aug 14, 2019 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Waarom je vooral ’s avonds je tanden moet poetsen

Een gezond gebit is de barometer van je complete gezondheid. Zelfs als je al één tand mist, dan heb je eigenlijk al een probleem, of liever de aanzet tot problemen. Want een gezond gebit is erg belangrijk: niet enkel voor de vermaling van voedsel en dus een goede spijsvertering, maar daardoor ook voor een gezond hart en bloedsomloop.

Je hebt er dus alle belang bij om je gebit goed te verzorgen en dat doe je door zo weinig mogelijk schadelijke producten te eten, of gevaarlijke toeren uit te halen met de tanden: geen geraffineerde zoetwaren, snoep, gebakjes, frisdranken en geen touw doorbijten met de tanden of tape afrukken.

Tanden poetsen doe je best ’s avonds. ’s Morgens is ook interessant uiteraard, maar vooral ’s avonds.

Frisdranken zijn nog het gevaarlijkst van allemaal. Tandartsen in opleiding doen gewoonlijk de proef op de som: ze leggen een tand een paar weken in cola. Na drie weken blijft er niets meer van over. Kun je nagaan wat frisdrank met je gebit doet.

Maar naast gezonde kost zoals fruit en veel groenten en water als drank moet je het gebit ook goed verzorgen. Dat doe je door tweemaal per dag het gebit goed te poetsen, bij voorkeur met een elektrische tandenborstel. Daardoor heb je meer poetsbewegingen dan als je dat met een gewone tandenborstel doet. Best ook geen te harde borstel, want daardoor bruuskeer en beschadig je het tandvlees. Ook een goede tandpasta is daarbij van belang.

Maar wat nog het belangrijkst van allemaal is: je moet de tanden ’s avonds poetsen, voor het slapen gaan. ’s Morgens is dat prettig omdat je dan een frisse mond en frisse adem hebt, maar ’s avonds is dat erg belangrijk omdat dan de bacteriën uit de mond en van de tanden verwijderd worden. ’s Nachts valt namelijk de speekselvloed en de speekselproductie weg. Speeksel maakt komaf met schadelijke bacteriën in de mond en beschermt dusdanig het gebit, maar ’s nachts valt die bescherming weg. Als er dan al bacteriën aanwezig zijn door voedsel dat op en tussen de tanden blijft zitten, vermenigvuldigen die bacteriën zich razendsnel in de loop van de nacht. Gevolg: je gebit wordt langzaam maar zeker aangetast. Vandaar ook dat mensen die met open mond slapen sneller tandbederf hebben dan wie met gesloten mond slaapt: de bacteriën zijn er verantwoordelijk voor en gebrek aan speeksel is de oorzaak. Dus ’s avonds poetsen om zo weinig mogelijk bacteriën achter te laten in de mond, zodat ze zich ook minder goed en minder talrijk kunnen vermenigvuldigen. Je gebit zal er je dankbaar voor zijn en je kan weer met een mooie mond “vol tanden” glimlachen naar de rest van de wereld.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Opgepast: ook na de week van de teek!

Stel dat na een telling vastgesteld wordt dat er op één vierkante kilometer honderdduizend mensen wonen. Dat lijkt gigantisch veel en onmogelijk en het zou trouwens leiden tot gevaarlijke toestanden. Want waar veel mensen op een beperkte oppervlakte wonen stijgt het...

Lees meer