sep 4, 2021 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Huidkanker door nazomertje?

Nu meer dan ooit hebben we vitamine D nodig. Wat blijkt: dat quasi alle patiënten die op de covid-afdeling van ziekenhuizen werden opgenomen, een tekort aan vitamine D hadden. Want vitamine D is essentieel voor een sterke weerstand. Ook voor een ijzersterk skelet, wat van belang is voor patiënten met osteoporose.

Waar halen we die vitamine D? Heel eenvoudig uit levertraan bijvoorbeeld, roomboter, maar vooral uit het zonlicht. Want de Uv-stralen produceren vitamine D in de huid.

Maar dat betekent niet dat je onbezonnen in de zon mag gaan zitten. Ook niet in deze late nazomer, want je kan nog flink verbranden. Het is goed de UV-index in de berichten te bekijken of op je smartphone of je iPhone.

Voorzichtigheid blijft van belang. En we hebben deze zomer eigenlijk niet zoveel kans gehad om te zonnen, maar nu staat blijkbaar toch een stukje zomer voor de deur. Volgende week volop zon. Maar ondanks het feit dat we in september zitten, kan de zon je nog altijd schade berokkenen. Hoe ga je daarmee om? Toch voldoende vitamine D krijgen zonder schade op de huid?

Een zonnebank is trouwens ook gevaarlijk met het oog op huidkanker, maar de zon is dat ook. Bovendien biedt een zonnebank helemaal geen bescherming tegen de zon. Het geeft enkel een cosmetisch bruin kleurtje, maar het beschermt je niet. Wel integendeel, het breekt de elastine in de huid, droogt de huid uit, maakt je vlugger oud en het leidt je recht naar huidkanker. Dan kan je beter in de zon. Als het teveel wordt krijg je trouwens een signaal: de huid verbrandt. Maar dat moet je ook niet te veel hebben, want de huid telt elke verbranding op, ook die van je kindertijd. Is je kapitaal opgebruikt dan heb je een oude zieke huid of ook wel huidkanker. Te laat is te laat!

De huid heeft een geheugen. Wie als kind vaak verbrandde in de zon, zal op latere leeftijd een risicopatiënt zijn in verband met huidkanker. Vermijd daarom de middagzon, dat is echt gevaarlijk.

Eindelijk een beetje zon

De medische wereld mag nog zo vaak accentueren dat onze gezondheid in het algemeen en onze huid in het bijzonder te lijden heeft onder een overdadige blootstelling aan de zon, toch blijven we het moeilijk vinden neen te zeggen tegen de weldoende aantrekkingskracht van de zon. Zonnestralen hebben nu eenmaal een opwekkend effect op ons humeur en zorgen ervoor dat we ons gelukkig en fijn voelen. Nochtans… moeten we voorzichtig zijn met de zon.

Met zonnebaden is het belangrijk te weten hoe ver we mogen gaan en dat we ons niet de hele dag in haar stralen mogen wentelen want dat kan funest zijn voor onze gezondheid en in het ergste geval huidkanker voor gevolg hebben. Maar het is natuurlijk wel begrijpelijk, want we hebben met deze rotzomer nog maar weinig zon gezien.

Welke huid heb je?

Het is altijd belangrijk te weten welk huidtype je hebt. Sommige types zijn immers gevoeliger voor de stralen van de zon en kunnen dus gemakkelijk permanente schade oplopen. Deze huidtypes kunnen we opdelen in vier categorieën:

 • Type 1: een melkbleke huid, blauwe ogen, eventueel sproeten, blonde of hoogblonde haren, zal bij het zonnen nooit bruinen maar rood worden.
 • Type 2: eveneens een bleke huid en blonde of rode haren, blauwe of bruine ogen en wordt bij het zonnen eerst rood, soms bruint de huid een beetje.
 • Type 3: lichtbruine of matte huid, donkerblonde haren, bruine ogen, bruint meestal gemakkelijk al gebeurt het dat dit type met zonnebrand geconfronteerd wordt.
 • Type 4: het mediterrane type, met een bruine, sterk gepigmenteerde huid, bruine ogen, bruine haren, bruint moeiteloos en heeft zelden of nooit met zonnebrand af te rekenen.

Voor- en nadelen

Tijdens de zomermaanden komen depressies veel zeldzamer voor dan tijdens de donkere, kille winterperiode. Dat is allesbehalve verwonderlijk, de zon heeft immers een positieve uitwerking op onze gemoedsgesteldheid en draagt bij tot de aanmaak van vitamine D die ons lichaam zo broodnodig heeft om zich fit en bruisend van energie te voelen. Jammer genoeg wegen deze positieve factoren van de zon niet op tegen de gevaren waarvoor ze verantwoordelijk is. Overdreven blootstelling aan de zon veroorzaakt een snelle veroudering van de huid en kan in een latere levensfase leiden tot huidkanker.

De voordelen van de zon zijn vooral van emotionele aard. Dat is trouwens ook de reden waarom wij ons, in deze noordelijke gebieden ’s zomers zo goed voelen: omdat de zon een weldadige, psychische uitwerking heeft.

Dat betekent niet dat je onbesuisd in de zon mag gaan liggen. Je moet je afhankelijk van je huidgevoeligheid altijd afvragen hoe lang je in de zon mag vertoeven en welke beschermingsfactor je best kan kiezen. Het is eigenlijk heel eenvoudig: kies altijd voor een zo hoog mogelijke beschermingsfactor, smeer je om de twee uur in, ook als je gaat zwemmen en onder water vertoeft en zeker aan zee of in de bergen. Zelfs op een sneeuwvakantie in de bergen kan je behoorlijk verbranden.

Welke factor?

 • Type 1: factor 50
 • Type 2: factor 30-40
 • Type 3: factor 20-40
 • Type 4: factor 10-20
 • Afrikaanse types: factor 10

Goede beschermende crème of olie

Bij het kopen van een zonnebrandproduct is het van belang te kiezen voor een product dat zowel UVA- als UVB-stralen tegenhoudt en vermijd absoluut bergamot want dit versterkt de werking van de UVA-stralen. Kies voor een kwalitatief goed product, bij voorkeur uit een apotheek. Controleer altijd op mogelijke allergenen en spreek erover met uw apotheker.

 • Begin de huid helemaal in te smeren een half uur voor je aan het zonnebad begint en herhaal het om de twee uur en telkens je in het zwembad of in zee bent geweest.
 • Blijf nooit onbeweeglijk in de zon liggen. Stap, wandel, doe een beetje aan sport, dan bruin je egaler en is er minder risico.
 • Ben je heel gevoelig draag dan lichte kleding: een T-shirt en zeker een hoed en een goede zonnebril. Kinderen en vooral baby’s moeten altijd kleding dragen en mogen zeker niet onbeschermd in de zon.
 • Vermijd de zon tussen 11 uur en 15 à 16 uur. In het zuiden moet je nog voorzichtiger zijn.

Kinderen en vooral baby’s hebben extra bescherming tegen de zon nodig. Baby’s moeten altijd in de schaduw en altijd met een hoofddeksel op. Mocht de huid toch rood worden, meteen naar binnen. Voorzie voor kinderen en zeker voor baby’s voldoende water. Drink zelf ook voldoende, zeker 2 liter per dag.

Kwaadaardige melanomen

Controleer jezelf en je kinderen regelmatig op verdachte vlekken. Ga voor de spiegel staan en controleer zowel voor -als achterkant op verdachte huidvlekken of laat je regelmatig controleren door je partner. Als er asymmetrische randen of wijzigingen in kleur, vorm of grootte zijn, plots beginnen te jeuken of te bloeden, ga dan meteen naar de arts. Bij huidkanker mag je de dingen niet laten aanslepen en reeds bij de eerste tekenen medisch advies inwinnen. Melanomen kunnen dodelijk zijn op korte tijd. Twee op elke drie overlijdens als gevolg van huidkanker worden veroorzaakt door melanomen en die zijn meestal het gevolg van onverantwoordelijk zonnen. Ook het aantal keren dat men door de zon verbrand is, vooral tijdens de kinderjaren of de jaren van adolescentie, speelt hier een belangrijke rol. Zwangere vrouwen lopen een groter risico op het ontwikkelen van melanomen.

Het aantal melanomen in ons land neemt angstwekkend toe: de laatste tien jaar zou het aantal slachtoffers van een melanoom verdrievoudigd zijn. Welkom nazomer… maar gesel ons niet met onbarmhartige zon!

En natuurlijk is het altijd nuttig om voldoende vocht in de huid vast te houden. Dat doe je best op een natuurlijke manier. Aloë Vera is daar ideaal voor.

Een tip: Aloë-Vera-crème van EllenDee.

Je kan de Aloë-Vera-crème van EllenDee online bestellen via www.almed.be of via www.boverte.com.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

De natuur: het beste antidepressivum

Voel je je een beetje depri? Kies dan bij voorkeur een ander moment om dat te worden. Dat klinkt ongeloofwaardig en eigenlijk een beetje belachelijk, want feit is dat je niet gedeprimeerd kan worden op commando en dat je het tijdstip uiteraard zelf niet kunt kiezen....

Lees meer

Ook je huid neemt giftige stoffen op

Als je een huis koopt, moet het eerst onderzocht worden op schadelijke stoffen. De grond moet gecontroleerd worden op verontreiniging en desnoods worden afgevoerd, vervangen en uiteindelijk worden gezuiverd. Als er asbest wordt in aangetroffen, ben je verplicht de...

Lees meer