mrt 1, 2022 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Borstkanker vermijden: gooi de sigaret weg!

Merkwaardig toch: ouderen zien af van het roken, terwijl steeds meer jongeren er mee beginnen. De leeftijd waarop men begint, wordt ook steeds jonger. Het is haast niet te geloven, maar toch spreken wetenschappelijke bewijzen steeds duidelijker: elke derde kankerpatiënt mag zijn kwaal op rekening van tabak schrijven. Eigenlijk komt het hier op neer dat elke dag een kleine 10.000 mensen het leven verliezen als gevolg van het roken van tabak.

De kankerbom

Je kan er niet meer omheen dat er een direct oorzakelijk verband bestaat tussen roken en het ontstaan van sommige kankers. Longkanker spant daarin de kroon. Je mag niet vergeten dat het in sommige gevallen meer dan twintig jaar kan duren alvorens de kanker zich openbaar maakt. Stoppen met roken heeft meteen zin, maar het kan bij zware rokers ook twintig jaar duren vooraleer het lichaam zich van alle giftige stoffen heeft bevrijd. Je kan dus beter helemaal niet roken.

Wie wil stoppen met roken kan best veel groenten en vruchten eten, kwestie van de vrije radicalen te vangen en bovendien de zin tot roken langzaam te verdringen. Dat borstkanker bij vrouwen toeneemt is o.m. te wijten aan het feit dat meer vrouwen zijn gaan roken.

Vooral jongeren

Het jammerlijke is dat nog te veel Europese landen geen gelijke maatregelen hebben genomen om reclame voor tabak te beteugelen. Niet te veronachtzamen daarbij is dat het vooral de jongeren zijn die als doelgroep van tabaksreclame gekozen worden. Allerlei motieven gaande van romantiek, gezelligheid, stoerheid en macho-kwaliteiten, naast sensuele ervaringen en voorspiegelingen moeten de jongeren er van overtuigen dat ze eigenlijk niet volwassen kunnen doen of worden zonder sigaretten. Het is precies in deze categorie dat de meesten beginnen te roken, terwijl volwassenen – vooral mannen – er mee ophouden.

Vooral vrouwen lopen gevaar

Een tweede jammerlijke vaststelling daarbij is dat ook vrouwen steeds meer beginnen roken en toch hebben zij daar allerminst reden voor. Artsen beginnen ervoor te vrezen dat binnenkort longkanker het meest zal voorkomen bij vrouwen. Op dit ogenblik is dat nog altijd borstkanker, maar het aantal longkankergevallen neemt schrikwekkend toe. Wat is de reden: een zekere emancipatiedrang, een geldingsdrang, een modebeeld, het zogenaamde rollenpatroon willen doorbreken, modern willen doen, en vooral bij jongeren tegendraads willen zijn tegenover de waarschuwingen van ouderen.

Maar onderzoek heeft uitgewezen dat borstkanker toeneemt als gevolg van het roken. Ook de vrije radicalen, met o.m. de cancerogene stoffen vinden hun weg naar de vrouwenborst. Borstkanker is dus wel degelijk gerelateerd aan tabak. Wil je wat dit betreft het risico gevoelig verkleinen, stop dan meteen met roken. Het is een typische vrouwenkwaal die angstwekkend in omvang toeneemt.

Bij mannen daarentegen is prostaatkanker gerelateerd aan roken. Mannen die roken hebben dubbel zoveel kans op prostaatkanker. Dat is weliswaar niet het enige nadeel, maar velen beseffen niet hoe tabaksrook het hele lichaam kan bedreigen, tot blaaskanker toe.

Vrije radicalen

Roken verhoogt de vrije radicalen in het lichaam. Dat wil ook zeggen dat er een tekort aan vitamines ontstaat en vooral dat het risico op hart- en vaatziekten, zowel als voor kanker toeneemt. Bovendien zijn allerlei infectieziekten waarbij de weerstand een rol speelt gemakkelijker overdraagbaar bij rokers. Vrouwen die de contraceptieve pil nemen, moeten er rekening mee houden dat, als ze bovendien ook roken, ze een sterk verhoogd risico op trombose lopen. Redenen genoeg om te stoppen met roken.

Niet iedereen is er zich van bewust. Integendeel zelfs, want steeds meer vrouwen lijken te beginnen met roken. Merkwaardig is trouwens dat ze zich daarbij ook minder om anderen bekommeren. Niet-rokers kunnen gemakkelijker rokende mannen wijzen op de hinder die ze van tabaksrook ondervinden, dan rokende vrouwen. Deze laatste beschouwen de opmerking als een seksistische opmerking van de man om opnieuw de vrouw ondergeschikt te maken aan de mannelijke dominantie.

Stoppen is niet gemakkelijk

Als je wel wil stoppen met roken en het niet kan, zijn er tegenwoordig voldoende hulpmiddelen, gaande van kauwgom tot neusdruppels waarin nicotine verwerkt zit en die de drang naar roken geleidelijk kan laten afnemen, zonder dat de longen en de mondholte verpest moeten worden door rook en door de talrijke gevaarlijke stoffen die in tabaksrook zitten.

Je kan hierover best overleggen met je arts, want een aantal van deze middelen bevat wel nicotine, zodat de afhankelijkheid van nicotine behouden blijft. Hoe geraak je daar dan van af? Het is gewoon het probleem verleggen. Je verhindert het organisme daardoor zijn eigen dopamine weer aan te spreken en de productie ervan op een natuurlijke wijze te ondersteunen. Dat heb je nochtans nodig voor een goed gevoel, het welbevinden. Je kan dus beter zoeken naar natuurlijke hulpmiddelen en die bestaan ook.

Vapen is nog een mogelijkheid die wordt aangeboden, maar daarvan is intussen bewezen dat de schadelijkheid even groot is als van tabak zelf. Er komen bij de verbranding ook carcinogene stoffen vrij. Het is daarbij ook nog schadelijk voor het tandvlees dat gemakkelijker ontsteekt.

Vitamines

Daarnaast is het ook goed te zorgen voor vrije-radicalenvangers en dat zijn vitamines A, E en C. Die zijn ruim voorhanden in groenten en vruchten en tarwekiemen. Als je gezond en gevarieerd eet en daarbij enkel natuurlijke voeding gebruikt met veel groenten en vruchten en volkorenproducten heb je eigenlijk geen extra vitamines nodig. Moet dat wel, dan kan je beter natuurlijke vitamines nemen, de andere zijn wel gelijkaardig gemaakt en de scheikundige formule is identiek, maar de absorptie en de werking is heel verschillend. De co-factoren zijn namelijk even belangrijk en dat heeft men jammer genoeg lange tijd over het hoofd gezien.

Sommigen willen dat trouwens nog niet weten. Maar zolang de geneeskunde door sommigen als een handeltje wordt beschouwd zal die discussie eeuwig doorgaan. Maar, zoals steeds… de schepping en de natuur heeft altijd gelijk en is veel intelligenter dan wie haar probeert na te maken. Tenslotte is van het aantal sterfgevallen bij jongeren, naast verkeersongevallen, tabak de grote oorzaak. Nog zin in een trekje? Je zou het voor minder laten…

Zo pak je het aan

En wil je echt stoppen, wat verstandig zou zijn, pak het dan als volgt aan:

 • Mijd drie weken compleet alcohol, want de ene verslaving roept de andere op.
 • Verberg niet je pakjes sigaretten, maar gooi ze weg, anders zoek je ze toch op.
 • Ga elke dag een half uur wandelen en adem diep.
 • Mijd drie weken erg pikante spijzen.
 • Schrap suiker en kunstmatige smaakmiddelen.
 • Drink minstens twee à drie liter water per dag.
 • Slaap tussen de 7 en 8 uur per nacht en ga op tijd naar bed.
 • Mijd tussendoortjes en zeker zoete versnaperingen.
 • Eet meer groenten en fruit.
 • Eet liever vis dan vlees.
 • Zoek vrienden op die niet roken, of ook gestopt zijn.
 • Gebruik een goed natuurlijk middel ter ondersteuning zoals Xantipex.

Een tip: Xantipex van Fytobell om de rookhonger te stillen. (Vroegere benaming Fumexit). Het is een handige mondspray die je meteen kan toepassen als de drang te groot wordt. Het helpt!

Je vindt Xantipex van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 3271-459.

Of je kan Xantipex van Fytobell ook online bestellen via www.almed.be of via www.boverte.com.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Waarom krijgen zoveel mensen een depressie?

Het woord “depressie” alleen al zou je depressief kunnen maken. Het is geen leuke term, niet voor het weerbeeld, niet voor het gemoed en de levenskwaliteit van wie er mee te maken heeft. Bovendien heeft niet enkel invloed om het presteren, het werk en het geluk, maar...

Lees meer