Koken met eieren is een kunst. Eieren zijn een prachtig voedsel: goedkoop, gemakkelijk te bewaren en ze zijn een volwaardig eiwit. Het fabeltje van de cholesterol gaat gelukkig niet meer op, want eieren hebben er amper invloed op. Bovendien wordt het grootste percentage van de cholesterol door het lichaam zelf aangemaakt, n.l. ongeveer negentig percent. Dat wijst erop hoe belangrijk cholesterol voor het organisme wel is. Trouwens, hoe meer cholesterol je via het voedsel inneemt des te minder maakt het lichaam er zelf aan. Daardoor ontstaat praktisch altijd een perfecte balans. Triglyceriden zijn gevaarlijker en geraffineerde koolhydraten ook, veel meer dan vetten. Behalve transvet, want dat is eveneens levensgevaarlijk.
Eigenlijk zijn eieren best wel gezond voedsel. Ze verhogen zelfs de HDL-cholesterol, de goede. Als je bang bent voor hart- en vaatziekten moet je meer bang zijn van verkeerde vetten zoals transvet. Artsen uit Australië hebben de proef op de som gedaan. Ze aten elke dag tussen de zes en de tien eieren en dat gedurende een maand lang. Resultaat: op het einde van de maand was hun cholesterolniveau lager en dus zogenaamd “gezonder”.
Eieren zijn echt gezond. Ze hebben meer goede dan slechte eigenschappen. Je mag er alle dagen van eten. Het heeft gezonde vetten en verhoogt de goede cholesterol.
Eieren zijn best wel gezond. Ze brengen belangrijke vitamines aan zoals vitamine A, E, D. het zijn namelijk vet oplosbare vitamines Ook vitamine B12 en B9 (foliumzuur) daarom zijn eieren best wel interessant voor vegetariërs. We zeggen niet veganisten, want die eten ook geen eieren en dat is best wel gevaarlijk en onbegrijpelijk. Geen enkel kip heeft er last van als je haar eieren opeet. Samen met vis is een ei de natuurlijke leverancier van vitamine D. De zon zorgt er ook wel voor via omzetting in onze huid, maar binnenzitters en mensen die niet te veel zonneschijn mogen hebben, zijn goed af bij eieren. Eieren zijn dus eigenlijk een perfecte vleesvervanger. Ze brengen ook magnesium, zink, selenium, fosfor en ijzer aan en ook lecithine en dat is ook wel belangrijk. Loslopende kippen zorgen voor eieren met de gezonde Omega-3 vetzuren, net zoals in vis. Eigeel bevat ook luteïne en zeaxanthine, belangrijke stoffen voor de macula van de ogen. Vanwege de goede cholesterol is een ei ook gunstig ter preventie van dementie en Alzheimer.
Eigenlijk brengen dus eieren ook gezonde vetzuren aan en dat is niet het geval met bereide vleeswaren zoals charcuterie, slachtafval, orgaanvlees, vette kazen en snoep, gebak, verharde plantaardige vetten die door verhitting omgezet worden in transvet en dat laatste is levensgevaarlijk.
Eieren kunnen ook in allerlei gerechten worden gebruikt, maar meestal mislukken deze bereidingen omdat net de verkeerde methode werd gebruikt. Om eiwit tot sneeuw te kloppen, moet je bijvoorbeeld een snuifje zout toevoegen.
Een bereiding met eigeel mag bijvoorbeeld nooit koken want dat gaat gegarandeerd schiften. Een gebroken ei kan je ook niet te lang bewaren, hoewel sommigen dat proberen. De lucht dringt meteen door het ei en het is ermee gedaan! Een ei dat hardgekookt is en nog in de schelp zit, kan je een kleine week bewaren: na drie dagen is het nog lekker, na vijf dagen moet het weg. Een ei dat reeds gepeld werd, bewaart slechts 2 dagen.
En nog iets: eieren zijn goed tegen stress, omdat de aanmaak van cortisol via de bijnieren voldoende cholesterol nodig heeft en die krijgt hij dan extra uit eieren. En het is ook goed voor ons hormonaal leven. Eet een ei en blijf gezond is dus de boodschap.