jul 18, 2023 | Gezondheid, Voeding | 0 Reacties

Het tijdstip van de maaltijd en de sfeer zijn even belangrijk als gezond voedsel

De ziekte met de letter “k”. Je moet er voor opkomen… Geen week gaat er voorbij of de media hebben het wel over een of andere actie ten voordele van “Kom op tegen kanker”. Men spreekt de naam van de ziekte niet graag uit, men beperkt het liever tot een letter. Zo bang is men ervoor en zozeer begaan ook met het lot van miljoenen mensen. Dat is het mooie aan de acties, maar eigenlijk zou men evengoed of beter waarschuwen voor de oorzaken die kanker kunnen meebrengen. Soms ontkent men het gewoon als “gefactcheckt” maar die factchecks worden soms ook gemanipuleerd. De economie is niet altijd gediend van goede raad en de lobby’s, zelfs de farmaceutische, zeker niet.

Onze gezondheid begint aan tafel. Niet enkel de kost die wordt voorgezet of die we zelf kiezen, maar ook de omstandigheden, de sfeer en het tijdstip van de maaltijd zijn van even groot belang.

Gezond verstand en wijze levensstijl

Wie durft of mag de link leggen tussen hormonale stoffen en kanker, want ze worden door veel artsen ook voorgeschreven. Welke jonge vrouw wil helemaal hormonale contraceptie afwijzen en welke vrouw in de menopauze durft zich te richten tot meer onconventionele en ongevaarlijke methodes om van de ongemakken af te komen?

Welke puber gaat haar levenswijze veranderen om geen baarmoederhalskanker te krijgen maar neemt daarom toch liever haar toevlucht tot vaccins en sterke middelen, terwijl een meer decente levenswijze de meeste ongemakken en zelfs zware gevolgen had kunnen of kan voorkomen.

Ons comfort hindert vaak het gezond denken en dat is ook zo met de voeding, de levenswijze en de gevolgtrekkingen.

Toch kun je de meeste vormen van kanker voorkomen als je er maar tijdig aan begint en vooral op de gepaste wijze je leven verandert.

Wat is ideale voeding?

We kunnen ellenlange onderzoeken doen naar de kwaliteit van het voedsel en volgens het standpunt van waaruit je het lichaam bekijkt, krijg je een ander beeld. Maar welke voeding voorkomt nu kanker en hart- vaatziekten en wat is het ideaal voor de mens?

Ons voedsel is eigenlijk geen voeding meer, maar “eten”. Dat betekent dat het de honger stilt en de smaak bevredigt. Daarmee is al voldaan aan de belangrijkste eisen van de meeste mensen. Voor de rest zullen ze geloven wat ze graag geloven, in de zin van: ”niet iedereen denkt er zo over, of… er is wetenschappelijk onderzoek dat dit tegenspreekt, of… het zal mijn tijd wel duren”. Veel onvoorzichtiger en kortzichtiger kun je niet denken en oordelen.

Het is duidelijk dat de kwaliteit van onze voeding, ook de kwaliteit van onze gezondheid zal bepalen. Alles wat we nodig hebben voor ons leven en gezondheid, is er door de schepping in voorzien. Het komt erop aan er zo weinig mogelijk mee te knutselen en het niet beter te willen weten.

Groenten, vruchten, zaden, en vis, is ideaal voor een levenslange gezondheidskuur.

Maar niet enkel wat je eet, maar ook hoe en wanneer je het eet is van belang.

Goede gezonde biologische kost is wel interessant, maar als je niet de juiste manier van eten hebt dan kan dat meer schade berokkenen dan je er nut van hebt.

Schadelijk is:

  • Te snel eten.
  • Een hele dag door eten.
  • Te laat eten.
  • Junkfood gebruiken.

Schrok niet en blijf niet snoepen

Je mag nog zo’n kwalitatief goed voedsel hebben, als je het eten naar binnen schrokt, heeft het geen zin. Traag eten is dus heel belangrijk en eten in een aangename atmosfeer. Sommige mensen eten slechts éénmaal per dag en staan dan versteld van het resultaat.

“Dokter ik eet enkel gezonde voeding en zeer weinig en toch heb ik eczeem en sta ik vol puistjes…”

Ze vergeten er bij te vertellen dat ze de hele dag door eten, van ’s morgens tot ’s avonds, zonder ophouden: nu een nootje, dan een appeltje, dan een koekje, dan een pasteitje, dan biologische chocolade… enz.

Zo was er een vrouw uit een reformwinkel. Ze begreep maar niet dat ze niet gezond was met „al dat gezond voedsel”. Maar de manier waarop ze at en hoeveel ze at (de hele dag door) maakten dat de kwaliteit van het voedsel ondergeschikt werd aan de manier van eten.

Of een andere vrouw die taartjes, gebakjes, koekjes, wafels en chocolade at dat het een lieve lust was. Tot ze suikerziekte kreeg en overschakelde op dezelfde producten, maar dan in de plaats van gezoet met suiker, gezoet met fructose.

Het werd aangekocht in de reformwinkel en moest dus per definitie gezond zijn. Tot… ze op behoorlijk jonge leeftijd een hartinfarct kreeg en eraan overleed.

De oorzaak: de wijze van eten en de producten, want fructose mag dan de insuline niet nodig hebben, maar het is wel een ramp voor hart en bloedvaten, wat bewezen werd.

Maar niet enkel wat je eet, ook hoe je het eet en in welke omstandigheden, zijn van belang. Misschien moesten de taartjes, snoep en gebakjes iets compenseren: de eenzaamheid, de onenigheid met de partner, emotionele conflicten. En ook dat is van belang!

Hoe kun je anders verklaren dat nonnetjes en paters zo gezond zijn, hoewel ze zeer ongezonde kost te verorberen krijgen? Omdat ze slecht bij kas zitten, kopen ze producten die nog over zijn van de dag tevoren, restjes dus: koffiekoeken, brioches, croissants, conserven, pensionaatskost, vaak voor een appel en een ei… en toch worden ze minder gauw ziek, worden in de negentig, maar… ze zitten vaak meer dan een uur aan tafel, ze eten traag en weinig en zeker niet meer dan driemaal per dag en… ze hebben een rustige geest. Sommigen toch.

Niet te laat

Ook van belang is het tijdstip waarop je eet.

Eigenlijk mag het avondeten niet later dan 19 uur worden genomen. De meeste mensen voelen zich niet meer fit omdat ze te laat souperen. Het zou al voldoende zijn dat ze één avond in de week niets meer eten en de rest van de week na 19 uur niets meer naar binnen werken om zich al stukken beter te voelen.

Goed en gezond eten vraagt discipline. Maar de manier van eten en het tijdstip waarop we eten, zijn zeker even belangrijk als wat we eten.

Maar natuurlijk heeft het wel belang dat je gezond voedsel kiest: zonder kleurstoffen, zonder bewaarmiddelen, liefst biologisch gekweekt, zo volwaardig mogelijk, volkoren in de plaats van geraffineerde producten, en alles zo weinig mogelijk bewerkt.

Puur bedrog

Je moet het etiket lezen en zelfs dat is niet voldoende, want garnalen gaan in een scheikundig bad om gemakkelijk te kunnen worden gepeld en sommige schapen krijgen tegenwoordig al een chemokuur (zoals bij kankerpatiënten) omdat ze zo automatisch hun haar zouden verliezen, waardoor ze niet meer moeten geschoren worden… Maar je krijgt wel het vlees met de chemokuur naar binnen… Gewoon misdadig.

Variatie aanbrengen in het menu is trouwens ook belangrijk, want niet enkel de smaak, maar ook het oog wil wat genieten.

Veel groenten en fruit vormen de basis. Vroeger kwam enkel op feestdagen een kippetje op tafel en dat was dan nog echte kip. Nu is dat al de eenvoudigste kost geworden en voor velen is dat zelfs “armemensenkost”. Liever een dik biefstuk bleue chaud en rood vlees in enorme volumes en dan nog.

Uiteindelijk hebben we de keuze: redelijk zijn, smakelijk eten, maar de vorm en de manier ons niet laten opdringen door de industrie. Dan zul je al heel wat gewonnen hebben ten voordele van je gezondheid!

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hou jonge kinderen van het scherm weg!

Jaren geleden werd ervoor gewaarschuwd niet te lang met de GSM te bellen. Dat bellen gebeurt nu veelal via afstandsluidsprekers, of met oortjes, zodat de iPhone of smartphone, vroeger GSM genoemd, niet tegen het hoofd moet worden gehouden. Een verkoper waarschuwde ons...

Lees meer