mrt 22, 2022 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Wispelturig lenteweer: versterk je immuniteit

Wie dacht dat de winter voorbij was, moest gisteren maar even uit het raam kijken: zelfs in het noorden van ons land sneeuw, en geen kleine vlokken! ’s Nachts daalt de temperatuur soms nog onder nul en ’s anderendaags is het dan bijna twintig graden. Het klimaat maakt gekke sprongen. Maar ons organisme vindt dat ook te gek en beschouwt dit als de ideale periode en de perfecte omstandigheden om “even de immuniteit uit te testen”.

Gevaarlijke maanden

Niet te verwonderen dat maart en april als de gevaarlijkste maanden van het jaar worden beschouwd voor wat betreft ziekte en zelfs vroegtijdig overlijden. Onze voorouders hadden daar trouwens een specifieke zegswijze voor: “welkom maart, maar neem me toch niet mee met uw lange staart”.

Maart was in vergelijking met februari inderdaad een aantal dagen langer, maar vooral het klimaat speelde een rol in die perceptie: zeer wispelturig en dus uitermate geschikt om ziek te worden, de weerstand op de proef te stellen of in het kabinet van de dokter of in het ziekenhuis te belanden.

Je ziet het trouwens ook opnieuw in de covidcijfers: ze stijgen weer en de week daarop dalen ze, om nadien weer te stijgen. Wie geraakt er nog wijs uit. Zelfs de virologen – althans diegenen die eerlijk zijn – geven toe dat het virus onberekenbaar is en dat ze van hun klassieke modellen moeten afstappen. “We dachten een groepsimmuniteit te kunnen opbouwen, maar het virus is zo onherkenbaar dat je niet goed weet waar het zal eindigen. En dat zal het misschien nooit doen: eindigen”. We kunnen dus enkel maar hopen dat we voldoende kracht en weerstand hebben opgebouwd, want vroeg of laat komt iedereen met het virus in contact en dan is het te hopen dat dit dermate verzwakt is, of dat de eigen immuniteit dermate sterk is, dat het weinig zorgen baart.

Ook in het begin van de lente kun je overvallen worden door winterse kwalen. Een sterke immuniteit is daarvoor van essentieel belang.

Lente, maar wispelturig weer

Maar daarmee dreigen we ook te vergeten dat er nog andere winterse kwalen actief zijn. Vorige week was er zelfs een piek in besmettingen met het griepvirus en werden er meer mensen opgenomen met griep dan voor andere problemen. De maskers hadden het voorbije jaar verhinderd dat het griepvirus circuleerde of doorgegeven werd, maar daar moeten we nu in deze maskerloze tijd niet meer op hopen. Waarop dan wel? De immuniteit!

Het lichaam heeft bij de schepping een prachtig systeem ingebouwd gekregen dat vijanden herkent en er zich tegen wapent, tenminste als de wetten van de natuur gerespecteerd worden en men uit vorige ervaringen leert en ernaar handelt. Hoe zit dat precies in elkaar?

Staart van de winter

De meest wispelturige periode van het jaar komt er aan. Maart en april zijn de maanden waarin statistisch gezien, meest zieken voorkomen. Meer verkoudheden, meer griepen en… meer hartinfarcten. Nu komen ook meest zenuwziekten, inzinkingen en depressies voor. Wat doe je eraan? Je kan je inderdaad wapenen tegen de agressies van de staart van de winter.

Als je deze lente gezond wil blijven en vooral ook je hart wil beschermen dan moet je nu langzaam beginnen trainen. Niet enkel om het winterspek kwijt te geraken, maar vooral om de circulatie te activeren, de spieren te trainen en de weerstand weer op te bouwen. Binnen zitten: daar zijn we niet voor gemaakt en toch doen we het veel te lang!

Om te beginnen moet je het lichaam gewoon maken aan voortdurende temperatuurwisselingen, anders kan je nu nog gemakkelijker een griep of verkoudheid meepikken. Lijken deze ziekten onschuldig en eigenlijk zijn ze het ook, dan hebben ze onrechtstreeks toch een bedreigende invloed op hart en bloedvaten. Doordat het organisme via de verkoudheid en de griep verzwakt is, (het lichaam heeft zijn energie nodig om zich te wapenen tegen de virussen) komt hartinfarct in deze omstandigheden twintigmaal meer voor dan bij wie niet verzwakt is door verkoudheid of ontsteking van de luchtwegen: keelpijn, hoest, neusvalling.

Te droge lucht

Je moet je voorbereiden op de temperatuurwisselingen die we vandaag kunnen meemaken: gisteren vrieskou, vandaag twintig graden. Dat is een enorme sprong, ook voor het lichaam.

Daarom moet je de temperatuur in de woning in de gaten houden: living niet warmer dan 21 graden en slaapkamer niet meer dan 18 graden. Dat is in deze periode van dure energie geen overbodige raad. Het is zelfs gezonder. Je kan beter een pullovertje meer aantrekken dan de verwarming hoger te zetten. Hou er ook rekening mee dat te warme lucht het lichaam en de huid gemakkelijker uitdroogt.

Hier ligt nog een oorzaak van “goedkope verkoudheid”: te droge lucht. Vooral in ruimten waar centrale verwarming is, of elektrisch verwarmd wordt, moet de lucht meer water krijgen. Dat doe je door waterverdampers aan te brengen aan de radiatoren.

Virussen gedijen beter bij een droge warmte, dan in ruimten waar de luchtvochtigheid ideaal is, en die ligt om en nabij de zestig percent relatieve vochtigheid. Je kan dit best controleren met een hygrometer. Zo’n toestel is niet duur en kan je je gemakkelijk aanschaffen bij een opticien.

Een andere fout die velen maken is dat de lucht van de ruimte waar ze een hele dag in moeten verblijven, bedorven is. De ramen worden niet meer geopend, terwijl alle reten en kieren zijn dichtgespoten, om energie te besparen. Op die manier krijg je niet enkel gemakkelijker hoofdpijn, maar kan je ook meteen al het geld dat je spaarde door je over-isolatie, uitgeven aan geneesmiddelen, want bedorven lucht maakt rapper ziek. Het is ook bewezen dat bedorven lucht moeilijker opwarmt dan frisse lucht. Daarom geregeld ramen open of deuren open gedurende vijf minuten. Doe dit om de twee uur, ramen wijd open voor vijf minuten. Hou er rekening mee dat de mens elk uur dertig kubieke meter frisse lucht nodig heeft.

Beweeg en trek naar buiten

Training is goed, maar regelmatige training is beter. Dat hoeft geen powertraining te zijn, maar zelfs een dagelijkse wandeling van 6.000 stappen is ideaal. In elk geval moet je naar buiten: zuivere lucht, zuurstof tanken, spieren laten functioneren en vitamine D opslaan door de zon op de huid te laten schijnen.

Vermijd drukte, straatwandelingen, de stad, maar kies een rustig plekje in de natuur: een park, groen, een bos, het platteland, zee of Ardennen. Ook in je eigen omgeving vind je wel een stukje natuur waar het leuk is om te wandelen, want uitlaatgassen zijn niet zo gezond. Een goede ademhaling helpt trouwens ziekten voorkomen. Loop ook eens vijftig meter om de halve kilometer en controleer je hartritme. Het is normaal dat er het hart sneller slaat, maar het mag niet onregelmatig zijn. Gebeurt dit wel, dan is het mogelijk dat het enkel maar op gebrek aan training wijst, maar blijft dit na verschillende weken training toch duren, dan moet je naar de arts voor controle. Hoe meer je de spieren doet werken, des te beter voor je hart.

Wees niet bang van kou, kleed je goed, want van de koude krijg je geen verkoudheid. Het is niet de koude die je ziek maakt, maar wel virussen en bacteriën die vrij spel krijgen in een verzwakt organisme. Waar je wel moet mee uitkijken is grote groepen mensen waar altijd wel iemand bij zit die flink verkouden is, of grieperig is. In deze periode kan je beter hoestende en niezende mensen uit de weg gaan.

Een goede training voor het organisme is het om elke morgen een wisseldouche te nemen: afwisselend warm en koud water. De circulatie krijgt als het ware een boost.

Ook sauna is uitstekend voor de immuniteit. De afwisseling van hoge en lage temperaturen is een prima training voor hart en bloedvaten. Wie veel beweegt en zijn bloedsomloop vitaal houdt zal trouwens ook minder gemakkelijk bedreigd worden door de nasleep van de winter in het vooruitzicht van een betere lente.

Het spreekt natuurlijk vanzelf dat gezond voedsel en voldoende ontspanning even belangrijk zijn.

En een ideaal middel om de immuniteit te versterken is bètaglucaan, vitamine C, vitamine D.

Een tip: Immunibell van Fytobell.

Je vindt Immunibell van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 4197-968. Je kan Immunibell van Fytobell ook online bestellen via www.almed.be of via www.boverte.com.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde