dec 14, 2023 | Alle tips, Gezondheid, Voeding | 0 Reacties

Stevia: Zoet zonder zonde of misleiding

Wie wil er niet lang jong, gezond en slank uitzien? Daar is eigenlijk niet veel moeite voor nodig. Wel goede informatie, de juiste genen, een plan en doorzetten. Dat zijn vier moeilijke voorwaarden in één enkele zin. Vandaar dat weinigen erin slagen. Ze laten zich verleiden, of liever misleiden door de belangengroepen en de industrie. Een doordenkertje: als de leiding van de suikerindustrie, tegelijk de vermageringsindustrie in het leven heeft geroepen, dan is dat tweemaal incasseren. Ook leuk voor de aandeelhouders, de banken en de overheid.

Of de gezondheid van de patiënt daarmee gediend is, is een andere vraag en die kan enkel worden beantwoord na grondig en eerlijk wetenschappelijk onderzoek.

Zo heeft de Wereld Gezondheid Organisatie en zelfs de industrie gewaarschuwd voor een “boomende” generatie van zwaarlijvige jongeren en volwassenen en een tekort aan middelen voor diabetespatiënten. Vooral ook omdat bepaalde middelen hun weg hebben gevonden naar het voorschriftgedrag van artsen die daardoor hun patiënten op gemakkelijke wijze kunnen laten vermageren. De pancreas stimuleren om minder koolhydraten op te stapelen.

Vijftig jaar geleden wist men al dat de slogan “suiker bron van kracht” kort door de bocht was en enkel de suikerindustrie diende. Over de belasting voor de lever, en de ontstekingstriggende eigenschappen werd geen gewag gemaakt. De zoete zonde, was een zonde, maar ze smaakte zoet.

Dan maar overgeschakeld op kunstmatige zoetstoffen, tot bleek dat ook hier toxische eigenschappen aan vast zaten. Artsen waarschuwden voor ondoordacht gebruik van aspartaam als zoetstof vooral bij jongeren die daardoor het risico liepen ADHD of allergische reacties te ontwikkelen.

Zijn er natuurlijke alternatieven?

Is er dan geen alternatief? Jazeker. Fruit bevat gezonde koolhydraten omdat ze door de natuur aangeboden worden in een natuurlijke context: vezels, vitamines en de cofactoren die eveneens van belang zijn.

Honing is ook een mogelijkheid, maar wel calorierijk.

Ofwel: steviolglycosiden, afkomstig van de steviaplant. De universiteit van Leuven deed er uitgebreid onderzoek naar, bloemenkwekers schakelden hun productie om naar Stevia, tot ze failliet gingen omdat de overheid het verbood. Tot… het moment dat de industrie er voordeel in zag en dus wel aangeboden mocht worden.

Zijn steviolglycosiden dan veilig en zoet? Jazeker. Onderzoek wees uit dat de zoetkracht tweehonderdmaal sterker is dan suiker, maar geen calorieën aanbrengt, de pancreas niet in het gedrang brengt, het gewicht niet verhoogt, geen ontstekingen veroorzaakt en dus veilig is. Het kwam er enkel op aan de juiste dosering te vinden omdat mensen die een portie suiker gewoon waren, met dezelfde schep, dezelfde zoetkracht konden ervaren: om thee en koffie te zoeten, gebak te maken en het leven zoeter te maken zonder risico.

Dat heeft Fytobell goed begrepen.

Daarom deze zoete tip: Stevabell van Fytobell, dezelfde zoetkracht maar zonder calorieën. Op basis van steviolglycosiden.

Je vindt Stevabell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 2950-988. Ook online te bestellen via www.fytobell.be of www.boverte.com. Zoet zonder zonde! Geniet ervan.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hou jonge kinderen van het scherm weg!

Jaren geleden werd ervoor gewaarschuwd niet te lang met de GSM te bellen. Dat bellen gebeurt nu veelal via afstandsluidsprekers, of met oortjes, zodat de iPhone of smartphone, vroeger GSM genoemd, niet tegen het hoofd moet worden gehouden. Een verkoper waarschuwde ons...

Lees meer