jul 23, 2021 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Zomervakantie zonder diarree

Een van de organen die snel reageren zowel op emotionele als fysieke onevenwichten zijn de darmen.  Sommige ziekten gaan gepaard met duidelijke symptomen, andere zijn moeilijker te ontcijferen. Een van die tekenen die overduidelijk aantonen dat er wat hapert met de spijsverteringstoestand is diarree. Het is geen ziekte op zichzelf, maar verwijst naar problemen die binnen in het lichaam werden gebracht. Vandaar dat het verkeerd is diarree op zichzelf te behandelen met „stoppende middelen” daar diarree alleen geen ziekte is, maar een verschijnsel dat een ziekte begeleidt. Je hebt dan als taak de oorzaak op te sporen en die te behandelen. En in sommige gevallen moet je dat ook snel doen, daar in geval van ernstige diarree bij babies, de dood al na een paar dagen kan intreden. Kinderen hebben n.l. rap last van uitdroging en bij hen moet meteen worden ingegrepen, hoe jonger het kind, des te gevaarlijker. Hetzelfde geldt voor zieke bejaarden. De oorzaak van diarree opsporen is niet altijd moeilijk. Vaak is dit het gevolg van verkeerd tafelen, of onhygiënische toestanden thuis of op restaurant. Het volstaat jezelf te ondervragen over het recente eetverleden en in de meeste gevallen heb je het antwoord.

Diarree is een gekend verschijnsel: te weinig gebonden stoelgang die waterig of slijmerig het lichaam verlaat. Het is een alarmsignaal van het lichaam en wijst je erop dat er met de spijsvertering wat hapert. Het is best er snel aandacht aan te schenken. Je kan beginnen met lichte en onschuldige stoppende middelen: drinken van lichte thee, die een samentrekkende werking heeft, het drinken van rijstwater, wortelsoep zonder bouillon, eten van geplette bananen en geraspte bruin geworden appels. Helpen deze onschuldige middelen niet na een paar dagen dan kan je beter een arts raadplegen. Je kan dat natuurlijk van bij het minste alarmsignaal ook, maar het zou wel van overdreven voorzorg getuigen als je meteen antibiotica krijgt voorgeschreven zonder dat nagegaan werd welke soort bacteriën de diarree hebben veroorzaakt.

Oorzaak kennen is belangrijk

De meeste vormen van diarree worden veroorzaakt door virussen en bacteriën die door onhygiënisch handelen met het voedsel het lichaam binnen komen. Echte darmontstekingen kunnen natuurlijk ook oorzaak zijn. Zo ook de ziekte van Crohn, een ontsteking aan het uiteinde van de dunne darm, terwijl zowel goedaardige als kwaadaardige tumoren ook niet mogen worden uitgesloten. Wie veel antibiotica heeft geslikt moet er ook op bedacht zijn dat het normale bacteriële leven in de darmen kan verstoord zijn, met diarree als gevolg.

Toeristen zijn gemakkelijk het slachtoffer van diarree omdat het er in veel vakantieoorden weinig hygiënisch aan toe gaat. Bananen, geraspte appelen en rijstwater kunnen helpen tegen diarree. Ook een goed probioticum is een zegen voor de darmflora.

Bacteriën zijn microscopisch kleine wezens die overal aanwezig kunnen zijn: in water, in voedsel, -vooral als het slecht werd bewaard- op de handen van mensen, bij dieren, in glazen, bestek, tafels enz…

Je hebt dus gelegenheid genoeg om er mee in contact te komen. Hoe zuidelijker of armer een land, des te meer kans krijg je op besmetting. De nieuwe toeristische gewoonten maken dat de helft van reizigers die naar de tropen of zelfs de subtropen trekken, getroffen worden door een min of meer ernstige vorm van diarree. Sommige van deze patiënten moeten er zelfs hun reis voor onderbreken, en in een aantal gevallen is jarenlange nabehandeling nodig, vooral wanneer de besmetting gebeurde met amoeben en dysenterie, waarbij niet enkel de darmen, maar ook de lever kunnen worden aangetast.

Hoewel de Wereld Gezondheids Organisatie de zaak nauwlettend in de gaten houdt, begint het aantal gevallen van cholera weer toe te nemen. Vooral als gevolg van besmet drinkwater. De besmette bacillen komen via uitwerpselen in het water terecht. Producten die met dit besmet water in contact zijn geweest, ook ongewassen fruit en groenten, of met dit water besmet voedsel, kunnen de bacillen bij de argeloze patiënt binnen brengen. Tyfus en paratyfus zijn ook typische vakantieziekten die verantwoordelijk zijn voor vele reisongemakken en diarree. Maar meestal zijn colibacillen verantwoordelijk voor de zogenaamde reisdiarree. Deze problemen slaan een paar dagen na aankomst in het vakantieverblijf toe en kunnen zelfs duren tot de patiënt weer thuis is en overschakelt op zijn normale voeding. Braken en koorts kunnen trouwens terzelfder tijd optreden.

Kieskeurig met voedsel!

Voedselvergiftiging is de hoofdoorzaak van problemen met diarree op reis. Ook hier bij ons trouwens. Er zijn heel wat „eettenten”, gaarkeukens, snacks en frituren waar het met de hygiëne niet te nauw wordt genomen. Vergeet niet dat heel wat mensen de handen niet wassen als ze van toilet komen. Darmparasieten kunnen op die wijze gemakkelijk in het voedsel terecht komen. Bacteriën nestelen zich ook gemakkelijk in de neusslijmvliezen. Als je mensen in een keuken in de neus ziet pulken, eet dan niet bij hen, verlaat het restaurant, en in de bedrijfskeuken wijs je er hen best op.

Ook de mond kan heel wat bacteriën herbergen. Krabben aan verwondingen, zweertjes gezichtspukkels enz… zijn niet enkel weinig smakelijk, zo kunnen ook ziekteverwekkers in het voedsel terecht komen als de handen niet grondig worden gewassen. En nu meer dan ooit in tijden van corona is opperste hygiëne van kapitaal belang.

Een zeer belangrijke oorzaak van diarree is voedsel dat slecht werd bewaard. Als je bereid voedsel later wenst op te eten, -wat zo weinig mogelijk moet gebeuren- dan moet je het meteen na de bereiding in de koelkast zetten. Voedsel dat onzorgvuldig of te laat werd ingevroren is een broeinest van bacteriën. Vergeet niet dat de gifstoffen die afgescheiden worden door stafylokokken, ruim een half uur bestand zijn tegen kooktemperatuur.

Hygiëne is topprioriteit

Als je problemen wil vermijden wees dan zelf uiterst hygiënisch.

 • Als je gehoest hebt, of een niesbui had met je hand als bescherming, was dan de handen grondig met water en zeep en spoel ze grondig na met stromend water.
 • Ververs minstens alle dagen de handdoeken. Vooral met keukenhanddoeken kan je niet voorzichtig genoeg zijn.
 • Schoteldoeken zijn kolonies van bacteriën en moeten geregeld afgekookt of ververst worden, desnoods worden ontsmet met bleekwater.
 • Was ook de handen als je in aanraking geweest bent met geld, of… met verdachte personen, mensen die verkouden zijn, er ziek uitzien of last hebben van diarree.
 • Was altijd de handen vooraleer je in de keuken aan de slag gaat.
 • Zorg ervoor dat je vaat grondig gedaan is, met gekookt water, met voldoende ontsmettende en ontvettende producten.
 • Gebruik nooit bestek van iemand anders.
 • Gebruik nooit vuile glazen of borden en gebruik ook nooit glazen waar lang iets heeft ingestaan.
 • Keer ook je glas nooit om bovenop een fles, zo kieper je de bacteriën binnen in je fles.
 • Was altijd grondig fruit en groenten.
 • In een vreemd land nooit rauwkost gebruiken en vruchten altijd schillen.
 • Water enkel uit flessen die voor je neus open gemaakt worden.
 • Verdraag niet dat anderen met de blote hand aan voedsel raken. Op die manier voorkom je veel problemen.
 • En heb je het toch te pakken: rijstwater, geplette bananen, bosbessenmoes, een dagje vasten, maar veel drinken. Duren de problemen langer, raadpleeg je arts, want door diarree kan je belangrijke hoeveelheden mineralen kwijt spelen.

En een tip: probiotica is een zegen voor je darmflora.

Digesbiose van Fytobell is daarvoor ideaal.

Je vindt Digesbiose van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 1752-278.

Je kan Digesbiose ook online bestellen via www.almed.be of via www.boverte.com.

Zo blijft je veel ellende bespaard op vakantie.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Waarom krijgen zoveel mensen een depressie?

Het woord “depressie” alleen al zou je depressief kunnen maken. Het is geen leuke term, niet voor het weerbeeld, niet voor het gemoed en de levenskwaliteit van wie er mee te maken heeft. Bovendien heeft het niet enkel invloed op het presteren, het werk en het geluk,...

Lees meer