dec 31, 2021 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Hou je nieren gezond met water en citroen

We kunnen geen enkel orgaan in het lichaam missen, maar sommige “onderdelen” zijn toch essentiëler dan andere. Zo hebben we maar één hart, één lever, één pancreas en daarvoor hebben we in ons lichaam zelf dus geen back-up. Voor de nieren is dat wel het geval: we hebben twee nieren. Als er één ziek wordt, kan de andere gezonde nier de functie overnemen zonder dat het lichaam daar schade van ondervindt. Maar eenmaal die tweede nier “opgebruikt”, is er geen back-up meer en ben je aangewezen op de dialyse, een heel belastende aangelegenheid die je zeker driemaal in de week naar het ziekenhuis brengt.

Maar als er dan toch een nier ziek wordt, is dat een aanduiding dat je niet goed bezig bent, dat er een probleem is en/of dat je je levenswijze moet bijstellen.

De meeste mensen drinken te weinig. Vooral vrouwen moeten meer drinken. Als je niet voldoende drinkt, kunnen de nieren de stofwisselingszuren en toxines niet tijdig afvoeren, ze kunnen kristalliseren en nierstenen veroorzaken.

Wat doe je best om je nieren gezond te houden?

Drink meer water

We horen het vaak zeggen: de meeste mensen drinken te weinig. Vooral vrouwen hebben daar moeite mee. Ze weten wel dat het lichaam vocht nodig heeft om normaal te kunnen functioneren, maar in de praktijk komt daar veelal niets van terecht. De meesten drinken voor de gezelligheid, als “social act”, uit luxe, of voor de smaak, niet voor de gezondheid en dat merk je na een tijd. Bij vrouwen komt daar nog een andere uitleg bij: als ze veel drinken moeten ze vaak plassen en de kans daartoe om dat op een comfortabele wijze te doen, is veel kleiner voor vrouwen dan voor mannen. Wat doe je dan? Minder of niet drinken en dat is verkeerd.

Eigenlijk zijn vrouwen op die manier langzaam maar zeker aan het dehydrateren. De cellen hebben te weinig vocht en ze hebben daar moeite mee. Ze gaan over op een spaarregime en dat zie je snel aan de huid: er ontstaan rimpels. Maar er is ook een grotere kans op vermoeidheid, ontstekingen en uitputting.

Uitdroging kan dodelijk zijn

Drink je te weinig als je koorts hebt, dan heb je een dubbel probleem. Want één van de gevaren bij hoge koorts of bij hoge temperaturen, zoals in zuiderse landen, is uitdroging. Ook bij diarree is uitdroging een gevaar, waar vooral bij kleine kinderen erg moet op gelet worden. Een dagje niet eten is niet zo erg, integendeel het is gezond, maar een dag niet drinken, is absoluut af te raden, zelfs zeer ongezond. Hoe sneller en hoe radicaler het lichaam dehydrateert, hoe eerder en erger de gevolgen zijn. Zo zijn toeristen (ook Belgische) in de woestijn om het leven gekomen toen hun voertuig, een jeep pech had, ze geen hulp konden halen en ze er niet aan gedacht hadden om een watervoorraad mee te nemen. Er ontstaat eerst sterke dorst, dan verwardheid en vermoeidheid, uiteindelijk coma of bewusteloosheid en nadien de dood.

Het lichaam moet zijn toxines kwijt, het bloed moet worden gezuiverd en als het lichaam dat niet meer kan, ga je dood. De nieren hebben dus een ontzettend belangrijke functie. Die functie kunnen ze pas naar behoren vervullen als je ook voldoende water drinkt. Water is inderdaad de beste drank voor de nieren omdat er geen bijkomende toxines aan het lichaam worden toegevoegd. En voor vrouwen die lang hun schoonheid en jeugdig uiterlijk willen bewaren is water drinken van groot belang: zeker anderhalve en liever nog twee liter per dag: de huid zal minder gauw rimpelen, de nieren zullen niet zo snel nierstenen opbouwen en je kan gemakkelijker toxines kwijt spelen.

Wat mag je bijtellen als drank: beslist geen alcohol, ook geen wijn of bier en ook geen koffie, want het zijn allemaal dehydraterende stoffen. Soep wel. Koffie is weliswaar een gezonde drank vanwege de antioxidanten, maar het bekomt de nieren niet zo goed als je daarbij niet voldoende water drinkt om het vochtverlies te compenseren. Daarom is de Franse methode toe te juichen.

Vraag je daar “un petit café”, dan krijg je er automatisch een glas water bij en zo hoort het ook.

Opgepast voor nierstenen

Een van de pijnlijkste ervaringen waar je mee kan geconfronteerd worden is een crisis door nierstenen. Het is alsof ze met duizend naalden of messen in je rug priemen. Iemand die een niersteenkoliek meemaakt, kruipt op handen en voeten rond van de pijn, zo hevig is dat. Je kan het vergelijken met de pijn van vijfmaal een bevalling. Sommige vrouwen zeggen dat ze liever tien kinderen ter wereld brengen, dan nog één niersteencrisis te moeten meemaken. Zo erg is dat.

Dus moet je er ook wat aan doen. Wat?

 • Om te beginnen veel water drinken. Vrouwen vinden dat enorm, maar het zijn eigenlijk maar twee liter.
 • Beweeg dagelijks, maak een wandeling, of ga zwemmen.
 • Rook niet, want alle toxines die door tabak het lichaam binnenkomen moeten door de nieren geëlimineerd worden.
 • Eet voldoende antioxidanten, vitamines, mineralen, dus fruit en groenten.
 • Wees verstandig met het zoutvat.
 • Opgepast met te veel eiwitten en ook teveel kaas. Liever geiten- of schapenkaas, dan koemelk.
 • Wees voorzichtig met sommige medicijnen, ook receptvrije middelen zoals pijnstillers. Ze kunnen de nieren blokkeren of beschadigen.
 • Ook met contraststoffen voor röntgenonderzoek moet je uitkijken, want het kan de nieren extra belasten.
 • Vermijd geraffineerde suiker en het verarmde witte fantasiebrood en witte pasta. Kies voor volkoren.
 • Snij de verbrande korstjes weg, want verkoolde voedingswaren bevatten kankerverwekkende stoffen.
 • Vermijd junkfood en kant- en klare maaltijden.
 • Vermijd vermageringspillen, ze kunnen je nieren helemaal kapot maken.
 • Vermijd rood vlees en bewerkte vleeswaren (charcuterie).
 • Vermijd alcohol, zelfs in kleine hoeveelheden en zeker geen bier. Jichtlijders kunnen er zelfs een aanval door krijgen. Ook alcoholvrij bier is te mijden.
 • Drink dagelijks een kruidenthee van peterselie, guldenroede en paardenstaart.

Hoe hou je je nieren gezond?

Wie te weinig drinkt loopt niet alleen meer kans op een blaasontsteking, maar ook voor de nieren is het absoluut nodig dat het lichaam over voldoende water beschikt, zelfs om de bloeddruk binnen normale waarden te houden, maar daar spelen de nieren ook een belangrijke rol in. Drinken dus.

Wie voldoende drinkt, helpt daarmee ook nierstenen te voorkomen. Bovendien helpt het doorspoelen van de nieren en urinewegen ook bij het voorkomen van infecties.

Uitstekend voor de nieren is Solidago of guldenroedekruid. Koffie en thee geven weliswaar de nieren ook een steuntje, maar kijk toch uit voor de cafeïne, die het de pancreas, hart en zenuwen lastig kan maken.

Je moet ook erg voorzichtig zijn tijdens vastenkuren. Op dat ogenblik komen heel wat vetoplosbare stofwisselingsgiften vrij in de bloedbaan. Er kan gemakkelijk oververzuring van het bloed ontstaan, wat de nieren kan beschadigen. Op dat ogenblik ontstaan ook gemakkelijker nierstenen.

Tijdens een vastenkuur is het daarom absoluut noodzakelijk veel te drinken. Kruidenthees die de nieren helpen, zijn daarom noodzakelijk. Wie gemakkelijk het slachtoffer wordt van nierstenen is best gediend met een dieet dat oxaalzuurrijke voeding uitschakelt. Dus kan je beter volgende producten in dat geval vermijden: spinazie, rabarber, tomaten, enz…

Wat wel gunstig is: een citroen per dag.

Een citroenkuur helpt namelijk tegen nierstenen. Dagelijks het sap van een versgeperste citroen drinken, helpt nierstenen voorkomen. Citroensap lost urinezuur op en verhindert het ontstaan van stenen. Maar in elk geval moet je veel drinken, daar zijn de nieren erg gelukkig mee en het is ook goed voor je hele gezondheid.

En gelukkig kunnen je nieren ook gebruik maken van een schitterend natuurlijk preparaat dat de nieren een zetje geeft: Orthoren van Fytobell op basis van Orthosiffon, brandnetel, Solidago enz.

Je vindt Orthoren in de apotheek met CNK-bestelnummer: 2899-946.

Of je kan Orthoren van Fytobell ook online bestellen via www.almed.be of via www.boverte.com.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Waarom krijgen zoveel mensen een depressie?

Het woord “depressie” alleen al zou je depressief kunnen maken. Het is geen leuke term, niet voor het weerbeeld, niet voor het gemoed en de levenskwaliteit van wie er mee te maken heeft. Bovendien heeft het niet enkel invloed op het presteren, het werk en het geluk,...

Lees meer