwaaltjes, mocht er dit jaar weer een virus het initiatief nemen je te willen treiteren.

Ook in de zomer kan je getroffen worden door een soort griep. Het beste wat je kan doen is gewoon een paar dagen in bed blijven. En bij elke ziekte waarbij koorts gepaard gaat, moet je veel drinken. En probiotica zullen een zomergriep snel aanpakken.

Ongevaarlijk

Griep in volle zomer, met zo’n warm en heerlijk mooi weer? Je zou voor minder naar de winter verlangen. Doe dat niet, het is een zeer tijdelijk en ongevaarlijk verschijnsel, een virus die het op je geluk heeft gemunt, zij het voor slechts een paar dagen. Het wordt plots als een soort zak op je rug gegooid. Vanmorgen stond je gezond en monter op en in de loop van de namiddag voel je je al vreselijk ellendig, echt mottig.

De lichaamstemperatuur loopt op, niet gigantisch of spectaculair: zo om en nabij de 37,8 tot een kleine 38, maar je voelt je wel goed ziek. Er treedt pijn in de spieren en de ledematen op, je voelt je geradbraakt. Sommigen hebben ook hoofdpijn, pijn in de halsstreek – wat bij bepaalde patiënten de indruk kan doen ontstaan dat ze te maken krijgen met meningitis – verder maagklachten, een absolute afkeer van voedsel, voor velen ook heftige diarree met buikpijnen. Voor sommigen komt daar ook nog een verstopte neus, pijn in de borststreek en hoest bij. Kortom een soort griepepidemie, maar waar ook de spijsverteringsorganen duidelijk bij betrokken zijn, je ellendig ziek maakt en belet te werken, je met duizeligheid aan bed kluistert, en je het gevoel van algemene malaise en zwakte geeft: je denkt ik blijf wekenlang ziek, ik kom niet meer uit bed.

Daar komt nu nog de bijkomende complicatie van corona bij. In geval van twijfel, laat in elk geval een test uitvoeren. Tegenwoordig kan je dat gemakkelijk bij de apotheker laten doen. Ook in Frankrijk is dat zo. Daar heb je bovendien een goede vrijheid van keuze en kan je snel naar een arts, zelfs in kleine dorpen.

Wees voorzichtig

Wees gerust, je bent niet alleen. En bovendien is het een verschijnsel dat elke zomer terugkeert en dus allerminst gerelateerd is aan corona.

Het gevolg is dat voor wie moet werken in de zomermaanden, dubbelhard zal mogen werken omdat er veel afwezigheden zijn. Elke zomer hetzelfde liedje. Ofwel zijn ze ziek door het mooie weer, ofwel verlangen ze naar het mooie weer.

Je zou haast denken dat mooi weer aanzet tot absenteïsme. Gelukkig is zomergriep een redelijk goedaardige kwaal, hoewel ze zoals bij de meeste virale aandoeningen van het type influenza heel besmettelijk is.

Grote voorzichtigheid en hygiëne is dus geboden bij mensen die niet willen besmet worden omdat ze nog aan het blokken zijn, of omdat ze niet kunnen gemist worden voor hun job, hetzij ze net voor de vakantie staan en als het ware vertrekkensklaar zijn. Want niets is vervelender dan net bij het begin van je vakantie getroffen te worden door ziekte. Je hebt een heel jaar gewerkt en wil daar nu de kroon op zetten door een paar weken in een aangename atmosfeer te rusten en te genieten, terwijl de virussen zich daar helemaal niet aan storen.

Als je het toch zitten hebt en dat weet je gauw aan de boven geciteerde symptomen dan is het beste wat je kan doen meteen in bed te kruipen. Ten eerste omdat je daarmee belet dat je nog anderen in je omgeving besmet en ten tweede omdat bij elke virale aandoening het lichaam rust nodig heeft. Je bent trouwens niet in staat om treffelijk te werken. Je moet trouwens bij koorts ook je lichaam niet overbelasten, en vooral hart en bloedsomloop sparen, terwijl je ook moet beletten dat de nieren worden overbelast. Daarom moet je zoals bij elke koortsige ziekte veel drinken, vooral warme lindethee met een paar druppels versgeperste citroen doet wonderen. Het activeert en draineert de nieren, bevordert de zweetreactie waardoor je toxines elimineert en het verfrist beter en veiliger dan een koude drank.

Begin in deze fase nooit de koorts te onderdrukken met de gekende patentmiddelen. Koorts is een verdedigingsreflex van het organisme, wees er dus dankbaar voor. Het lichaam is intelligenter dan wijzelf en weet dat virussen thermolabiel zijn, dat betekent dat ze niet zijn opgewassen tegen hogere temperaturen dan de normale lichaamstemperatuur. Welke reactie heeft ons lichaam nu: het verhoogt de temperatuur door middel van de koorts om zich van deze vervelende virussen te ontdoen. Daarnaast heeft natuurlijk nog een metabole kettingreactie plaats zoals een verhoogde zweetreactie en snellere pols, zodat schadelijke stoffen gemakkelijker uit het lichaam worden verwijderd. Hetzelfde doel heeft ook de diarree. Blokkeer die dus niet met patentmiddelen, je zou een belangrijk eliminatieproces hinderen.

Probiotica zal je redden

Uiteraard kan je op elk moment getroffen worden door een virus. Het hangt van je immuniteit af of dat virus kan doorzetten of niet. Eigenlijk is het in de lente en de zomer niet erg waarschijnlijk dat het om een virus van het type influenza gaat. Misschien wel corona, maar ook dat risico verkleint fel in de zomer, zoals dat met elk virus gaat. Laat je meteen controleren als je twijfelt.

Wat is het dan eerder wel? Mogelijks een besmetting met een of andere bacterie of ook een virus. Dat is het meest waarschijnlijke, maar niet om een influenzavirus. Hoewel… alles kan.

Het kan gaan om een gastro-enteritis, en dat wordt buikgriep genoemd. Wellicht is er wat mis geweest met het voedsel, was je wat vermoeid, heb je last in de darmen en de maagstreek, begint het te borrelen in de buik maar voel je je wel ellendig.

Bij influenza zijn doorgaans de luchtwegen betrokken, bij zomergriep de maag en de darmen, omdat het probleem veroorzaakt wordt door entero- of norovirussen, of rotavirussen of bacteriën zoals salmonella. Soms kan je je ook hondsziek voelen vanwege een tekenbeet en de ziekte van Lyme. Onderzoek dan de huid grondig.

En voor alle zekerheid: raadpleeg een arts.

Intussen, kan je best alles doen om snel te herstellen: voldoende drinken, rusten, en probiotica nemen. Dat zal het zaakje snel klaren.

Een tip: uitstekende probiotica vind je in Digesbiose van Fytobell.

Je kan Digesbiose vinden in de apotheek met CNK-bestelnummer: 1752-278.

Of je kan Digesbiose ook online bestellen via www.almed.be of via www.boverte.com.

Altijd iets om zeker mee te nemen als je op vakantie vertrekt en ook om in huis te hebben!

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hoe valstrikken voor je lever vermijden

De lever is een van de belangrijkste organen van het lichaam, zoniet het belangrijkste. Het zorgt voor de eliminatie van toxische stoffen, helpt bij de vertering, maakt gal aan, en we hebben er alle belang bij er goed zorg voor, te dragen. Dat zorg dragen gebeurt door...

Lees meer

De lever: Barometer van je gezondheid

Het hart is natuurlijk een belangrijk orgaan, maar eigenlijk is het enkel en alleen maar een pomp. Het heeft geen emoties, geen persoonlijkheid, het stuwt gewoon het bloed het lichaam rond, meer niet. Dat zei de wereldberoemde hartchirurg Dr. Barnard, tientallen jaren...

Lees meer

Bang van cholesterol of transvet?

Iedereen is bang van een te hoge cholesterolspiegel. Niet onterecht trouwens, want het kan zich afzetten tegen de vaatwand, daardoor vernauwingen veroorzaken en zelfs leiden tot hartinfarct en/of beroerte. Ischemische klachten die verband houden met te weinig...

Lees meer