okt 14, 2022 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Hoe kun je reuma vermijden?

Deze week werd tijdens de “dag van de reuma”, een vervelende en wijdverbreide volksziekte onder de aandacht gebracht. Meer dan tien percent van Belgen en Nederlanders hebben te maken met reuma. Dat betekent ellende en pijn voor miljoenen mensen. Reuma komt er niet vanzelf en bovendien is het een verzamelnaam van meer dan honderd verschillende aandoeningen, sommige onderzoekers gewagen van meer dan tweehonderd. Dat betekent dat de verzamelnaam weliswaar “reuma” is, maar dat de aandoeningen behoorlijk van elkaar kunnen verschillen en dus ook een andere aanpak vergen.

Heel veel patiënten hebben een oververzuring van het lichaam. Ze eten te veel eiwitten en suikers. Meer groenten en vruchten zullen het lichaam minder zuur maken.

Voor heel wat van die aandoeningen geldt zoals steeds: preventie is belangrijk. Als je weet wat de oorzakelijke of zelfs uitlokkende factor is, kan het gemakkelijker zijn om veel pijn te voorkomen en/of te behandelen. Zo is jicht, ook al een vorm van reuma behoorlijk in toom te houden door een aangepast dieet en een goed trainingsprogramma, terwijl pijn door artrose ook afhankelijk is van het dieet, maar vooral ook van belasting en eigenlijk mishandeling van de gewrichten.

Eigenlijk komt het in de meeste gevallen neer op een vorm van ontsteking of sleet en daar zijn gelukkig ook goede middelen voor, zelfs bijzonder goed werkende natuurlijke middelen. Mensen in bepaalde beroepscategorieën zijn er ook meer vatbaar voor. Door toegenomen kennis is dat al fel verbeterd tegenover vroeger. Bouwvakkers dragen tegenwoordig gelukkig meer beschermende kleding, hebben door instructies houdingcorrecties aangeleerd en sportlui worden ook beter ingelicht over training en beschermende kleding zoals goed schoeisel. Maar zoals steeds is ook hier overdrijven nooit goed. Maar verkeerde gewoontes afleren is het moeilijkste dat er is.

Ontstekingen

De minste pijn in gewrichten of spieren die opduikt, wordt door de meesten als reuma betiteld. We kunnen het dan ook als een soort samenvatting beschouwen voor allerlei pijnen die met spieren of gewrichten te maken hebben. Vreemd genoeg worden ontstekingen aan de gewrichten vaak veroorzaakt door ontstekingshaarden die ver van de reumahaard verwijderd zitten.

Zo kan een ontsteking van amandelen of aan de tandkassen een reuma aanval in de rug veroorzaken.
Ondanks het feit dat de officiële geneeskunde niet zo veel in een dieet voor reumapatiënten gelooft, ziet men vaak dat als deze zieken een aangepaste voeding volgen, er meestal vermindering van pijn ontstaat en in een aantal gevallen ook genezing. Maar niet enkel aangepaste voeding is van belang, ook beweging in de natuur, goede ademhaling in zuurstofrijke lucht en warmtebehandelingen hebben groot nut.

Artrose of artritis

Het is van belang dat men weet van welke natuur de reumatische pijnen zijn. Van artrose mag je iets anders verwachten dan van artritis. Bij acute polyartritis, waarbij de gewrichten pijn doen, rood zien en ontstoken zijn, moet altijd een arts worden geraadpleegd, omdat het gevaar bestaat dat bij slechte behandeling het probleem overslaat naar de hartkleppen.
Bij chronische aandoeningen zal men zich ook richten naar de aard van het probleem. In elk geval hebben de meeste patiënten de neiging de bewegingen te beperken of helemaal stil te gaan zitten om zodoende de pijn te verminderen. Toch is beweging een grote noodzaak.

Beweeg

De tijd is voorbij dat men alles probeerde te genezen met “rust”. Rugpijn, spierpijn… men kreeg vroeger steevast de raad het rustig aan te doen en de kwestieuze spiergroepen niet te belasten. Dat is tegenwoordig anders: beweeg, maar doe het op een verstandige wijze en na deskundig advies, bijvoorbeeld van een fysiotherapeut, kinesist of osteopaat.
Weliswaar moeten eerst de spieren of spiergroepen worden opgewarmd en moet de beweging erg voorzichtig zijn en mag men de pijndrempel niet willen forceren, maar als een gewricht of een spier niet beweegt, treedt beslist verstramming en verkalking op. Je zal het kwestieuze gewricht of de spier van langsom minder kunnen gebruiken.
Uiteraard verdient het de voorkeur een beweging te kiezen terwijl het lichaam zo weinig mogelijk belast wordt. Zwemmen is in dat opzicht ideaal. Je kan op die manier spieren en gewrichten trainen zonder dat het lichaam zelfs zijn eigen gewicht moet dragen. Maar ook hier geldt dat opwarming van groot belang is, om spierkwetsuren te voorkomen.

Dieet

Dikwijls zijn spierpijnen een kwestie van verzuring.
Verzuring van het lichaam moet worden tegen gegaan. Dat heeft niets te maken met zuur smakende producten, maar voedingsmiddelen die via het metabolisme en na absorptie in het lichaam een zuurresidu afgeven, terwijl het lichaam om gezond te functioneren gebaat is met een basisch of alkalisch residu. Daarom moet een aantal voedingsmiddelen die nochtans veel worden gebruikt best uit het menu worden geschrapt.

Wat moet je mijden?

Te mijden producten zijn daarom: melk, niet gefermenteerde kaas, vlees, orgaanvlees en bereide vleeswaren, junkfood, schaaldieren, zeevruchten en alles wat geraffineerde suiker bevat. Suiker is sterk verzurend. Ook alcohol en tabak zijn dat.
Bij vlees is het vooral varkensvlees, paardenvlees, rood vlees en charcuterie moeten worden vermeden. Citroenen smaken wel zuur, maar ze zijn alkaliserend en dus gunstig. Men kan dit gemakkelijk bij zichzelf testen. Alcohol, rode wijn, aperitieven, witte meelspijzen, cakes, gebakjes, witte spaghetti, coladranken, frisdranken, geraffineerde suiker, zout matigen, conserven en gerookte vlees- en viswaren zijn eveneens taboe. Wees ook matig met peulvruchten. Gebruik enkel volle granen, ook voor rijst geldt dit.

Wat kun je eten?

Als ontbijt kun je best fruit eten. Kies hiervoor de vruchten van het seizoen. Meng bij voorkeur geen fruit met groenten, omdat dit gisting kan veroorzaken.

Heb je honger in de loop van de voormiddag, dan kun je weer een paar stukjes fruit eten. Het geeft voldoening, stilt de honger en bezorgt je geen pieken en dalen met het bloedsuikergehalte.
Als drank kies je water, versgeperst vruchtensap of een kruidenthee zoals brandnetel.

Als middagmaal kun je volkorendeegwaren met verse soep en een vleesvervanger zoals seitan of tofu, of magere kwarkkaas gebruiken, uiteraard aangevuld met groenten van het seizoen. Deze maaltijd kun je laten voorafgaan door een rauwkostschoteltje. Het avondeten bestaat vooral uit een salade van rauwkost met allerlei rauwe groenten. Goed kauwen en inspeekselen is de boodschap. Ook gestoofde groenten kunnen erbij en een paar keer in de week verse vis, maar geen schaaldieren. Vermijd zoveel mogelijk vlees. Uiteraard kun je het vegetarisch oplossen, maar let op de etiketten. Het is niet omdat het vegetarisch is, dat het gezond is. Vaak worden smaakversterkers en suikers toegevoegd aan vege burgers bijvoorbeeld.
De slaatjes mogen worden aangemaakt met een vinaigrette op basis van appelazijn en olijfolie of lijnzaadolie.

Uiteraard moeten het darmmilieu en de darmflora worden hersteld, omdat door rotting een slechte absorptie van vitaminen en mineralen ontstaat wat op die manier onrechtstreeks bijdraagt tot degeneratieziekten. Reuma en zelfs kanker horen daar ook bij.

Uiteraard is voor reumapatiënten warmte onder alle vormen goed. Een warm bad, een elektrisch kussen, infrarode lamp, sauna, zwemmen in warm water… het oefent allemaal een gunstige invloed uit op reumatische pijnen. Vermijd uiteraard ook stress en problemen, ze vergiftigen het lichaam van binnenuit.

En een prima tip om pijnen door reuma en artrose te behandelen op een natuurlijke manier: Curcuma.
Een uitstekend preparaat is bijvoorbeeld Curcuma Forte van Fytobell.
Je vindt Curcuma Forte van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 2963-700.
Je kunt Curcuma Forte van Fytobell ook online bestellen via www.fytobell.be of via www.boverte.com.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hou jonge kinderen van het scherm weg!

Jaren geleden werd ervoor gewaarschuwd niet te lang met de GSM te bellen. Dat bellen gebeurt nu veelal via afstandsluidsprekers, of met oortjes, zodat de iPhone of smartphone, vroeger GSM genoemd, niet tegen het hoofd moet worden gehouden. Een verkoper waarschuwde ons...

Lees meer