nov 18, 2023 | Gezondheid, Voeding | 0 Reacties

Vitamine E voorkomt hartinfarct vooral bij suikerzieken

Zowel obesitas als diabetes zijn minder fraaie voorlopers van suikerziekte. Wie te zwaarlijvig is en ook wie aan suikerziekte lijdt, heeft een grotere kans om ook een hartinfarct of beroerte te krijgen.

Vitamine E helpt bij suikerzieken trombose en hartinfarct voorkomen.

Daar zijn uiteraard verschillende factoren om dat risico te beperken. De belangrijkste is: gewicht verminderen, en diabetes op een goede manier laten behandelen. Daarin passen zowel een aangepast dieet en voldoende dagelijkse beweging. En… bepaalde vitamines zoals de vitamine E, die kan het gevaar ook gevoelig beperken.

Studies hebben uitgewezen dat dankzij vitamine E de oxidatie van LDL-cholesterol wordt verhinderd of althans verminderd. Op die manier worden onrechtstreeks plaques in de bloedvaten oftewel atherosclerose voorkomen of gevoelig vertraagd. Daarbij komt ook nog de eigenschap dat vitamine E bij hoge doses een lage toxiciteit heeft.

Vitamine E beschermt eveneens de celmembranen tegen oxidatie en dat is goed nieuws voor wie hart- en vaatziekten en beroerte wil voorkomen.

Vitamine E is namelijk een krachtige antioxidant, dat is bekend. Het is de vitamine van de „eeuwige” jeugd, helpt bij vruchtbaarheidsproblemen en heeft een verjongende werking op de huid, op het hart en de bloedvaten. Uit een recente studie bleek dat deze vitamine, als ze in voldoende hoeveelheid wordt ingenomen, ook een sterke preventieve werking heeft bij diabetespatiënten, maar ook het risico op neurologische ziekten helpt verkleinen.

Kortom de vitamine E helpt het risico op schade aan het DNA verkleinen.

Wie vitamine E nam zag zijn risico op hart- en vaatziekten en beroerte gevoelig verminderen. Vitamine E heeft een vertragende werking ten opzichte van de weefselverbranding, veroorzaakt door witte bloedlichaampjes.

Hiervoor werden aan suikerpatiënten dagelijks minstens 1200 internationale eenheden vitamine E toegediend. De beste bron van vitamine E is tarwekiemolie.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Opgepast met vermageringsdiëten

Vermageringsdiëten zijn het populairst op internet, tenminste wat de zoekmachines als aantal vragen te verwerken krijgen. Ook veel dokters worden tegenwoordig overstelpt met de vraag naar inspuitingen die normaal voor diabetespatiënten bedoeld zijn, maar waarvan...

Lees meer

Verkeerd eten door negatief zelfbeeld

Eten doet men niet enkel omdat het moet om je te voeden, maar ook omdat het lekker is. Daardoor gaan veel mensen ook te veel eten en ze doen dat voor een deel om hun ongemakken, hun frustraties weg te werken, of liever weg te eten. Maar daardoor duiken dan weer nieuwe...

Lees meer

Steeds meer kankerziekten

Kanker neemt wereldwijd nog steeds toe. In het jaar 2000 zijn 5,3 miljoen mannen en 4,7 miljoen vrouwen het slachtoffer geworden van een kwaadaardige tumor, terwijl 6,2 miljoen mensen aan de kanker stierven. Tegenwoordig is dat aantal met nog eens vijftien percent...

Lees meer

Steeds meer depressieve mensen

We hebben inderdaad geen reden om uitbundig en vrolijk te zijn dezer dagen. Het is overal wat, zowel bij ons als over de grenzen. Hier zijn het de regeringen die problemen hebben en opleveren, of het is de stikstof die ons zorgen moet baren, of het is de dure...

Lees meer

Zeven zonden veroorzaken aderverkalking

We weten het wel allemaal een beetje, maar we zetten ze nu toch eens op een rijtje: de top zeven die leidt naar aderverkalking. Roken, gebrek aan beweging en verkeerde voeding zijn de belangrijkste oorzaak van aderverkalking. Om te beginnen hoge bloeddruk, die vooral...

Lees meer