nov 16, 2023 | Gezondheid, Voeding | 0 Reacties

Tegen winterdepressie: eet noten, chocolade en vitamine D

De winter duurt te lang en bovendien zijn de dagen en de zon en het klimaat wispelturig: grijs, eentonig, af en toe koud en mistig, af en toe zon, maar vooral dat laatste te weinig, want daardoor ontbreekt het bijna alle landgenoten aan vitamine D en … licht. Want licht werkt antidepressief en de zon maakt vitamine D aan in de huid en dat is de vitamine die we allemaal broodnodig hebben. Om ons goed te voelen, om weerstand op te bouwen, om er tegenaan te kunnen gaan.

Producten die de aanmaak van serotonine en melatonine bevorderen zijn goed tegen depressie. Dus meer noten, kaas, en … chocolade.

Maar we kunnen nog meer doen om ons beter in het vel te voelen. Velen zullen het ongetwijfeld graag horen, maar het is juist: chocolade en noten helpen tegen een depressieve stemming omdat dit voedsel rijk is aan tryptofaan. Nog meer voedsel komt daarvoor in aanmerking: kaas, volkorenbrood, volkorenpasta’s chocolade, en melk.

Niet voor niets wordt chocolademelk als een echte opkikker voor de winter beschouwd en zo zie je in cafetaria naar dit alternatief voor koffie grijpen. Vind je zelf niet dat je na het eten van een reep chocolade gelukkiger wordt?

Vitamines B3 en B6 zijn trouwens erg belangrijk voor de omzetting tot serotonine. Teunisbloemolie en lijnzaadolie zijn ook rijk aan onverzadigde en essentiële vetzuren die bouwstoffen zijn voor hormonen zoals melatonine (beter slapen) en serotonine. Het zijn bovendien krachtige antioxidanten die meehelpen in de preventie van kanker.

Als je voldoende van deze vetzuren inneemt komt de hormoonhuishouding weer in balans. Voeg daar nog wat tarwekiemolie aan toe voor de vitamine E en ook je hart en bloedvaten zijn extra beschermd voor de winter en voor het leven.

Tenslotte is het ook bekend dat blootstelling aan voldoende licht (min 10.000 lux) vergelijkbaar met de lichtintensiteit van een heldere dag, een extra steuntje is voor het kwakkelende winterhumeur.

En uiteraard is het slim om wat extra vitamine D te nemen.

Een tip: Vitamine D1000 van Fytobell met CNK-bestelnummer: 4415-568.

Je kunt vitamine D1000 van Fytobell ook online bestellen via www.fytobell.be of via www.boverte.com.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Opgepast: ook na de week van de teek!

Stel dat na een telling vastgesteld wordt dat er op één vierkante kilometer honderdduizend mensen wonen. Dat lijkt gigantisch veel en onmogelijk en het zou trouwens leiden tot gevaarlijke toestanden. Want waar veel mensen op een beperkte oppervlakte wonen stijgt het...

Lees meer

Geen paniek: De truc tegen de hik

Je hebt het vast al meegemaakt: iemand krijgt tijden het eten een onbedaarlijke hik, waarbij telkens grote happen lucht worden ingeslikt. De goede raad van grootmoeder is nog altijd van kracht: drink een flinke slok koud water, of hou de adem in. Maar de hik wat is...

Lees meer