jul 12, 2021 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Probiotica en vezels om darmkanker te voorkomen

Wetenschappelijke studies bevestigen tegenwoordig wat al decennialang door natuurartsen werd gesteld: voeding heeft rechtstreeks te maken met gezondheid en door gezonder te eten kunnen heel wat moderne ziekten en problemen worden voorkomen. Eén daarvan is colonkanker. Nog nooit is de research op het terrein van de geneeskunde zo groot geweest en het inzicht in het ontstaan van ziekten zo precies en omvangrijk als nu en toch sterven steeds meer mensen in grote ellende aan zogenaamde beschavingsziekten.

Hartinfarct is daar een van, maar daarnaast is darmkanker een kwaal die bijzonder fel toeneemt en waarvan preventie eigenlijk het beste is wat je er mee kan doen. Darmkanker is een privilegie van het moderne weldoorvoede westen, een kenmerk van de rijkgevulde tafelen, die gevuld worden op basis van smaakaspecten in de plaats van op basis van voedingswaarde en gezondheid.

Darmkanker komt zowel bij mannen als vrouwen voor en de leeftijd lijkt steeds jonger te worden.

Te veel slechte vetten, vooral rood vlees, bereide vleeswaren, en transvetten evenals geraffineerde suikers verhogen de kans op plaques in het bloed en ook de kans op lever- en galproblemen. Darmbacteriën vormen galzuren om tot kankerverwekkende stoffen. Alleen meer ballast oftewel ruwe vezels in het voedsel kunnen in belangrijke mate het ontstaan van darmkanker helpen voorkomen.

Kanker door rood vlees en suikers

Het is inderdaad bijzonder opvallend dat in ontwikkelingslanden, of in landen waar de eetcultuur weinig dierlijke en getransformeerde vetten bevat, meer natuurlijke vezels van groenten en vruchten, darmkanker haast niet voorkomt en zelfs maagproblemen veel minder aan bod komen.

We eten te vet, te zoet, te zout en te geraffineerd. Dat is niet alleen slecht voor hart en bloedvaten, maar ook voor het maag- en darmstelsel. We moeten meer natuurlijke producten gebruiken en liefst zo dicht mogelijk bij zijn oorspronkelijke vorm. Ban de fantasiekost uit je menu en schakel zoveel mogelijk over op gezonde producten: fruit, groenten en volkorenprodukten.

Onze moderne voedingsgewoonten hebben tot gevolg dat het maag- darmstelsel het te gemakkelijk krijgt, dat de voeding te geraffineerd is waardoor bepaalde prikkels wegvallen. De smaken zijn te zoet en sommige spijzen te sterk gekruid. Bovendien eten we te vet, voornamelijk te veel transvetten en rood of behandeld vlees, zoals charcuterie.

Transvetten en geraffineerde suikers zijn namelijk de hoofdschuldigen voor het ontstaan van darmkanker. Die vinden we voornamelijk in rood vlees en vleeswaren, gebakjes, snoep, frisdranken, kant- en klaar maaltijden en junkfood. Heel wat voedsel wordt voorbehandeld, krijgt kleur- en smaakstoffen, aroma’s en bewaarmiddelen mee.

Alles wat gefrituurd is, heeft een overschot aan transvetten. In heel wat fantasiekost zitten verborgen transvetten en suikers: gaande van ijsjes tot lolly’s, koekjes, gebak, chocolade enz… Zelfs al hebben we weinig dierlijke vetten aan tafel, dan kunnen we via onze snoeplust toch nog altijd voldoende schadelijke vetten en behandelde koolhydraten naar binnen krijgen wat onze gezondheid in gevaar brengt. Als we te veel vetten in ons voedsel opnemen, wordt door de lever meer gal geproduceerd en via de galblaas worden meer galzouten in de twaalfvingerige darm uitgestort. Galzuren kunnen worden omgezet tot kankerverwekkende stoffen in de darm.

Eet meer ballast

Om darmkanker te voorkomen moeten geraffineerde en behandelde producten worden vermeden, waaronder charcuterie, rood vlees en alles waar suiker werd aan toegevoegd. Kies daarom het vlees zorgvuldig uit: bij voorkeur wit vlees van gevogelte, ook dat bevat nog wat Omega-3 vetzuren, wat dan weer gunstig is voor hart en bloedvaten.

We eten trouwens te veel eiwitten. We hebben amper een 70-tal gram eiwit per dag nodig, terwijl sommigen daar gemakkelijk het zevenvoud van nemen. Wees wat kieskeuriger bij het samenstellen van je menu en lees kritisch de samenstelling van fantasiekost die je als dessert op tafel brengt, of de snoep die je tussendoor neemt.

Voeding die rijk is aan ballast, dat betekent ruwvezelmateriaal, helpt je te beschermen tegen darmkanker.

Fruit, groenten, volkoren zijn de natuurlijke veiligheidsagenten van je maag- en darmstelsel. Eet ze meermaals per dag en in voldoende mate. Bovendien bevatten groenten weinig of geen calorieën, mag je er zoveel van eten als je wil want ze maken je niet dik en ze zijn op allerhande manieren lekker klaar te maken. Bovendien hebben je darmflora ze nodig om een goede weerstand op te bouwen, ook tegen kanker.

Hoe en wat moet je dan eten?

‘s Morgens moet je maaltijd rijkelijk samengesteld zijn met volwaardige en vezelrijke koolhydraten: fruit! Alle soorten vruchten mogen erin voorkomen. Enkel als je echt veel last hebt van gevoelige darmen beperk je dat beter tot één enkele soort fruit. Daarbij voeg je niets anders toe, want gevoelige darmen kunnen daardoor van streek raken. Geen brood, geen vet, geen suiker, enkel en alleen fruit. De natuurlijke vruchtensuikers die daarin voorhanden zijn, zullen zich langzaam afgeven in de bloedbaan en er ontstaat geen resistentie tegen insuline, wat met geraffineerde suikers wel kan gebeuren en aldus het ontstaan geven van diabetes twee.

Het duurt ook langer vooraleer het hongergevoel terugkomt en bovendien beschermen de vezels je darmstelsel tegen kanker. Wil je toch een uitgebreidere maaltijd, dan kan je daarbij volkorenbrood gebruiken. Alle meelspijzen die je op tafel brengt, kies je best als volkorenversie. Zowel brood, beschuit, spaghetti, cannelloni, rijst, couscous, bestaat allemaal in volkorenversie.

Deze volkorenprodukten hebben de plezierige eigenschap dat ze minder calorieën bevatten dan de verarmde witte meelspijzen, terwijl ze aanzetten tot kauwen, waardoor het voedsel beter ingespeekseld wordt. Leuk is ook dat ze bovendien meer vitamines bevatten, vooral vitamines van de B-groep en de zo belangrijke vitamine E, terwijl via het ruwvezelmateriaal een natuurlijke bescherming tegen darmkanker wordt meegegeven. De darmflora wordt gezonder.

Natuurlijk moet je volkorenprodukten goed kauwen, anders krijg je gemakkelijker spijsverteringsstoornissen en diarree, maar van zodra je darmen eraan gewend zijn, wil je niets anders meer. Mensen met een reeds gestoorde darmwerking moeten voorzichtig omschakelen. Als je volkorenbrood toast, zal het ook iets lichter zijn om verteren. Belangrijke ballastleveranciers zijn naast volkorenbrood, fruit en groenten, ook peulvruchten en bessen. Roggebrood bevat uiteraard nog meer ballaststoffen, maar niet iedereen zal de smaak waarderen.

Opgepast met suiker

Allerhande studies hebben aangetoond dat suiker een van de grootste boosdoeners is voor je darmflora. En toch is een intacte darmflora van levensbelang voor een goede immuniteit, een perfect werkend brein, gezonde ademhaling. Kortom de darmflora bepaalt in hoge mate je gezondheid!

Door overmatig suikerverbruik kan dit darmflora beschadigd worden en kunnen er ernstige darmziekten ontstaan. Daarom is het van belang om te beginnen de suikerconsumptie radicaal omlaag te draaien maar in de plaats daarvan te kiezen voor goede probiotica zoals in natuuryoghurt of een goed preparaat met probiotica: acidophilusbacteriën, thermofilus, en Bulgaricus.

Deze laatste vind je zelfs in tabletvorm. Melkwei is ook een goed middel dat tegelijk een natuurlijk en gezond vermageringsmiddel is. Je maagslijmvlies is bovendien ook gebaat bij langzaam eten en goed inspeekselend kauwen. De maag kan je ook beschermen met een goede kruidenthee op basis van venkel, kummel, hibiscus en gedroogde appel.

De beste geneesheer is een verstandige levenswijze en de beste chirurg is een verstandig dieet. Maag- darmkwalen ontstaan voor het grootste deel aan tafel en daar bepaal je zelf het programma en de inhoud.

Een tip voor een goed probioticum: Digesbiose van Fytobell.

Je vindt Digesbiose van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 1752-278.

Of je kan Digesbiose ook online bestellen via www.almed.be of via www.boverte.com.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hoe kun je spataders voorkomen?

Voor alles is een oplossing, of liever wordt een oplossing voorgesteld. Maar of dat dit de goede oplossing is, laten we in het midden. Zo kun je tegen spataders een operatie verkiezen, terwijl dat eigenlijk een symptomatische behandeling is. De benen worden wel weer...

Lees meer

Waarom klagen vrouwen zo vaak over hoofdpijn?

Iedereen kan al eens last krijgen van hoofdpijn, maar vooral vrouwen zijn er gevoelig voor en gebruiken het dan ook als excuus. Neen, we hebben het hier niet over de gekende kolder “vanavond niet schat, ik heb hoofdpijn”, maar wel over het feit dat meer vrouwen dan...

Lees meer