okt 8, 2021 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Word slank als een plank

Meer hartinfarct, diabetes en kanker bij zwaarlijvigen

We hebben eerder al geschreven dat de basis voor zwaarlijvigheid vooral in de kinderjaren wordt gelegd. Veel ouders maken zich zorgen als hun kinderen “met lange tanden” eten en graatmager blijven. Een mollige baby of peuter is een teken van gezondheid, menen ze. Dat is eigenlijk fout, want het is gemakkelijker vetcellen dan spierweefsel te ontwikkelen. Het probleem is dat spierweefsel de gezondheid positief beïnvloedt, terwijl vetweefsel eerder bedreigend kan zijn. Denk daarbij aan diabetes, kanker en hart- en vaatziekten.

Dus is het niet aan te bevelen kinderen te forceren om er mollig uit te zien, de tol daarvoor wordt op latere leeftijd opgeëist.

Maar ook op die latere leeftijd is spierweefsel gezonder dan vetweefsel en men kan er best alles aan doen om die gezondheid te bevorderen en te vrijwaren, zowel door middel van de juiste voeding als door training. Dagelijks stappen, is daarvoor noodzakelijk en ideaal. Is er een grens? Eigenlijk niet, want met elke 1000 stappen die je zet kan je de levensverwachting in gezondheid met 12 percent verhogen, dat bleek uit een recent Amerikaanse studie. Het is dus beter om 7500 stappen te zetten dan 5000 en beter 12.000 dan 10.000. Vanaf 17.000 stappen per dag bleek er geen bijkomend voordeel meer te zijn. Moet je dan 17000 stappen per dag zetten? Niet noodzakelijk, want niet iedereen is daartoe in staat. Je moet haalbare doelen stellen en als je niet meer dan 5.000 stappen per dag kan zetten, hou het daar bij, het levert ook al mooie winst op, zowel wat gezondheid betreft als in lengte van jaren.

Allerlei storingen

Maar het is niet goed vetzucht als een teken van welstand te beschouwen, het moet eerder als een ziekte worden bekeken, die aanleiding kan geven tot allerhande complicaties.

Om te beginnen zijn vetzuchtige patiënten gemakkelijker het slachtoffer van infecties. Men ziet bij hen heel dikwijls ontstekingen in de adipeuze huidplooien optreden, precies dus op plaatsen waar vet aanwezig is. Eczeem is daarvan een direct gevolg. Bij operaties duurt het trouwens langer eer zwaarlijvige patiënten genezen. Bij hen verlopen operaties ook veel moeilijker en riskanter. Trombose en embolieën komen trouwens meestal bij zware patiënten voor.

Daarnaast is het bekend dat veel suikerziekte voorkomt bij zwaarlijvigen. Meer dan zeventig percent van alle suikerpatiënten heeft een overgewicht, terwijl bijna veertig percent van alle dikke mensen suikerziekte krijgt.

Daaruit volgen dan natuurlijk de complicaties op hart- en vaatgebied.

Bij storingen in de suikerstofwisseling moet ook nog een reeks secundaire kenmerken worden gevoegd, zoals: het optreden van hyperzenuwachtigheid, slapeloosheid, erge vermoeidheid, bleekheid en gemakkelijk zweten. Deze problemen zijn dan te wijten aan hypoglycemie, te weinig bloedsuiker, dat door het eten van suiker kan worden opgeheven, maar waardoor weer vetzucht ontstaat. Op die manier blijft men in het gesloten kringetje draaien.

Patiënten die lijden onder vetzucht, zijn ook gemakkelijk het slachtoffer van jichtaanvallen. Vooral wanneer ze besluiten een vermageringskuur te doen, kunnen deze heftige pijnen optreden, wat velen doet besluiten af te zien van zo’n dieet. Je kan er alleen maar overheen geraken door een aangepaste behandeling.

Bij vrouwen die zwaarlijvig zijn, komen dikwijls gynaecologische problemen voor, met onregelmatige menstruatie. Als daarvoor een hormonale behandeling wordt ingezet, wordt eigenlijk aan het probleem voorbijgeschoten en wordt het probleem steeds ingewikkelder. Vermageren is de enige goede oplossing.

Zwaarlijvige mensen hebben vaak ook last van kortademigheid, vooral als ze een inspanning moeten leveren. Het middenrif wordt beklemd vanwege het vet, zodat de longen onder druk komen. Het kan zo erg worden dat het syndroom van Pickwick optreedt, een sterk slaperig gevoel tijdens het eten, zodat sommige patiënten zelfs aan tafel in slaap vallen.

Uiteindelijk zijn er cardiovasculaire problemen en ook reumatische aandoeningen. Meer dan de helft, ruim zestig percent van de zwaarlijvigen sterft aan een hartziekte en heeft bovendien te lijden van sleet aan de gewrichten, meestal door overbelasting vanwege het zware gewicht.

Dik buikje

Eigenlijk is vetzucht bij kinderen niet verschillend van die van volwassenen. De oorzaak van vetzucht bij kinderen is niet zozeer de erfelijkheid, wel de neiging om veel te eten en de aanmoediging van sommige ouders en familieleden. Kinderen krijgen daardoor een dik buikje. Vetzucht bij kinderen komt dan ook dikwijls op andere plaatsen voor dan bij volwassenen.

Zo komt het dat vetzucht bij kinderen zich soms ook rond de schaamstreek manifesteert. Men denkt bij kinderen veelal in de richting van een endocriene stoornis, vooral als de puberteit nog wat achterwege blijft, doch dat is slechts hoogst zelden het geval. Tel liever de calorieën en geef vooral niet het slechte voorbeeld. Dergelijke kinderen moeten ook meer aangespoord worden tot sportbeoefening: zwemmen, fietsen, lopen en turnen, allerhande balspelen.

Best van al kunnen ze die sport samen met de ouders beoefenen, dat zal hen ook deugd doen. Waarom eens geen gezinswandeling in het weekend? Verder moeten calorieën geteld worden. Schrap de zoete frisdranken die veel calorieën aanbrengen. Beperk de snoepjes, of snoep caloriearm fruit: grapefruit en sinaasappelen. Eet volkorenproducten in de plaats van het verarmde, maar wel calorierijke witte meel. Eet meer groenten en minder suikers en schrap fantasievoedsel zoals chocoladehagel, allerhande slaatjes met veel sausen en vooral rommel. Schrap bereide vleeswaren en zeker ook frisdranken.

Eet alleen magere kaassoorten en laat kinderen hoegenaamd geen alcohol gebruiken. Laat ze niet te vaak frieten met mayonaise eten en schrap suiker volledig. Als je wil zoeten, doe het dan met honing. Dat bevat ook wel calorieën, maar is stukken gezonder en je kan er niet te pas en te onpas en overal gebruik van maken, of gebruik een zoetmiddel op basis van steviolglycosiden.

Vergeet vooral ook niet dat, als je dikke kinderen maakt, ze niet alleen gemakkelijker ziek zullen zijn, maar dat je hun levensverwachting aanzienlijk beperkt. Dat is toch niet het cadeau die je je kinderen wil meegeven?

Een tip: om gerechten of dranken zoeter te maken zonder calorieën is er Stevabell op basis van steviolglycosiden uit de steviaplant. Geen calorieën, maar wel zoet.

Je vindt Stevabell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 2950-988.

Of je kan Stevabell ook online bestellen via www.almed.be of via www.boverte.com.

Je weegschaal zal je dankbaar zijn!

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Waarom krijgen zoveel mensen een depressie?

Het woord “depressie” alleen al zou je depressief kunnen maken. Het is geen leuke term, niet voor het weerbeeld, niet voor het gemoed en de levenskwaliteit van wie er mee te maken heeft. Bovendien heeft niet enkel invloed om het presteren, het werk en het geluk, maar...

Lees meer