mrt 3, 2021 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Borstkanker voorkomen: neem niet te vroeg “de pil”

Het aantal vrouwen dat ooit met borstkanker en baarmoederhalskanker te maken krijgt is erg hoog. In ons land en de geïndustrialiseerde wereld is dat één op de negen vrouwen. De helft daarvan zal na verloop van tijd overlijden. Dertig jaar geleden werd slechts 1 op 15 vrouwen getroffen. Maar de toekomst laat weinig goeds voorzien, want in de Verenigde Staten is dat aantal op jaarbasis al opgeklommen tot 1 op 8 vrouwen. Elk jaar komen er 5000 nieuwe patiënten bij. Volgens het Nationaal Kankerregister overlijden er daarvan gemiddeld 2390 vrouwen, dat is bijna de helft van het aantal dat er elk jaar aan toegevoegd wordt. Een van de oorzaken is dat ze pas laattijdig ingrijpen, nadat het kwaadaardig gezwel naar het omringende weefsel is doorgegroeid. De vraag naar de oorzaak wordt weer gesteld: hormonale behandelingen tijdens en na de menopauze zijn volgens sommigen niet enkel nutteloos, maar soms ook gevaarlijk. Wat kunnen vrouwen doen? Kunnen ze zichzelf beschermen en hoe?

Niet elk knobbeltje is kanker. Er zijn haast geen vrouwen die niet af en toe een verdikking, een korreligheid, een knobbeltje voelen in de borst. Gelukkig is de grote meerderheid daarvan goedaardig. Want goedaardige gezwellen kunnen ook gevoeld worden en pijn doen.

Te vroeg de pil nemen: niet gunstig

Over kanker en het ontstaan ervan is lang nog niet alles gekend, maar toch worden een aantal merkwaardige vaststellingen gedaan: steeds meer jonge vrouwen worden het slachtoffer van borstkanker. Vooral vrouwen in het geïndustrialiseerde westen zijn er het slachtoffer van, want in China en Japan komt veel minder of haast geen borstkanker voor. Als deze vrouwen migreren naar onze streken of naar Australië stijgt hun kans op borstkanker, vooral bij Japanse vrouwen. Chinese vrouwen daarentegen blijken hun bescherming te bewaren en vertonen haast geen verhoging van borstkankers. Dit kan te wijten zijn aan het feit dat de Chinese gezinnen die migreren naar het westen, hun klassiek voedingspatroon bewaren, terwijl de Japanse vrouwen zich gemakkelijker integreren in hun nieuwe thuisland en de westerse voedingsgewoonten overnemen.

Menobell kan een belangrijke aanvulling zijn van gezonde voeding in de preventie van borstkanker.

Zo is het bekend dat in de industriële landbouw erg veel gebruik wordt gemaakt van hormone-like-stoffen. Men noemt ze dan ook xeno-oestrogenen. Men zou denken dat men gezonder woont op het platteland in de plaats van in de stad, maar als je het op die manier bekijkt, komt men gauw tot andere conclusies. Vandaar dat het onderzoek naar soja-isoflavonen die als fyto-oestrogene remmers van tumoren werken, erg belangrijk is. Men zou ook jonge meisjes voor en tijdens de puberteit enorm moeten beschermen, omdat precies dan een hypotheek gelegd wordt op de gezondheid voor de rest van hun leven. Rond en tijdens de puberteit zou een jong meisje of jonge vrouw helemaal niet mogen roken en geen alcohol gebruiken. De pil zou ze eigenlijk pas mogen beginnen nemen na haar 25ste levensjaar. Gebeurt dat vroeger dan wordt de natuurlijke hormonenbalans verstoord en door de piek van oestrogene hormonen maakt ze op latere leeftijd meer kans op trombose en borstkanker.

Meer groenten: minder kanker

De vetconsumptie en vooral het soort vet heeft beslist iets te maken met de incidentie van kanker, maar het effect van groenten en fruit op het ontstaan van kanker is veel groter dan het belang van vet. In landen waar veel soja en sojaproducten worden gegeten komt weinig of geen borstkanker voor. Het effect daarvan is des te groter naarmate jonge meisjes in de puberteit – een heel gevoelige periode in het leven van de toekomstige vrouw omdat hier het hormonaal stelsel wordt ontwikkeld – meer sojaproducten gebruiken. Het gunstige effect van fyto-oestrogenen is dus veel groter tijdens de puberteit dan op volwassen leeftijd.

Zo is men er thans achter gekomen dat als een meisje op 13-jarige leeftijd bestraald wordt op de borst, ze gegarandeerd borstkanker krijgt. De kans op borstkanker is bij haar 41 maal groter.

De preventie moet dus hoofdzakelijk in de periode van de puberteit worden gezien. Op dat moment moet de adolescent meer groenten, meer fruit, minder vet en vooral meer soja-iso-flavonen gebruiken, wil ze haar gezondheid in de toekomst meer dan veilig stellen.”

Opgelet met oestrogenen

De hormonale behandeling van vrouwen in en na de menopauze staat nu fel ter discussie. Hormonen zijn geen snoepjes, zo blijkt. Het nut om hart- en vaatziekten te voorkomen blijkt niet te bestaan, terwijl de voordelen om osteoporose te voorkomen fel overroepen zijn.

Wat staat ons nog te wachten?

Het aantal borstkankers zal nog toenemen, want: men krijgt steeds later baby’s, steeds minder kinderen en men ziet af van borstvoeding: een ideaal gegeven voor borstkanker, want op jonge leeftijd kinderen krijgen en borstvoeding geven is de ideale bescherming van de vrouw tegen borstkanker. Wie borstvoeding heeft gegeven, krijgt beschermende stoffen in de borst. Die vrouwen hebben veel minder kans op kanker. Men weet nu dat borstkanker meer voorkomt bij niet-gehuwde vrouwen.

„We kunnen heel zeker aan kankerpreventie doen. Een van de conclusies van de bevolkingsvergelijkingen is, dat waar fyto-oestrogenen de plaats innemen van xeno-oestrogenen, de kans op borstkanker fel vermindert. Gezond eten is derhalve een belangrijke factor, maar bepaalde voedingssupplementen kunnen ook helpen.

Zo is het verstandig hulp te verwachten van de natuur voor de preventie en de behandeling van klachten tijdens de menopauze.  Hop, iso-flavonen terpenen zijn daarvoor erg belangrijk. Dat komt in de eerste plaats uit gezond voedsel met veel vezels, ook groene thee. Mijd suiker, tabak en alcohol..

En gelukkig zijn er ook goede supplementen om de opvliegers, de stemmingswisselingen en de slaapstoornissen eigen aan de menopauze te helpen verdrijven.

Een tip: Menobell van Fytobell. Dan ben je goed natuurlijk bezig.

Je vindt Menobell van Fytobell in de apotheek met CNK-bedstelnummer: 2223-188.

Of je kan Menobell ook online bestellen via www.almed.be of via www.boverte.com.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Waarom klagen vrouwen zo vaak over hoofdpijn?

Iedereen kan al eens last krijgen van hoofdpijn, maar vooral vrouwen zijn er gevoelig voor en gebruiken het dan ook als excuus. Neen, we hebben het hier niet over de gekende kolder “vanavond niet schat, ik heb hoofdpijn”, maar wel over het feit dat meer vrouwen dan...

Lees meer

Hoe je evenwicht beter bewaren?

Een goed evenwicht is het beste signaal dat je gezond bent. Dat geldt zowel op fysiek als emotioneel en geestelijk gebied. Het een sluit ook nauw aan bij het andere. Een van de proeven als je bij voorbeeld solliciteert voor een baan als piloot, brandweerman, of een...

Lees meer

Is het erg dat ik zoveel zweet?

We hebben al een aantal hoogzomerse dagen gehad. Je kunt ze misschien op één hand tellen, maar toch... Jammer genoeg zijn er geen zekerheden meer en dus haken we over een aantal dagen weer af: het wordt weer kouder, natter, winderiger en onstabieler. Dat is nochtans...

Lees meer