nov 18, 2023 | Gezondheid, Voeding | 0 Reacties

Vitamine E voorkomt hartinfarct vooral bij suikerzieken

Zowel obesitas als diabetes zijn minder fraaie voorlopers van suikerziekte. Wie te zwaarlijvig is en ook wie aan suikerziekte lijdt, heeft een grotere kans om ook een hartinfarct of beroerte te krijgen.

Vitamine E helpt bij suikerzieken trombose en hartinfarct voorkomen.

Daar zijn uiteraard verschillende factoren om dat risico te beperken. De belangrijkste is: gewicht verminderen, en diabetes op een goede manier laten behandelen. Daarin passen zowel een aangepast dieet en voldoende dagelijkse beweging. En… bepaalde vitamines zoals de vitamine E, die kan het gevaar ook gevoelig beperken.

Studies hebben uitgewezen dat dankzij vitamine E de oxidatie van LDL-cholesterol wordt verhinderd of althans verminderd. Op die manier worden onrechtstreeks plaques in de bloedvaten oftewel atherosclerose voorkomen of gevoelig vertraagd. Daarbij komt ook nog de eigenschap dat vitamine E bij hoge doses een lage toxiciteit heeft.

Vitamine E beschermt eveneens de celmembranen tegen oxidatie en dat is goed nieuws voor wie hart- en vaatziekten en beroerte wil voorkomen.

Vitamine E is namelijk een krachtige antioxidant, dat is bekend. Het is de vitamine van de „eeuwige” jeugd, helpt bij vruchtbaarheidsproblemen en heeft een verjongende werking op de huid, op het hart en de bloedvaten. Uit een recente studie bleek dat deze vitamine, als ze in voldoende hoeveelheid wordt ingenomen, ook een sterke preventieve werking heeft bij diabetespatiënten, maar ook het risico op neurologische ziekten helpt verkleinen.

Kortom de vitamine E helpt het risico op schade aan het DNA verkleinen.

Wie vitamine E nam zag zijn risico op hart- en vaatziekten en beroerte gevoelig verminderen. Vitamine E heeft een vertragende werking ten opzichte van de weefselverbranding, veroorzaakt door witte bloedlichaampjes.

Hiervoor werden aan suikerpatiënten dagelijks minstens 1200 internationale eenheden vitamine E toegediend. De beste bron van vitamine E is tarwekiemolie.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Opgepast: ook na de week van de teek!

Stel dat na een telling vastgesteld wordt dat er op één vierkante kilometer honderdduizend mensen wonen. Dat lijkt gigantisch veel en onmogelijk en het zou trouwens leiden tot gevaarlijke toestanden. Want waar veel mensen op een beperkte oppervlakte wonen stijgt het...

Lees meer

Geen paniek: De truc tegen de hik

Je hebt het vast al meegemaakt: iemand krijgt tijden het eten een onbedaarlijke hik, waarbij telkens grote happen lucht worden ingeslikt. De goede raad van grootmoeder is nog altijd van kracht: drink een flinke slok koud water, of hou de adem in. Maar de hik wat is...

Lees meer