apr 25, 2020 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Corona of verkoudheid? Hoe merk je het verschil en hoe verklein je het risico?

Een terugkeer naar een normale situatie? Iedereen hoopt er op, maar het gezond verstand zegt wel dat het niet voor morgen is. Trouwens, zelfs als de scholen weer open gaan, is dan het gevaar geweken? Als de winkels weer openen, krijg je dan weer geen nieuwe golf van besmettingen? In Duitsland zijn ze voorzichtiger, terwijl hier de politiek met onze acht ministers van volksgezondheid (wie begrijpt dat nog?) zich de kwaliteiten van virologen aanmatigen. Niet alle beslissingen die worden genomen zijn die van het logisch denken. Vaak worden partijbelangen en pre-electorale tactieken ondergeschoven. Daarmee moet de burger het maar doen. Raak uit die poespas maar wijs.

Als we een eminente Duitse topviroloog mogen geloven, prof. Dr. Christian Drosten iemand met wereldfaam en de man die kanselier Merkel adviseert, krijgen we een nooit geziene heropflakkering net na de zomer, met talloze dodelijke slachtoffers als we nu niet voorzichtig blijven en aan onze immuniteit werken.

Verstandige sport halveert je risico op corona en virale besmettingen, maar roken verdrievoudigt dat risico. Weerstand versterken is belangrijk.

Die voorzichtigheid raken heel wat lieden blijkbaar beu. Als zelfs politieagenten betrapt worden tijdens lockdownfeestjes in tuinen, waar zijn we dan nog zeker van?

Van één ding kunnen we wel zeker zijn: het virus is nog niet klein, de cijfers zijn wel aantrekkelijk, maar het virus en de risico’s zijn niet verminderd. Als de maatregelen soepel zullen worden toegepast, krijg je weer een opflakkering. We hebben hetzelfde scenario gehad vlak na de eerste wereldoorlog: ongeveer 300.000 doden in België alleen al. Wereldwijd tussen de 50 en de 80 miljoen, een ruwe schatting en dat enkel veroorzaakt door een virusje dat niet zelfstandig kan voortleven maar een gastcel nodig heeft en daarvoor een hele machinerie in gang zet, waardoor het uiterste van de immuniteit met een appèl van witte bloedlichaampjes in gang zet.

Hetzelfde nu met Covid-19, alias Corona nr 3. Doordat het virus van de ene gastcel naar een andere overspringt, kan het blijven leven. Het virus moet een levende cel hebben om zichzelf in stand te houden en te kunnen blijven voortleven. Op dode materie (verpakking, voorwerpen) gaat het spoedig kapot. Zelfs in de lucht verdampt het en verdwijnt het, tenzij je plots in het spoor zit van nog actieve virussen: door hoesten, niezen, snuiten kan een wolk van besmettelijke virussen in uw ademlucht terecht komen en zo uw eigen slijmvliezen koloniseren.

Wat kan je doen om dat te vermijden?

  • Afstand houden.
  • Niet niezen of hoesten in de lucht, maar in een papieren zakdoek die je veilig weggooit.
  • Bij gebrek aan een papieren zakdoek, hoest in je elleboog.
  • Geef elkaar niet de hand, want daarmee kan je het virus doorgeven.
  • Was regelmatig je handen met water en zeep.
  • Doe aan sport, niet fanatiek, maar liefst wel dagelijks.
  • Rook absoluut niet.
  • Gebruik geen alcohol.
  • Eet gezond en blijf van de suiker af, want dat is een ontstekingstrigger.
  • Vermijd de omgeving waar veel mensen zijn, ook al zijn ze op wandel in het park.
  • Mijd wielertoeristen die rakelings langs je heen schuren, want als ze uitademen of hun snot verspreiden, kan dat tot 8 meter ver hun slipstream meevolgen.

En hoe merk je het verschil met een verkoudheid, droge hoest, of allergie?

  • Een verkoudheid geeft meestal geen koorts, maar Corona wel. Het kan zelfs over zeer hoge koorts gaan.
  • Verkoudheid geeft een snotneus, Corona niet.
  • Verkoudheid geeft een slijmerige hoest, bij Corona is dat meestal een droge hoest.
  • Bij Corona ontstaat ademnood die in sommige gevallen extreem kan zijn.
  • Bij Corona is er doorgaans ook serieuze pijn of druk op de borst.
  • Bij verkoudheid is er geen algemene malaise, en extreme vermoeidheid, maar bij Corona wel.
  • Bij Corona is er meestal reukverlies. (Opgelet bij sinusitis kan dat ook voorkomen).
  • Bij griep is er meestal spierpijn, maar bij Corona niet.
  • Allergie is periodiek: pollen, stuifmeel, allergenen. Bij regenweer verbetert het.

Er is ook goed nieuws:

  • Iemand die niet rookt heeft driemaal minder kans een besmetting met Corona op te lopen. Omgekeerd: wie rookt, verhoogt zijn risico met 300 percent.
  • Iemand die dagelijks aan verstandige en matige sport doet halveert zijn risico. Wie daarentegen overdreven intensief aan sport doet, verhoogt dan weer het gevaar. Het is trouwens bekend dat marathonlopers veertien dagen na hun training of sportprestaties ernstig ziek worden.

Matige sport is dus een dagelijkse wandeling van tussen de 5.000 en de 10.000 stappen.

Met de elektrische fiets rijden is geen sport en met de speedpedelec nog minder. Rolschaatsen, lopen, springen, wandelen is dat wel. Fietsen ook, maar maak er geen race van.

En natuurlijk kun je de immuniteit een boost geven en dat is ook goed nieuws.

Zorg voor voldoende zink, selenium, bètaglucaan en vitamine C. Ja men raakt er weer meer van overtuigd dat deze vitamines en mineralen belangrijk zijn voor de weerstand.

Waar vind je deze essentiële elementen? In groenten en fruit. Ook noten, champignons en vis zijn belangrijk. Suiker en alcohol zijn te mijden.

En je mag gelukkig ook hulp verwachten van de natuur om de immuniteit te boosten.

Een tip: Immunibell van Fytobell. Een nieuw preparaat, extra sterk, waar al de noodzakelijke extracten in verwerkt zijn en dat in deze tijden goed van pas komt.

Je vindt Immunibell van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 4197-968. Je kan het ook online bestellen via www.almed.be en via www.boverte.com.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Opgepast: ook na de week van de teek!

Stel dat na een telling vastgesteld wordt dat er op één vierkante kilometer honderdduizend mensen wonen. Dat lijkt gigantisch veel en onmogelijk en het zou trouwens leiden tot gevaarlijke toestanden. Want waar veel mensen op een beperkte oppervlakte wonen stijgt het...

Lees meer