jan 24, 2022 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Is verstopping gevaarlijk en wat doe je eraan?

Hardlijvigheid oftewel verstopping is vervelend en vooral ook niet gezond. Dus proberen we er wat aan te doen. Naast middelen tegen hoofdpijn, behoren laxeermiddelen tegen obstipatie of constipatie tot de meest verkochte en populaire middeltjes in apotheken. Het misbruik is heel groot, ook bij ons. Ze worden om te beginnen niet altijd gebruikt waarvoor ze gemaakt zijn, n.l. om verstopping te verhelpen, maar vooral jonge meisjes zijn geneigd om ze aan te wenden om op die manier te kunnen vermageren.

Ze willen afvallen en gebruiken ze te pas en te onpas omdat ze er toch van overtuigd zijn dat laxeermiddelen geen kwaad kunnen. Er doen dan ook heel wat misverstanden de ronde en die zijn soms ook gevaarlijk, want laxeermiddelen zijn niet altijd onschuldig.

Er is sprake van obstipatie, constipatie of verstopping als de darminhoud te lang in de dikke darm blijft. Er wordt meer water dan normaal aan onttrokken zodat de ontlasting hard wordt en niet langer vlot passeert. Gebeurt dat uiteindelijk dan toch, dan gaat dat gepaard met veel pijn, als gevolg van de ophoping en de harde ontlasting.

Wie gezond eet, dat wil zeggen voldoende fruit en groenten gebruikt, kan zonder laxeermiddelen een natuurlijke ontlasting krijgen. Want sommige laxeermiddelen kunnen belangrijke mineralen roven. Kies daarom liever voor de natuurlijke aanpak.

Laxeermiddelen

Mensen denken te gemakkelijk dat ze aan verstopping lijden en beginnen al ongerust te worden als ze toevallig een dagje hebben overgeslagen. Een normale ontlasting kan variëren tussen één of meerdere keren per dag tot twee, drie keer per week. Men grijpt dus te vroeg naar laxeermiddelen als men de onregelmatigheid vaststelt of niet op gezette uur en tijd naar het toilet kon gaan.

Er bestaan verschillende soorten laxeermiddelen.

  • Paraffine maakt de ontlasting zachter.
  • Zwel- of volume vergrotende middelen (zemelen) die de ontlasting doen opzwellen waardoor de darm tot ontlasting wordt aangezet.
  • Darmwand prikkelende middelen (zoals wonderolie) veroorzaken een versnelde darmbeweging of peristaltiek.
  • Waterbinders (Lactulose), die het vocht in de darm vasthouden, waardoor de ontlasting zachter wordt.
  • Natuurlijke middelen die slijmstoffen bevatten zoals lijnzaad en Psyllium en vuilboombast (Frangula).

Gevaar voor gewenning en tekorten

Frequent of langdurig laxeermiddelen gebruiken is niet altijd zonder risico. Een overmatig gebruik ervan kan een luie darm tot gevolg hebben, d.w.z. een darm die zelf niet meer in staat is ontlasting te produceren, waardoor steeds meer en steeds sterkere laxeermiddelen moeten gebruikt worden. Daardoor kan uiteindelijk beschadiging van de darmwand (vooral met darmprikkelende middelen) optreden. Op korte termijn hebben laxeermiddelen misschien tamelijk onschuldige neveneffecten, zoals krampen, misselijkheid, gasvorming en allergische reacties. Maar op lange termijn is het bovendien mogelijk dat het lichaam een tekort aan bepaalde vitamines krijgt (zoals A en D) of dat door het overmatig gebruik ervan bepaalde darmziekten niet of te laat worden opgemerkt door de arts.

Behalve de darmwerking komen ook andere lichaamsfuncties in gevaar (bvb. de vorming van nieuw botweefsel). Bij de zgn. darmprikkelende middelen bestaat bij langdurig gebruik het gevaar dat ze juist constiperend i.p.v. afvoerend gaan werken. Dat gebeurt als de darmen ten gevolge van de langdurige irritatie volkomen van slag raken. In dat geval vallen de darmfuncties weg (o.a. de belangrijke samentrekkingen oftewel de peristaltiek) en treedt chronische constipatie op. Het doorbreken van de vicieuze cirkel: laxans-luie darm-laxans is zeer moeilijk. Ook al omdat bij langdurig gebruik eigenlijk sprake is van een verslaving. Het lichaam kan dat pilletje of drankje niet meer missen.

Niet bij zwangerschap

Hardlijvigheid oftewel verstopping, mag je niet te lang laten aanslepen. Een paar dagen kan geen kwaad en is niet verontrustend, maar een week of langer… dan moet je ingrijpen. Maar wees toch voorzichtig met de bekende klassieke laxeermiddelen, soms doen ze meer kwaad dan goed en dus neem je ze best niet zonder controle van de arts.

Vooral ouderen, hartpatiënten, zwangere vrouwen en mensen die medicijnen gebruiken voor een te hoge bloeddruk of hart- en vaatziekten moeten op hun hoede zijn voor de eventuele bijwerkingen. Jonge meisjes slikken ze wel eens om snel enkele kilo’s te vermageren. De kilo’s die zo worden verloren, bestaan echter vooral uit vocht en vliegen er dus meteen weer aan van zodra met het innemen van deze middelen wordt gestopt. Bovendien is het gevaarlijk zo te willen afslanken want bij te veel waterafdrijving is het risico groot dat belangrijke organen zoals het hart of de nieren minder goed gaan werken of het zelfs helemaal laten afweten.

Zwangere vrouwen, moeten weten dat laxeermiddelen het embryo kunnen beschadigen en de groei ervan kunnen afremmen. Daarom zijn tijdens de zwangerschap alleen middelen op basis van lactulose of van plantenslijmen veilig. Als de baby er is, zal de arts de jonge moeder afraden borstvoeding te geven als ze laxeermiddelen neemt. De baby kan zo immers behoorlijke hoeveelheden naar binnen krijgen, wat felle diarree en uitdroging tot gevolg kan hebben.

Kleine kinderen reageren ook gemakkelijk op verandering van dieet, warmte of koude en middelen die de moeder neemt als ze borstvoeding geeft. Als de baby of peuter al vast voedsel kan of mag nemen volstaat het de voeding wat aan te passen en meer groenten of vruchten te voorzien. Vruchten zijn doorgaans laxerend genoeg voor jonge kinderen. Voldoende water laten drinken is een must en zal meestal al een gunstige wijziging in de ontlasting veroorzaken.

Misverstanden

Gelukkig bestaan er ook goede natuurlijke middelen tegen obstipatie of verstopping. Ze bestaan uit een mengeling van vezels uit graantjes zoals lijnzaad, Psyllium of schors zoals vuilboombast oftewel Frangula. Je vindt ze in natuurzaken en ook in apotheken. Je kan ze meestal zonder gevaar gebruiken bij constipatie als gevolg van overmatig gebruik van agressieve laxeermiddelen of bij tijdelijke problemen gedurende de menstruatie.

Er bestaan ook laxerende theesoorten zoals aloë, Senna, rabarberwortel en ook van vuilboombast. Ook zemelen en vezels werken laxerend. De vezels in groenten, vruchten en volkorenbrood zijn voor een deel onverteerbaar, maar zijn erg belangrijk voor de bacteriën in de darmen, ze houden de darmflora gezond en houden water vast in de darm en maken de darminhoud groter. Daardoor krijgt de darm een signaal om via de peristaltiek ontlasting kwijt te raken.

Tenslotte is het lichaam een “gewoonte-machine”. Probeer telkens op hetzelfde tijdstip van de dag naar het toilet te gaan en zorg voor voldoende vocht in het lichaam. Dagelijks anderhalve liter water drinken is een must!

Weet ook dat emoties een sterke invloed hebben op de darmen. Je kan verstopping of diarree krijgen door emotionele problemen. Die moeten uiteraard opgelost worden.

Maar eenvoudige stressfactoren zoals vertrekken op vakantie, of een nieuw werk, of angst voor het coronavirus zijn al voldoende om het patroon van ontlasting te wijzigen. Geen probleem dan!

En een tip: Een uitstekend natuurlijk laxeermiddel op basis van Frangula of vuilboombast is Frangulabiose van Fytobell. Het bevat bovendien ook probiotische bacteriën om de darmflora in topconditie te brengen.

Je vindt Frangulabiose in de apotheek met CNK-bestelnummer: 1744-317. Of je kan Frangulabiose van Fytobell ook online bestellen via www.almed.be of via www.boverte.com.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

De natuur: het beste antidepressivum

Voel je je een beetje depri? Kies dan bij voorkeur een ander moment om dat te worden. Dat klinkt ongeloofwaardig en eigenlijk een beetje belachelijk, want feit is dat je niet gedeprimeerd kan worden op commando en dat je het tijdstip uiteraard zelf niet kunt kiezen....

Lees meer

Ook je huid neemt giftige stoffen op

Als je een huis koopt, moet het eerst onderzocht worden op schadelijke stoffen. De grond moet gecontroleerd worden op verontreiniging en desnoods worden afgevoerd, vervangen en uiteindelijk worden gezuiverd. Als er asbest wordt in aangetroffen, ben je verplicht de...

Lees meer