sep 24, 2022 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Meer hart- en vaatziekten bij slechte slapers

Deze week wordt in de 43 ste “week van het hart” slapeloosheid onder de aandacht gebracht als oorzaak van een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. De relatie tussen deze twee fenomenen werd duidelijk dankzij een tien jaar durende studie waarbij een half miljoen mensen werd gevolgd.

Er zijn natuurlijk meerdere factoren die een rol kunnen spelen bij het ontstaan van hart- en vaatproblemen. Er zijn om te beginnen de erfelijke elementen, waardoor men ziet dat in dezelfde familie ook dezelfde ziekten als gevolg van erfelijke gevoeligheden optreden. Zo ziet men dat in hetzelfde gezin vaak de kinderen dezelfde problemen krijgen als hun ouders vroeger. Het probleem is niet altijd rechtlijnig omdat zowel de erfelijkheid een rol kan spelen, maar tegelijk zijn de leefgewoonten in hetzelfde gezin ook gelijk. Het valt op dat zowel man als vrouw met dezelfde moeilijkheden te maken krijgen, terwijl hier geen sprake is van erfelijkheid. De voedingsgewoonten, het rook- en drinkgedrag, de manier van het kiezen van ontspanning en vakantie, de reacties op stressvolle situaties spelen eveneens mee. Dat alles moet je los zien van het slaappatroon.

Goed slapen, garandeert je een gezond hart en gezonde bloedvaten.

Bovendien kan een ongunstig slaappatroon ook zorgen voor reacties of gevolgen die vaak als eerste oorzaak worden bekeken: slecht slapen kan aanleiding geven tot het ontstaan van obesitas, diabetes en hoge bloeddruk. Het is dan geen oplossing om de hoge bloeddruk aan te pakken, terwijl de echte oorzaak ligt in te weinig slaap of een gestoorde slaap. Zoals je ziet is gezondheid of ziekte het gevolg van complexe fenomenen en het is goed dat men een algemene hygiënische en gezonde leefwijze nastreeft op basis van gedegen kennis, om zo weinig mogelijk risico te lopen op problemen.

Raad van cardiologen

Naast het volgen van een gezonde leefstijl is het nastreven van een gezond slaappatroon en voldoende lange en kwalitatieve slaap van vitaal belang.

Daarom raadt de Belgische Cardiologische liga aan om een vast patroon te voorzien voor slapen en opstaan. Wie een onregelmatig ritme heeft, zal geen kwalitatieve slaap kunnen ontwikkelen, want de mens is een gewoontemachine. Die machine kan sputteren als van de vaste regelmaat wordt afgeweken.

Niet iedereen is in staat op elke dag op hetzelfde uur naar bed te gaan en op te staan, maar wie daartoe in staat is, heeft er belang bij dit na te streven. Nachtwerkers zijn volgens resultaten van onderzoek meer het slachtoffer van zowel hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk, diabetes, allergische reacties en zelfs kanker.

Wie zijn eigen ideale slaapritme nog moet ontdekken, kan beginnen door ten laatste om 23 uur naar bed te gaan en om 7 uur op te staan. Welteverstaan dat er ook voldoende tijd moet voorzien worden om treffelijk en gezond te ontbijten: niet in “a hurry”, in zeven haasten om toch op tijd naar het werk te kunnen vertrekken of de kinderen naar school te kunnen brengen. Ook kun je best wat tijd voorzien om nog wat oefeningen te doen, te stretchen, rek- en roloefeningen eventueel nog in bed. Op die manier word je niet enkel klaarwakker, maar ook je spieren worden meteen goed doorbloed en je voorkomt tegelijk rugpijn, nekpijn en verstijving.

Hoe ouder men wordt, des te belangrijker worden die oefeningen, want met het stijgen van de leeftijd, daalt het niveau van beweging en daardoor ook beweeglijkheid.

Hoe weet je dat je te weinig of slecht slaapt?

Veel mensen denken dat ze voldoende slaap hebben zoals ze het zelf toepassen. De meesten van hen bedriegen zichzelf. Ooit hebben we iemand ontmoet die beweerde dat hij met drie tot vier uur slaap voldoende had. Wetenschappelijk kan dat niet, omdat tijdens de slaap er vier verschillende fasen doorlopen moeten worden. Die vergen allemaal voldoende tijd. Vooral de REM-slaap is van belang, omdat dan het zenuwstelsel gereset wordt en het lichaam herstelt van vermoeienis en problemen. Ook het geheugen heeft die tijd nodig om alle informatie te stockeren. Studenten die een nachtje doordoen voor het examen, krijgen vaak een black-out omdat de informatie van de vorige nacht niet de tijd heeft gehad opgeslagen te worden in het geheugen.

Slaap is onontbeerlijk.

Je voelt dat best aan je zelf. Hoe weet je nu dat je te weinig slaap hebt gehad of dat je slaappatroon niet gezond is? Als je volgende fenomenen bij jezelf merkt is het de hoogste tijd er iets aan te doen:

 • Je hebt een onweerstaanbare eetlust met trek in veel zoet.
 • Je mist concentratie op je werk en je hebt af en toe moeite om een gesprek goed te volgen.
 • Je voelt je moe en mist fut.
 • Je hebt behoefte aan een powernap in de loop van de dag.
 • Je hebt vaak last van spierpijn als je een klus wilt klaren.
 • Je bent gauw vermoeid tijdens een wandeling.
 • Je hebt eigenlijk geen zin om wat voor fysieke inspanning te doen, ook niet als ontspanning.
 • Je moet vaak geeuwen en je hebt last van prikkende ogen.
 • Je probeert de vermoeidheid te verdrijven door meer te eten, te snoepen of je hebt een hang naar junkfood.
 • Je hebt vaak last van stress die je maar moeilijk de baas kunt.

Het zijn allemaal tekenen die kunnen wijzen op een tekort aan slaap.

Maar ook tijdens de slaap zijn er fenomenen die moeten worden geobserveerd:

 • Heb je last van rusteloze benen en stamp je voortdurend tegen je partner.
 • Merk je dat je af en toe slaapapneu hebt, waarbij je wakker schrikt omdat je niet meer ademt?
 • Moet je vaak opstaan ’s nachts om naar het toilet te gaan (kan ook wijzen op een blaas- en prostaatprobleem).
 • Komt het voor dat je gaat slaapwandelen?
 • Word je vaak te vroeg wakker? Ook dit kan wijzen op een psychisch probleem, depressie, obesitas of diabetes. Want slecht slapen, kan ook de intolerantie voor glucose vergroten zodat de pancreas uitgeput geraakt.

Meer hartinfarct en beroerte

Zowel aan de Harvard University als in Nederland in Wageningen is onderzoek gedaan naar de gevolgen van slecht slapen op cardiovasculaire aandoeningen. Het onderzoek was geen kleinschalig onderzoekje, maar betrof een paar tienduizenden proefpersonen. De conclusie was duidelijk.

 • Minder dan zes uur slaap is funest voor de cardiovasculaire gezondheid: twintig percent meer hartinfarct bij wie minder dan zes uur per etmaal sliep.
 • Als deze te korte slaapduur ook nog regelmatig onderbroken wordt, vergroot het risico zelfs met zeventig percent.
 • Vroeger ging men ervan uit dat wie langer dan negen uur in bed bleef ook zijn hart belastte. Daarvan is men niet langer overtuigd en er werd geen wetenschappelijk bewijs voor gevonden.
 • Een belangrijke indicatie is een gestoorde concentratie. Dat betekent dat er iets aan de hand is. Dat bleek uit een grootschalige studie van meer dan een half miljoen mensen die gedurende tien jaar gevolgd werden.
 • Als er bijkomende risicofactoren zijn wordt het percentage gevoelig de hoogte in gestuwd. Zo betekent slecht slapen gecombineerd met tabaksgebruik en alcohol een verdubbeling van het risico op een hartziekte of beroerte.

Verbeter je slaap

Wie zijn slaappatroon bijstelt en de kwaliteit van zijn slaap verbetert, bewijst zijn hart en bloedvaten een grote dienst. Je kan het risico op een beroerte of een hartinfarct quasi halveren door goed en voldoende te slapen.

Hoe doe je dat?

 • Rook niet en gebruik zeker geen alcohol, ook geen slaapmutsje, want dat werkt averechts omdat de kwaliteit van de slaap slechter is.
 • Maak elke dag een wandelingetje, liefst in de natuur. Een half uur is al een hele vooruitgang.
 • Bekijk een uur voor bedtijd geen tv meer en geen computerscherm of laptop. Het blauwe licht verhindert de melatonineproductie en dat is het slaaphormoon.
 • Eet gezond en vooral ook niet te laat ’s avonds. Eet ’s avonds bij voorkeur een slaatje, dat is slaapverwekkend.
 • Drink een kruidenthee die de slaap bevordert: melisse, linde, passiebloem.
 • Luister naar rustige muziek en mediteer.
 • Voer positieve gesprekken.
 • Vermijd synthetische slaapmiddelen, want ze werken verslaving in de hand en de slaapkwaliteit vermindert erdoor.
 • Gebruik eventueel een goed natuurlijk preparaat.

Een tip: Een uitstekend natuurlijk preparaat op basis van Escholtzia dat geen gewenning in de hand werkt is Escholcin van Fytobell met CNK-bestelnummer 2899-912 voor de apotheek.

Je kunt Escholcin van Fytobell ook online bestellen via www.fytobell.be of via www.boverte.com.

Op die manier doe je jezelf het beste cadeau in de week van het hart: een gezond hart, dankzij een gezonde slaap.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde