mei 8, 2021 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Depressief en moe: wellicht heeft je lever een steuntje nodig

Voedselvergiftigingen, alcoholconsumptie, junkfood, het zijn dingen die niet erg vriendelijk zijn voor de lever. Neem daar ook nog het risico op voedselvergiftiging bij door ons reisgedrag en je beseft meteen dat de belangrijkste lichaamsfilter het hard te verduren krijgt.

We schenken er gewoonlijk pas aandacht aan als er wat mis mee gaat en dat gebeurt de laatste tijd bij heel veel mensen.

Elke trip naar het buitenland, vooral naar exotische plekjes en zelfs zuiderse landen in onze buurt, de Middellandse zee, verhoogt het risico op hepatitis. Patiënten die er het slachtoffer van worden, beseffen het niet altijd meteen. Het begint met een vaag gevoel van vermoeidheid, die steeds toeneemt.

Urine en stoelgang controleren

Je merkt het al van tevoren: de urine kleurt donker, wordt uiteindelijk gekleurd als donker bier. Tegelijk wordt de stoelgang steeds bleker zoals stopverf. Nadien kan er ook nog een gele verkleuring van de huid en het oogwit bijkomen, maar dat is niet altijd het geval. Soms kan je het ook merken door de binnenkant van de lippen te bekijken of de vingernagels te controleren, waar verkleuring optreedt. Een bloedonderzoek kan bevestigen of er teveel galkleurstof (verantwoordelijk voor de gele verkleuring) in het bloed aanwezig is. Hetzelfde met een urineonderzoek.

Als je je constant moe en afgemat voelt en geen energie hebt om aan je werk te beginnen, dan is je lever wellicht aan het opspelen. Alcohol is compleet te mijden in geval van leverziekte, maar je kan wel goede hulp verwachten van uitstekende planten uit de natuur.

Op dieet en bij de arts

Een leverontsteking is altijd ernstig, zelfs als ze op latere leeftijd optreedt, ook als de verschijnselen niet uitgesproken zijn en je nog niets of niet te veel van de gele verkleuring merkt. Van zodra je het slachtoffer wordt van steeds toenemende vermoeidheid, depressieve neigingen, slapeloosheid, of net andersom slaperigheid, concentratieproblemen, een drukkend gevoel in de bovenste buikstreek, als je bovendien een afkeer hebt van bepaalde spijzen zoals vet vlees, chocolade, koffie enz.… denk dan aan een mogelijke hepatitis of leverontsteking, populair ook wel geelzucht genaamd. Het is een ernstige aandoening! Als je de lever niet heel goed verzorgt, kan het probleem overgaan in een chronische hepatitis en dan loop je echt het risico er heel je verder leven mee geplaagd te worden, constant last te hebben van bovengenoemde verschijnselen en nooit helemaal optimaal nog te kunnen functioneren. Ook al zijn de verschijnselen in het begin onbeduidend, – en dat is meestal zo – dan nog moet je alert genoeg zijn en er meteen mee naar de arts die door een bloed- en urineonderzoek uitsluitsel zal kunnen geven en meteen een adequate behandeling zal kunnen starten.

De medicatie moet natuurlijk aan de arts worden overgelaten, maar gelukkig zijn er ook geweldige natuurlijke middelen die kunnen helpen de lever weer gezond te maken.

Uitstekende kruiden voor de lever

In de schatkamer van de natuur zijn heel wat nuttige middelen die goed zijn voor de lever. Zo is artisjok een beproef middel tegen leverkwalen. Ook aftreksel van paardenbloem en berk zijn uitstekend. Het meest beproefde middel is Mariadistel. Je kan ook in de eigen keuken zorgen voor middelen die een gunstige werking hebben op de lever: doodgewoon wortelsap is een uitstekende remedie voor een zieke lever. Vanwege de provitamine A is het aan te bevelen bij alle mogelijke problemen die te maken hebben met bindweefsel, huid en ogen. Dagelijks een half glas vers geperst wortelsap drinken, goed inspeekselen en sloksgewijs opdrinken is een weldaad voor het lichaam. Alleen patiënten met hoge bloeddruk en suikerzieken moeten er wat voorzichtig mee zijn en hun behandelende arts om raad vragen.

Let op wat je eet

Hepatitis wordt meestal veroorzaakt door een besmetting via voedsel. Vandaar dat je in de tropen en zelfs in onze buurt aan de Middellandse zeekust, maar ook in onze eigen steden moet opletten met exotisch uitziende restaurantjes, eetstalletjes en goedkope eettenten. Als je zekerheid wil hebben, ga eerst naar het toilet vooraleer je bestelt, kijk naar de properheid van het etablissement, loer even naar de keuken en je zal misschien genoeg gezien hebben.

Als je twijfelt eet dan nooit rauwkost, schil fruit eerst, vraag mineraalwater in een gesloten fles, eet geen ijsjes, ook niet uit de ijsmachine, want hier liggen heel vaak hele kolonies bacteriën op de loer. Thuis moet je natuurlijk ook voorzichtig zijn: altijd handen wassen na een karwei of nadat je van toilet komt; ook nadat je iemand de hand hebt gegeven als je nadien aan tafel gaat of in de keuken gaat werken. Handen wassen is trouwens in deze tijd van besmetting met corona een essentieel onderdeel van onze dagelijkse routine geworden!

Wees ook zuinig met dierlijk vet. Mijd varkensvlees, charcuterie, gekleurd en bewaard voedsel, alcohol en tabak en wees als leverpatiënt voorzichtig met genotsmiddelen als koffie en thee.

Alcohol: de killer

Alcohol is een drug, zelfs in kleine hoeveelheden. Heel veel patiënten zijn zich gewoon niet bewust van het feit dat ze langzaam maar zeker alcoholist worden, hoewel ze zich nog in de fase van het sociaal drinken of van het gezelligheidsdrinken bevinden. Twee alcoholhoudende drankjes per dag is al voldoende om last te krijgen met de lever. Naast de bekende geelzucht kan je ook last krijgen van levercirrose, een vervetting en verharding van het leverweefsel, waardoor de aangetaste cellen hun werk niet meer naar behoren kunnen uitoefenen. Ze hinderen ook de gezonde cellen in hun werking. Op de duur ontstaat een levensbedreigende situatie. Totaal stoppen met alcohol en drastisch inperken van vetgebruik kan het leven en de gezondheid redden. Laat het zo ver niet komen, wees voorzichtig met alcohol, men vergeet zo gauw de glaasjes op te tellen en de gezelligheid wordt uiteindelijk een gevaarlijke ziekte. Tegenwoordig bestaan heel lekkere alcoholvrije drankjes en men is het tegenwoordig al gewend als men alcohol weigert en liever een sapje of een alcoholvrij biertje of een alcoholvrije drank vraagt. Het gevaar op de weg is niet het enige excuus. Je gezondheid gaat voor.

Van zodra je twee korte drankjes, aperitieven en een halve fles wijn per dag drinkt, vier pintjes of twee whisky’s per dag, moet je al gerekend worden in de categorie van de patiënten die hun gezondheid schaden door alcohol. Dagelijks alcohol drinken is funest voor de lever. Prof. Tytgat, toxicoloog van de universiteit Leuven onderstreepte dat als alcohol nu zou worden uitgevonden, het zou worden verboden, want… een gevaarlijke drug.

Denk positief

Niet voor niets heeft het woord zwartgalligheid etymologisch wat te maken met gal en lever. Leverpatiënten zijn doorgaans niet de gezelligste mensen van de wereld. Depressieve stemmingsbuien zijn vaak het gevolg van de problemen die ze hebben, maar ook hier kan je je even goed afvragen of oorzaak en gevolg niet heel dicht bij elkaar liggen. Als je positief denkt, dankbaar bent voor het leven, beseft dat je leven en toekomst voor het grootste deel in je eigen handen liggen, dat ook jijzelf heel wat kan doen aan de gezondheid, aan het geluk van jezelf en je omgeving, als je positieve ingesteldheid uitstraalt, dan zal je eigen kleine wereld er ook veel beter uitzien, de moeite waard zijn, je zal minder gauw ziek worden en is dat toch het geval dan word je gauw weer beter.

En wil je hulp van de natuur om de lever te herstellen en gezond te houden dan is Mariadistel, paardenbloem, artisjok, Curcuma en Chelidonium, het beste wat de natuur te bieden heeft.

Een tip: Cardubell van Fytobell, een natuurlijk preparaat op basis van al deze en nog meer planten.

Je vindt Cardubell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 2899-870.

Of je kan Cardubell van Fytobell ook online bestellen via www.almed.be of via www.boverte.com. Je lever zal tevreden zijn.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hoe kun je spataders voorkomen?

Voor alles is een oplossing, of liever wordt een oplossing voorgesteld. Maar of dat dit de goede oplossing is, laten we in het midden. Zo kun je tegen spataders een operatie verkiezen, terwijl dat eigenlijk een symptomatische behandeling is. De benen worden wel weer...

Lees meer

Waarom klagen vrouwen zo vaak over hoofdpijn?

Iedereen kan al eens last krijgen van hoofdpijn, maar vooral vrouwen zijn er gevoelig voor en gebruiken het dan ook als excuus. Neen, we hebben het hier niet over de gekende kolder “vanavond niet schat, ik heb hoofdpijn”, maar wel over het feit dat meer vrouwen dan...

Lees meer