feb 13, 2023 | Gezondheid | 0 Reacties

Hoe kun je griep voorkomen?

Het leven is eigenlijk levensgevaarlijk. En als we daar zelf wat te luchtig over denken, dan is de overheid daar om ons ferm bang te maken. Dat is nu bijvoorbeeld het geval met griep. Eerst was er corona, dan Retrovirus en nu is er een griepepidemie veroorzaakt door het zogenaamde influenzavirus.

Griep is een besmettelijke ziekte die overgebracht wordt via het influenzavirus. Maar je kunt je beslist beveiligen door een goed werkend immuunsysteem.

Is dat ernstig genoeg om ons de stuipen op het lijf te jagen en moeten we daar echt bang van zijn?

Natuurlijk heeft de pandemie met covid ons alerter gemaakt voor besmettingen en ook duidelijk gemaakt dat elke besmetting kan leiden tot complicaties die levensgevaarlijk kunnen zijn. De covid-pandemie heeft de verhalen en de sterftecijfers van de Spaanse griep op het einde van de tweede wereldoorlog weer van onder het stof gehaald en dus is het niet moeilijk om iedereen weer bang te maken. Is dat nodig en moeten we er bang voor zijn?

De almachtige weerstand

Er is eigenlijk geen eenduidig antwoord op te geven. Want niet iedereen die besmet wordt, zal ook ernstig ziek worden. Trouwens het is elk jaar een weerkerend ritueel: het griepseizoen. Gemiddeld vijf tot tien percent van de bevolking krijgt er mee te maken. Slechts één op de duizend grieppatiënten zal er ernstige complicaties door ontwikkelen. En ja, sommigen zullen er aan dood gaan. Dat is ook zo met covid trouwens. Er zijn mensen die besmet waren met het coronavirus, maar er amper of zelfs helemaal geen weet van hadden, geen enkel symptoom hadden en dus ook niet ziek waren, terwijl een bloedonderzoek duidelijk aantoonde dat ze antistoffen hadden ontwikkeld. Ook zo met griep: sommigen zijn er doodziek van, anderen weten het amper. Het heeft alles te maken met de persoonlijke weerstand. Zeer oude mensen of erg jonge kinderen hebben minder weerstand en zullen dus eerst het slachtoffer worden. De sterfte door griep betreft vooral mensen van boven de 65 jaar.

Mooie tijd voor virussen

Alsof corona en RSV nog niet genoeg waren is er al een tijdje een officiële griepepidemie in het land. Vanaf de nieuwjaarsperiode ging het aantal opnames voor griep in de ziekenhuizen in stijgende lijn. Die acute fase lijkt wat afgevlakt en vertoont neiging om te verminderen.

Opvallend was dat het vooral jonge kinderen en jongvolwassenen waren die er het slachtoffer van werden. Dat is te verklaren door de antistoffen. Personen die al eerder in contact kwamen met het virus van dezelfde stam hebben al antistoffen opgebouwd en worden dus niet of nauwelijks ziek. Iemand die voor het eerst besmet wordt met ditzelfde type virus, moet eerst antistoffen opbouwen waarna de bescherming volgt.

Die bescherming kan zich ten volle ontwikkelen als het lichaam daartoe de mogelijkheden biedt en daar kun je zelf veel aan doen. En de beschermende maatregelen zijn ongeveer dezelfde als voor alle besmettelijke ziekten die door virussen worden veroorzaakt. Het allerbelangrijkste is een goede hygiëne, naast een sterke immuniteit. Je moet het gevaar niet opzoeken, maar er is ook geen reden tot paniekerig gedrag. Trouwens: intussen is er hoop dat de cijfers na de plateaufase weer zullen dalen. Met de krokusvakantie in het vooruitzicht is daar ook alle kans toe.

Hoe weet je zeker dat het griep is?

Heel wat mensen concluderen nogal snel dat ze griep hebben, maar het is in tegenstelling tot een verkoudheid wel een ernstiger en gecompliceerder aandoening.

 • Het voornaamste kenmerk is er een van algemene malaise. Iemand met griep voelt zich echt mottig, kan zeker niet meer werken of functioneren.
 • Ook keelpijn en hoofdpijn zijn typische kenmerken voor griep.
 • Bij griep is er ook koorts. Maar tegelijk heeft men ook last van koude rillingen en tegelijk zweten.
 • De spieren doen overal pijn: de benen, de schouders, de ribben.
 • Men heeft een gevoel van algemene uitputting. Van het bed naar het toilet gaan bijvoorbeeld vergt al een hele inspanning. Men voelt zich enkel nog goed genoeg om in bed te blijven. Doe dat dan ook!
 • Ook druk op de borst, permanente hoest en een lopende neus.
 • Als er echt twijfel is, kan een bloedonderzoek uitsluitsel geven. Hetzelfde trouwens voor covid.

Voorkomen is niet zo moeilijk

Net zoals bij covid wordt het griepvirus verspreid van de ene persoon op de andere, hetzij door direct contact, hetzij via aerosolen, zwevende druppeltjes via de lucht. Er zijn virussen die geen lang leven beschoren is buiten een menselijke cel, terwijl griepvirussen langer dan een week kunnen sluimeren en als er zich een “gastcel” aandient weer actief kunnen worden. Daarom zijn volgende maatregelen van belang:

 • Vermijd direct contact in tijden van besmetting. Draag een mondmasker en / of was regelmatig de handen met water en zeep. Gebruik geen voorwerpen van anderen of ontsmet ze: een iPhone, een klavier, een pen waar aan gesabbeld is enz.…
 • Vermijd grote mensenmassa’s: discotheken, trein-tram-bus, concertzalen, vergaderruimten en verlucht deze lokalen meerdere keren per dag.
 • Door te zweten wordt vocht onttrokken aan het lichaam. Blijf gehydrateerd en drink veel, maar enkel water of kruidenthee. Absoluut geen alcohol. Als volwassen persoon zou je eigenlijk 2 liter per dag moeten drinken. Dat is zeker het volume van acht pintglazen per dag.
 • De beste preventie is een sterke immuniteit en die moet je langzaam opbouwen, o.m. door dagelijkse beweging in de buitenlucht: wandelen, fietsen, joggen. Die buitenlucht is belangrijk omdat binnen de lucht vaak te droog is. Een hygrometer kan dat aangeven. De beste relatieve vochtigheid is 55 à 60 percent.
 • Zorg voor extra vitamine C. Citroensap, oranjesap, maar enkel als je het zelf vers geperst hebt. Ook een goed voedingssupplement met vitamine C is belangrijk om aan de therapeutische en preventieve dosis te komen. Je mag zo’n hoge dosis nemen tot je er diarree van krijgt. Dat kan gemakkelijk vijf à 7 gram per dag zijn, soms meer. De bewering dat je het toch uitplast, houdt al lang geen steek meer, ook niet het feit dat je er nierstenen zou van krijgen, dat is gewoon achterhaalde larie. Vitamine C heeft zowel een beschermende als een curatieve werking zowel bij verkoudheden als grieptoestanden. Krijg je er toch last van aan de maag, neem dan de gebufferde vorm, bijvoorbeeld Ester-C op basis van calciumascorbaat.
 • Aerobe beweging, sport of oefeningen zijn belangrijk. Dat is elke oefening waarbij de ademhaling versnelt en dieper wordt en de hartslag verhoogt. Wandelen op slentertempo is dus niet interessant. Fietsen, snelwandelen, roeien, joggen, zijn wel interessant. Daardoor wordt ook het immuunsysteem versterkt.
 • Fruit en groenten zijn zeer belangrijk vanwege de vezels, de vitamines, de antioxidanten, de polyfenolen, kortom de fytonutriënten.
 • Vermijd absoluut tabak en alcohol. Van tabak is het duidelijk: de rook komt in de plaats van de zuurstof, en de oxiderende stoffen ondermijnen de weerstand. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat één sigaret zelfs het immuunsysteem drie kwartier verlamt. Fijnstof moet je ook vermijden, het is even funest. Maar ook alcohol is een killer. Zelfs één glas per dag is al te veel. Dat blijkt meer en meer. De lever moet het allemaal bolwerken. Bovendien belast het hart en bloedsomloop Door alcohol staat het lichaam ook warmte af. De kans op ontstekingen is er door toegenomen.
 • Verzorg je darmflora met gefermenteerde voedingsmiddelen zoals kefir, yoghurt, zuurkool enz. Yoghurt helpt trouwens om het lichaam te detoxificeren. Orthomoleculair onderzoek heeft aangetoond dat wie dagelijks 100 gram yoghurt eet, ongeveer 30 percent minder kans heeft het slachtoffer te worden van griep, of een andere virusinfectie. De darmflora zijn sterker gewapend daardoor.
 • Slaap voldoende, want het lichaam en de geest herstellen tijdens de slaap. Wie te weinig of slecht slaapt heeft sneller kou, wordt rapper verkouden en krijgt ook sneller te maken met virale aandoeningen. Ook ontspanning is van vitaal belang, omdat een ontspannen geest een sterker immuunsysteem heeft. Wie regelmatig ontspant, heeft een hoger aantal interleukines die de strijd kunnen aanbinden tegen de virale aandoeningen zoals griep.
 • Vermijd absoluut antibiotica, want die hebben totaal geen zin. Die helpen enkel tegen bacteriën en helemaal niet tegen virussen.

Wat kun je wel doen? Je immuniteit versterken met bovenvermelde maatregelen en nog een tip:

Gebruik twee uitstekende supplementen:

Ester C van Fytobell met CNK-bestelnummer: 4415-501.

Immunibell van Fytobell met CNK-bestelnummer: 4197-968.

Je kunt zowel Ester-C als Immunibell van Fytobell ook online bestellen via www.fytobell.be of www.boverte.com.

De griep krijgt je niet te pakken!

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hou jonge kinderen van het scherm weg!

Jaren geleden werd ervoor gewaarschuwd niet te lang met de GSM te bellen. Dat bellen gebeurt nu veelal via afstandsluidsprekers, of met oortjes, zodat de iPhone of smartphone, vroeger GSM genoemd, niet tegen het hoofd moet worden gehouden. Een verkoper waarschuwde ons...

Lees meer