okt 27, 2021 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Hoe allergische hoest kalmeren?

Iedereen herkent de typische rokershoest. Elke morgen bijna hetzelfde ritueel. Slijm ophoesten, naar adem happen, tot het ontbijt. De oplossing ligt voor de hand: niet meer roken. Makkelijker gezegd dan gedaan, maar bij zo’n probleem helpt enkel de oorzaak wegnemen en dat is de tabak.

Maar er zijn natuurlijk nog meer oorzaken van hoest, zoals vervuilde lucht. Mensen die in de stad wonen en vooral aan een druk kruispunt waar het verkeer stilstaat en weer moet optrekken, hebben vaak last van longaandoeningen, bronchitis, chronische hoest, zelfs hartaandoeningen. Hier is de oplossing niet zo evident. Je kan moeilijk je huis opnemen en ergens anders neerzetten. Maar wie nog moet bouwen, of een woning kopen, denkt best tweemaal na vooraleer een plaats te kiezen. Het gemak om van en naar het werk te gaan, de nabijheid van winkels en scholen en de prijs, mogen niet het enige criterium zijn. Wie de kans heeft, stelt zich eerst vragen bij de ligging in verband met de gezondheid. Zo blijkt een woning in industriegebied wel goedkoper te zijn, maar is de gezondheid er wel mee gebaat? Ook baby’s in industriegebieden hebben meer problemen met de luchtwegen en zelfs allergie. Want velen denken dat allergie te maken heeft met pollen, maar er is meer dan dat. Ook vervuilde lucht, voeding, medicijnen, emoties, kunnen een allergische reactie oproepen. Wat te vermijden is in verband met allergie is bepaalde voeding. Je leert het wel waarop je allergisch reageert.

Gezonde voeding met veel vruchten en groenten, rijk aan mineralen en vitamines, zijn zeer belangrijk. Mannen blijken meer gevoelig voor aandoeningen van de luchtwegen, dan vrouwen.

Allergische reacties vermijden

De patiënt moet uiteraard alert zijn voor eventuele voedselallergie. Verschillende voedingsmiddelen kunnen aanleiding geven tot allergische reacties.

Met dierlijke producten moet je uitkijken. Varkensvlees, melk en eieren, maar ook gevogelte en rundsvlees kunnen een allergische reactie oproepen.

Bij de groenten zijn het vooral maïs, ajuin, erwten, aardappelen, zelfs wortelen, rode bieten, pinda’s en ook soja.

Bij vruchten ziet men vaak dat bananen, sinaasappelen, aardbeien en tomaten een allergie kunnen veroorzaken.

Voor granen moet je alert zijn voor wat betreft tarwe, haver, rijst, rogge en gerst. Tenslotte kunnen allerlei andere stoffen waaronder chocolade, cola, koffie, en allerhande scheikundige toevoegsels aan voeding zoals kleurstoffen en bewaarmiddelen een allergie veroorzaken. Die allergie kan zich op verschillende manieren uiten: huidaandoeningen, roodheid, maar ook ademnood en hoest.

Warmte en warm water

Wie geregeld last heeft van bronchitis, of chronische bronchitis heeft, kan goed geholpen worden met warmte. Vooral een sauna is gunstig. Wekelijks of zelfs tweemaal per week een sauna nemen doet wonderen. Het verbetert ook de bloedsomloop, kalmeert en wapent tegen verkoudheidsziekten, maar ook bronchitis. Tijdens de sauna moet aandacht worden geschonken aan de uitademing.

Stomen of inhaleren van warme dampbaden (eventueel een kom heet water met handdoek boven het hoofd) waaraan een paar druppels muntolie of kamille-extract werden toegevoegd.

Ook fysiotherapie kan zijn nut hebben. Bij een kinesist kan je leren om met kloppen op de borststreek en een ademhalingstechniek proberen de slijmen lost te maken.

Bij bronchitis passen ook een aantal middelen uit de natuurgeneeskunde:

Prosan Forte (vroegere benaming was Tussabell van Fytobell) bevordert het vloeibaar maken en het ophoesten van slijm, waardoor een ontspanning op de luchtwegen ontstaat. Het middel vermindert de overmatige productie van slijm. Als er te veel slijmen zijn, kan de patiënt beter suiker en zuivelproducten mijden, want die houden slijmen vast.

Honing verzacht de hoest en heeft een kramp opheffende werking op de bronchiën en bevordert eveneens het ophoesten van slijm. In ernstige gevallen kan je Prosan Forte combineren met honing.

Echinabell vergroot de weerstand van de patiënt, bovendien wordt het genezingsproces versneld.

Smilabell is een natuurlijk antihistaminicum op basis van Smilax oftewel Salsaparilla. Het is een ideaal middel om minder last te hebben van allergische verschijnselen. Als een allergie aan de basis ligt van bronchitis, kan dit uitkomst bieden, maar tegelijk moeten de darmen worden verzorgd met een goed probioticum. Dat kan met Allobiose.

Bij astmatische aandoeningen is het eveneens van belang psychische spanningen te vermijden en conflicten op te lossen. Tenslotte geldt ook hier zoals bij alle ziekten, dat wie gezond leeft en eet, geregeld ontspanning neemt en af en toe eens een sportieve vakantie neemt, minder gauw last heeft van stress, maar ook minder dikwijls ziek is en mocht dat toch het geval zijn, sneller zal genezen.

Meer bronchitis bij mannen dan bij vrouwen

Merkwaardig genoeg komt chronische bronchitis meer voor bij mannen dan bij vrouwen; de werkkring en het roken, naast het veelvuldig oponthoud in het verkeer zijn daar niet vreemd aan. Ook vastgesteld wordt dat rokende vrouwen even kwetsbaar zijn, zelfs kwetsbaarder, omdat de gemiddelde ziektetijd langer is.

Als signaal van chronische bronchitis moet acht worden geslagen op volgende tekenen: hoestbuien, vooral ’s morgens, na een inspanning en bij temperatuurswisselingen.

De patiënt hoest weinig, maar erg kleverig en draderig slijm op. Daarnaast neemt de benauwdheid door ademnood toe met de leeftijd. In deze situatie moet de toestand van de luchtpijpen en luchtpijptakken door een arts worden onderzocht. Het is niet altijd gemakkelijk een onderscheid te maken tussen chronische bronchitis, bronchiale astma en longemfyseem.

Hoe herken je astma, bronchitis en emfyseem?

Cara of aandoeningen van de luchtwegen neemt uitbreiding. Steeds meer mensen gaan lijden aan chronische aandoeningen van de luchtwegen. Je mag stellen dat astma begint op jonge leeftijd, chronische bronchitis op ongeveer 40 jaar en emfyseem na het zestigste levensjaar.

Bij astma is men kortademig bij een aanval, bij chronische bronchitis bij een inspanning en bij emfyseem voortdurend.

Bij astma is er soms hoest, bij chronische bronchitis altijd en bij emfyseem soms.

Slijm opgeven doet de patiënt bij astma soms, bij chronische bronchitis altijd en bij emfyseem soms.

Tenslotte stelt men bij astma een verbetering van de klachten vast door medicatie, bij chronische bronchitis enkel voor een bepaalde periode en bij emfyseem nooit.

Industrielucht bevordert bronchitis

Een tijd geleden werd door het Universitair ziekenhuis van Gent onderzoek gedaan naar de frequent optredende gevallen van otitis of oorontsteking en chronische bronchitis bij jongeren en jongvolwassenen. Nadien werden de gegevens op kaart gezet. Daaruit bleek dat de grootste incidentie van oorontsteking bij jongeren zich voordeed in de omgeving van vervuilende industrie. De Gentse Kanaalzone bleek daarin kampioen. Zelfs diegenen die zich in redelijk propere zones waanden, bleken uiteindelijk toch meer het slachtoffer te worden van aandoeningen van de luchtwegen en de oren.

Het verschil met mensen die bijvoorbeeld in de Vlaamse Ardennen woonden was groot. Kinderen blijken heel gevoelig voor vervuiling en zij zijn dan ook de eerste slachtoffers. Bovendien bleek ook dat wie in een vervuild gebied leeft, moeilijker geneest ondanks goede medicijnen.

En tenslotte is voldoende bewegen heel belangrijk. Niet zonder reden wordt stilzitten “het nieuwe roken” genoemd.

Maar mocht je toch last hebben probeer je dan eerst te verzorgen met middelen die door de natuur zijn “bedacht”.

Prosan Forte met CNK-bestelnummer: 3079-597.

Smilabell met CNK-bestelnummer: 2991-487.

Echinabell met CNK-bestelnummer: 2898-963.

Allobiose met CNK-bestelnummer: 2121-226.

Je kan zowel Prosan Forte, Smilabell, Echinabell als Allobiose ook online bestellen via www.almed.be of via www.boverte.com.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Waarom krijgen zoveel mensen een depressie?

Het woord “depressie” alleen al zou je depressief kunnen maken. Het is geen leuke term, niet voor het weerbeeld, niet voor het gemoed en de levenskwaliteit van wie er mee te maken heeft. Bovendien heeft het niet enkel invloed op het presteren, het werk en het geluk,...

Lees meer