mei 5, 2023 | Gezondheid | 0 Reacties

Slecht weer: pas op voor je hart!

Je zou kunnen denken: wat heeft slecht weer met hartproblemen te maken? Maar het is wel opvallend dat in de winter of als het lang koud en miezerig weer blijft, het aantal hartinfarcten en zelfs plotse hartstilstand en hartfalen toenemen.

Hartontsteking is een ernstige ziekte en moet onder dokterscontrole worden behandeld. Verwaarloos nooit griep of verkoudheid, er kan een hartontsteking door ontstaan. Doe geen zware inspanningen als je je moe voelt, dat kan je hart beschadigen. Ook reuma kan gevaarlijk worden voor de hartkleppen. Rust is hier zeer belangrijk

De oorzaak? Niet de kou op zich, niet het feit dat je griep of een verkoudheid krijgt, maar wel dat in periodes van slecht weer het aantal ontstekingsreacties in het lichaam toeneemt. Dat veroorzaakt ook een verzwakking en een ontsteking van de vaatwanden, met als gevolg dat de cholesterol te hulp wordt geroepen en zich neerzet tegen de vaatwanden. Dat is wat we plaques noemen, met alle risico’s vandien.

Het heeft geen zin die cholesterol te bestrijden, want die plaques kun je eigenlijk echt maar verhinderen door de ontstekingsreacties te verminderen of te elimineren.

Atherosclerose

Maar het is bekend dat hartproblemen er het gevolg van zijn, ook hartspierontstekingen en pericarditis, of ontsteking van het hartzakje, het omhulsel van het hart.

Door het ontstaan van plaques in de bloedvaten, verhoogt automatisch de bloeddruk, want het hart wil op alle plaatsen in het lichaam bloed, voedende stoffen en zuurstof brengen en de afvalstoffen kunnen afvoeren. Daardoor ontstaat langzaam maar zeker atherosclerose, precies op de plaatsen waar de bloedvaatwand beschadigd is. Daar is een aantal factoren verantwoordelijk voor: tabak, alcohol te hoog bloedsuikergehalte en een te hoge bloeddruk. Doorgaans zijn al deze factoren met elkaar verbonden. Bovendien heeft onderzoek ook aangetoond dat longaandoeningen of ontstekingen van de luchtwegen ook ontstekingsfactoren in het bloed brengen met het gekende gevolg, n.l. beschadiging van de bloedvaatwand en het risico op een hartprobleem: infarct, ontsteking, klepletsels.

Volkomen rust

De symptomen van een hartspierontsteking zijn snelle pols, hartkloppingen, een druk op de borst, een gevoel van enorme zwakte en snelle vermoeidheid. Men is eigenlijk tot niets meer in staat. Er zijn patiënten die toch proberen ondanks de aanduidingen van de natuur, hun werk voort te zetten, sportwedstrijden afwerken, naar school fietsen, aan turnoefeningen meedoen in de klas. Dit kan fataal aflopen!

Hartdood

Men heeft uitgemaakt dat bij het grootste deel van jongeren die sterven aan hartdood, hun probleem begonnen is met een hartspierontsteking. Het gevaarlijkst is het, wanneer de ziekte onopgemerkt is. Men heeft dus niet altijd hartkloppingen, of pijn in de borst. Een gevoel van grote vermoeidheid, er compleet door zitten kan ook al een aanduiding zijn, vooral als dit volgt op een griep of een serieuze verkoudheid die moeilijk genas. Men moet dus altijd alert zijn zonder in overdreven paniek te vervallen, want niet elke vermoeidheid is het gevolg van hartspierontsteking natuurlijk.

Plotse dood

Recent wetenschappelijk onderzoek heeft aan het licht gebracht dat ongeveer tien percent van de hartdoden het gevolg is van een ontsteking van de hartspier. Heroïsch gedrag ten aanzien van verkoudheid of griep is dus eigenlijk ongepast en onverstandig. Het gebeurt wel meer dat een jongere die naar school fietst plots doodvalt zonder dat die tevoren hartklachten heeft gehad. Of dat een jonge voetballer tijdens een sportwedstrijd plots als aan de grond genageld blijft staan en ter plekke bezwijkt: hartstilstand. Vermoedelijk is hier een ontsteking van het hart aan vooraf gegaan.

Het komt er dus vooral op aan verkoudheden en griep goed te verzorgen. Dat kan men best door rust, in ernstige gevallen beslist ook bedrust. Daarnaast geen vast voedsel innemen, beslist geen eiwitrijk voedsel en geen suiker of suikerhoudende producten.

Als drank kan men best hete kruidenthees drinken vooral deze die de nierfunctie bevorderen en het zweten in de hand werken: linde, kamille, guldenroede oftewel Solidago. Je vindt deze theesoorten in de kruidenhandel, reformwinkel of apotheek. Een zweetkuur is ideaal. Vooral de koorts niet kunstmatig naar beneden halen als daar geen echte reden toe is. Koorts is een natuurlijk verdedigingsmiddel van het lichaam, verdrijf het niet, wees er dankbaar voor.

Acute polyartritis moet je uiteraard ook grondig en snel behandelen. Anders kunnen er zelfs hartklepgebreken van overblijven en die krijg je niet zomaar weg. Het leven kan er ernstig door in het gedrang komen.

Zo zie je maar dat ogenschijnlijk eenvoudige en ongevaarlijke ziekten, toch als neveneffect ernstige schade kunnen veroorzaken aan het lichaam en wel aan zo’n vitaal orgaan als het hart. Voorzichtig dus.

Organische hartgebreken

Misschien ben je al eens bij de dokter geweest om al dan niet vermeende hartklachten te laten onderzoeken, was je bang dat je een echte hartziekte had. Na het onderzoek kon de dokter je meestal geruststellen omdat zoals hij het uitdrukte „geen organische hartletsels konden worden gevonden”. Dat betekent dat de klachten niet van organische aard zijn, maar psychosomatisch. Dat klinkt allemaal heel geleerd maar in feite komt het hierop neer dat er fysiek ofte materieel geen enkel letsel aan de hartspier zelf kon worden gevonden, maar dat het alleen maar emotioneel, psychisch, of „van de zenuwen” is. Met andere woorden, het hart heeft geen organisch letsel, maar heeft alleen een functioneel gebrek.

Emoties

Je kunt het zo vergelijken dat de motor van een auto perfect in orde is, dat er geen metaalmoeheid is, dat alle kleppen goed op hun plaats zitten, dat de cilinders en zuigers in perfecte staat zijn, maar dat de motor toch pingelt, of een getik te horen geeft. Dat kan dan bijvoorbeeld veroorzaakt worden door de ontsteking, of doordat de brandstof niet zuiver genoeg is, of de batterij defect, of omdat de bougie vuil is. Zo kan het ook met het hart gaan. Het hart kan perfect gezond zijn, maar toch kan je je rotziek voelen in verband met je hart: hartkloppingen, een te trage of te snelle pols, ademnood en pijn in de borst. Als dat zo is dan moet je je levensstijl en vooral je gedachtenstijl eens nagaan, je emotionele omstandigheden van leven bijsturen, want daar kan heel vaak de oorzaak liggen.

Maar jammer genoeg komen ook echte organische hartgebreken voor, een defect aan de hartspier zelf, of aan de bloedsomloop ter plaatse, of aan een hartklep. Dan moet je zonder verwijl een arts om hulp vragen.

Verzorg keelontsteking en reuma

Ziekten die af en toe aanleiding zijn van het ontstaan van hartgebreken zijn: angina of keelontsteking, gewrichtsreuma, slecht verzorgde griep, roodvonk, difterie, tyfus. Eigenlijk mag je niet slordig omspringen met je gezondheid, je nalatig gedrag kan altijd zijn tol terugeisen.

In veel gevallen zal een rustkuur op het platteland of aan zee in een rustige badplaats je hart goed doen en is dit ook uitstekend voor verkoudheid. Eigenlijk zou iedereen die in de stad woont en een druk werkmilieu heeft, geregeld tweemaal per jaar een korte vakantie moeten nemen in een aangename en gezonde omgeving. Niet alleen je hart, maar je complete gezondheid zullen ervan profiteren.

En een prachtig middel om het hart te versterken is Crataegus oftewel meidoorn.

Een tip: Crataecin van Fytobell.

Je vindt Crataecin van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 2899-896.

Of je kunt Crataecin van Fytobell ook online bestellen via www.fytobell.be of www.boverte.com.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hou jonge kinderen van het scherm weg!

Jaren geleden werd ervoor gewaarschuwd niet te lang met de GSM te bellen. Dat bellen gebeurt nu veelal via afstandsluidsprekers, of met oortjes, zodat de iPhone of smartphone, vroeger GSM genoemd, niet tegen het hoofd moet worden gehouden. Een verkoper waarschuwde ons...

Lees meer