sep 18, 2021 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Hoe kun je vervelende darmgassen voorkomen?

Niets is vervelender dan voortdurend geplaagd te worden door gistingen in de darmen, met darmgassen en winderigheid tot gevolg. Je kan er natuurlijk medicijnen voor slikken, maar uiteindelijk ben je best gebaat als het probleem bij de wortel, bij de oorzaak wordt aangepakt. Die oorzaak is doorgaans zeer onschuldig en kan dus gemakkelijk verholpen worden. Een enkele keer is winderigheid oorzaak van een voedselintolerantie, een gastritis oftewel ontsteking van de maag of darmslijmvlies en dat vraagt een specifieke geneeskundige behandeling. Maar als je veel last hebt van winderigheid is dat het gevolg van een verzameling van gassen in de darmen en die moeten eruit. Ze kunnen “gewoon” zijn, maar ook onwel rieken en dat geeft dan aanduidingen over de oorzaak ervan.

Om te beginnen kun je ook last hebben van gassen die zich via de maag naar boven werken en daar voor het bekende “boeren” zorgen, het loslaten van lucht dat uit de maag via de slokdarm naar boven komt en onder druk van het middenrif loslaat.

Ons voedsel komt via de mond en de slokdarm eerst in de maag gerecht, waar de maagsappen, een zeer sterk zuur begint met het “afbreken” van het voedsel in verteerbare elementen waar de darmen mee voortgaan en iets kunnen mee doen. Als je te veel last hebt van boeren is dat meestal het gevolg niet van het voedsel zelf, maar van de manier waarop je het eet. Te snel eten, onvoldoende kauwen, te veel praten tijdens het eten, te veel opwinding tijdens de maaltijd en te grote hoeveelheden inslikken met bovendien koolzuurhoudend water, kan verantwoordelijk zijn voor het boeren.

Darmgassen moet je bij de oorzaak aanpakken en meestal ligt dat aan de voeding of de manier van eten.

Dat koolzuurhoudend koud water kun je trouwens maar best vermijden als je last hebt zowel van maagboeren als van darmgassen. Die gassen van de prikdranken kunnen een opgeblazen gevoel geven als gevolg van ophoping van gassen en die winderigheid wil het lichaam elimineren ofwel door opboeren ofwel door winden die via de darmen het lichaam verlaten.

Dat is ook zo bij baby’s die nadat ze borstvoeding kregen, geregeld plots moeten beginnen boeren. Dat uit zich eerst met ongemakken, ze beginnen te wenen, en de beste manier is dat de moeder ze op de arm neemt en rechtop houdt. Het is gevolg van het feit dat de baby samen met de moedermelk ook gulzig lucht heeft ingeslikt. Dat komt bij de meeste baby’s voor en is niets alarmerend of verontrustend. Probeer de baby eerst tot rust te laten komen, zorg er zelf voor dat je niet gestresseerd bent, want dat gevoel komt gemakkelijk over naar de baby. Een baby voelt wanneer de moeder haastig is, of gestresseerd is. Dat beïnvloedt zeker het gedrag van de baby en de spijsvertering. Maagkrampen of darmkrampjes zijn dan het gevolg. Geen paniek, de baby is niet ziek, heeft alleen wat ongemakken en die zijn met eenvoudige maatregelen te verhelpen of te voorkomen. Darmkrampjes bij baby’s zijn trouwens ook gewoonlijk onschuldig en kunnen worden verholpen als de moeder die borstvoeding geeft venkel en anijs gebruikt.

Eet eens anders

Winderigheid is doorgaans eigenlijk niets ernstigs. Iedereen maakt het mee. Dagelijks. Er is een Londense prof die daar onderzoek naar heeft gedaan en door middel van een ingenieus systeem van buisjes en waterverplaatsing gemeten heeft hoeveel “lucht” de darmen per dag verlaat. Het was indrukwekkend: meer dan tien liter en dat werd als een normaal gemiddelde beschouwd. Het kan minder, maar het kan vooral ook meer zijn en dat is doorgaans het gevolg van de samenstelling van het voedselpakket.

Natuurlijk kan het ook veroorzaakt worden door ziekte, bijvoorbeeld de ziekte van Crohn, of het prikkelbare darmsyndroom, operaties aan de darm, verstopping, bepaalde medicijnen, maar vooral angst en stress, gekoppeld aan verkeerde voeding.

Zelfs gewoon een tijdje kauwen op kauwgom kan al flatulentie of winderigheid tot gevolg hebben, of wie regelmatig aan de nagels bijt of op een pen sabbert. Op die manier komt ongemerkt te veel lucht in het spijsverteringssysteem. Ook een recente bevalling, drinken met een rietje, onregelmatig eten, te heet of te koud drinken, waardoor geslurpt wordt en dus lucht mee naar binnen wordt gehapt, zijn mogelijke oorzaken, evenals schrokken en te haastig en te gulzig het voedsel naar binnen happen.

Uiteraard zijn bepaalde voedingsmiddelen meer flatulentie-bevorderend. Iedereen kent wel de gevolgen na het eten van prei, uit, knoflook, kool. Maar ook vers gebakken en warm brood, peulvruchten zoals bonen en fruit met groenten combineren kunnen winderigheid veroorzaken.

Denk dus niet meteen aan het ergste, de oplossing is eenvoudig en ligt voor de hand.

Darmflora verzorgen

Winderigheid is doorgaans een overdruk door gassen die zich als gevolg van gisting of fermentatie ophopen in het darmstelsel. Is de druk te groot, dan moeten die eruit.

Meestal zijn darmgassen terug te voeren tot een verkeerde samenstelling van het voedsel, problemen met de vertering, gestoorde darmflora of problemen waar de lever, de gal of de pancreas bij betrokken zijn. Het kan ook gebeuren dat je veel te snel eet en daardoor te veel lucht naar binnen slikt, of dat er te weinig speeksel in het voedsel wordt gemengd zodat de darmen het lastiger hebben hun werk naar behoren uit te voeren vooral als het koolhydraten betreft. Soms is meer onderzoek nodig, bijvoorbeeld bij een vermoeden van suikerziekte. Vooral problemen met de darmflora moeten en kunnen gemakkelijk opgelost worden.

Doorgaans zullen de meeste patiënten al verlichting vinden als ze volgende maatregelen in acht nemen.

 • Vermijd te veel soorten voedsel bij dezelfde maaltijd te gebruiken.
 • Fruit en rauwe groenten mogen nooit gelijktijdig worden gegeten.
 • Zoetigheid vooral suiker, vetten en rode, witte en savooikool kunnen beter worden geschrapt tot de darmen helemaal weer in orde zijn.
 • Ook met uien en look moet men voorzichtig zijn.
 • Venkel, bonenkruid en munt zijn carminatief en bevorderen de spijsvertering, verminderen ook de gasvorming.
 • Rechtsdraaiend melkzuur (b.v. melkwei) wordt aanbevolen om de darmflora te herstellen.
 • Acidophilusbacteriën (in echte yoghurt of een goed preparaat zoals Digesbiose) zijn gunstig voor de darmen.
 • Drink niet te veel bij het eten, wacht daarmee tot een tijdje na de maaltijd.
 • Vermijd te koude en te hete dranken en slurp niet.
 • Vermijd koolzuurhoudende dranken (prikwater of frisdrank).
 • Vermijd stress, eet langzaam, voel je prettig en omring je met aangename mensen!
 • Alcohol is nadelig.
 • Angelicatinctuur na de maaltijd, zal ook de darmen kalmeren.
 • Witte leem in een beetje water na het eten, zal gassen binden en het comfort van de spijsverteringsorganen vergroten.
 • Stress moet natuurlijk zoveel mogelijk worden vermeden, omdat daardoor meer maagzuur wordt afgescheiden.

Een tip: Digesbiose van Fytobell met de juiste bacteriën zal de darmflora saneren.

En Nasturan zal een vlotte spijsvertering bevorderen.

Je vindt beide preparaten in de apotheek met volgende CNK-bestelnummers:

Nasturan: CNK-bestelnummer: 2991-479.

Digesbiose met CNK-bestelnummer: 1752-278.

Of je kan zowel Nasturan als Digesbiose ook online bestellen via www.almed.be of via www.boverte.com.

Zo sla je de winderigheid niet meer in de wind.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Opgepast: ook na de week van de teek!

Stel dat na een telling vastgesteld wordt dat er op één vierkante kilometer honderdduizend mensen wonen. Dat lijkt gigantisch veel en onmogelijk en het zou trouwens leiden tot gevaarlijke toestanden. Want waar veel mensen op een beperkte oppervlakte wonen stijgt het...

Lees meer

Geen paniek: De truc tegen de hik

Je hebt het vast al meegemaakt: iemand krijgt tijden het eten een onbedaarlijke hik, waarbij telkens grote happen lucht worden ingeslikt. De goede raad van grootmoeder is nog altijd van kracht: drink een flinke slok koud water, of hou de adem in. Maar de hik wat is...

Lees meer

We worden langzaam vergiftigd

We weten allemaal dat de kwaliteit van de voeding ook de kwaliteit van onze gezondheid beïnvloedt en zelfs in belangrijke mate meebepaalt. Denk maar aan roken, de kwaliteit van de lucht, het fabrieksvoedsel, de bewerking van de basiselementen van de voeding. We eten...

Lees meer