jul 30, 2021 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Waarom verbetert eczeem tijdens de vakantie?

De huid is het grootste orgaan van ons lichaam. De huid is niet louter een beschermend omhulsel van onze inwendige organen, maar heeft zelf ook heel wat ingewikkelde en belangrijke functies. Heel wat inwendige problemen worden duidelijk op de huid. Eczeem is er één van. Daar bestaan meerdere vormen van. De meest voorkomende is de atopische vorm van eczeem, oftewel een constitutionele vorm. Het is een ontstekingsreactie op de huid. Je merkt het eerst door jeuk, nadien roodheid en daarna begint het te schilferen. Dat kan heel tijdelijk zijn, maar ook een chronisch karakter aannemen.

Die klachten hebben niet altijd dezelfde intensiteit en er zijn periodes dat het probleem helemaal niet voorkomt. Soms duikt het op zonder aantoonbare reden, soms is het vanzelf weer weg. Een soort kiekeboe-probleem dus.

Het meest vervelende is als er ontstoken bobbeltjes op de huid waargenomen worden. Dat zijn bultjes die met een soort pus gevuld zijn. Begin er niet aan te krabben of te pulken, want je maakt er de ontsteking alleen maar erger door. Ga ook niet op eigen houtje smeren met ontsteking werende zalven die cortisone bevatten. Je bestrijdt er wel de ontsteking mee, maar aan de grond van het probleem wordt helemaal niets gedaan. Laat het over aan een specialist, of ga te rade bij een arts die verstand heeft van natuurlijke behandelingen, dat is veiliger dan een probleem te camoufleren waardoor je het niet meer merkt, maar het er wel is.

Huidziekten hebben vaak een emotionele factor. Stress is dus zeker nadelig voor eczeempatiënten. Natuurlijk moet je opletten met wat je eet als je eczeem hebt.

Maar je moet er wel iets aan doen, want anders gaat het over in een chronische fase en dat is lastiger. Daarbij begint de huid te schilferen, te verdikken en er kunnen kloven ontstaan die op de duur kunnen gaan ontsteken en bloeden.

Oorzaak achterhalen

Zoals met alle problemen is het van belang de echte oorzaak te bepalen en dat is met eczeem echt niet eenvoudig. We weten wel dat de immuniteit ermee te maken heeft die overmatig reageert. Bovendien is bij eczeemgevoelige personen ook een verminderde weerstand op de huid waar te nemen. Met andere woorden: de huid organiseert zijn afweer niet zo goed.

Je mag eczeem niet verwarren met acné dat van een heel andere orde is en vooral hormonaal gebonden. Acné manifesteert zich vooral in de puberteitsleeftijd, terwijl eczeem al heel vroeg kan optreden, zelfs in de kleuterleeftijd, dus ook al rond 3 à 4 jaar. Op die leeftijd ontwikkelt de immuniteit zich volop en eczeem kan wijzen op een overreactie van het immuunsysteem. Maak je niet ongerust, het komt veel voor, vooral bij gevoelige kinderen.

En zeker geen reden tot ongerustheid, omdat de meeste jonge kinderen er vanzelf doorgroeien, m.a.w. het gaat zoals het gekomen is: vanzelf. Plots merk je dat het vermindert, om dan nadien helemaal te verdwijnen. Een enkele keer is het blijvend en dan kan de patiënt het meedragen voor de rest van zijn leven. Het is geen bedreigend probleem, het is enkel ongemakkelijk.

Stress kan ook een invloed hebben. Hoe meer zorgen je er om maakt des te moeilijker is het om het te behandelen en des te lastiger om het onder controle te krijgen. Soms gaat er ook een allergie mee gepaard en eigenlijk lopen de problemen een beetje gelijk: ze wijzen allebei op een overreactie van het immuunsysteem.

Licht en lucht

Een ernstige vorm kan je best overlaten aan een ervaren gespecialiseerd arts. Maar je kan jezelf of je kind toch goed observeren en noteren welke elementen er van invloed op zijn. Een zonnige vakantie is meestal gunstig. Er bestaan trouwens therapieën met UV-licht die doorgaans een goed resultaat geven. Vandaar dat een verstandig zonnebad in deze gevallen wordt aanbevolen. Het accent ligt hier wel op “verstandig zonnebaden”, want zomaar in de zon gaan zitten, berokkent meer kwaad dan voordeel. Het is namelijk niet goed dat de huid uitdroogt. De huid moet vochtig blijven en dus kan een hydraterende crème gunstig zijn. De middagzon en het felle UV-licht moet zeker worden vermeden. Daarom is het goed een hoge beschermingsfactor van zonneolie of -crème te gebruiken.

Water is ook geen oplossing omdat het de huid uitdroogt. Dat kan je zelf zien als je langere tijd in bad hebt gelegen. De huid begint rimpels te vertonen en dat merk je eerst aan de vingertoppen, waar de huid gevoelig en dun is. Maar hetzelfde fenomeen voltrekt zich ongemerkt op de rest van het lichaam. Je kan je beter wassen en je kind ook, in de plaats van een langdurig bad te nemen of lang onder een douche te staan.

Ontstekingen door krabben

Veel mensen met eczeem kunnen niet aan de verleiding weerstaan om te krabben. Dat is logisch want soms is de jeuk onuitstaanbaar. Krabben of heftig wrijven kan wel een poos verlichting geven, maar het is gevaarlijk, vooral omdat op die manier de huid kan beschadigd worden en ontstekingen kunnen ontstaan omdat door verwondingen zowel bacteriën als schimmels de wonde kunnen koloniseren.

Soms wordt de jeuk ook verkeerd geïnterpreteerd, want als het genezingsproces is ingezet, begint de huid ook te jeuken. Op die manier herbegint de ellende, terwijl het eigenlijk aan de beterhand was.

Contacteczeem

Naast het constitutionele eczeem bestaat een andere vorm: contacteczeem. Zoals het woord laat vermoeden, gebeurt dit onder invloed van contact met bepaalde stoffen waar de patiënt gevoelig voor is. Eigenlijk gaat het om een allergische reactie. Zo zijn sommige mensen overgevoelig voor bepaalde zepen of detergenten, maar ook voor metalen zoals nikkel. Bekend is het nikkeleczeem of de nikkelallergie. Eigenlijk is de behandeling heel eenvoudig: vermijd de stof, zorg ervoor dat de huid er niet mee in aanraking komt en het probleem is vanzelf weg. Daarom wordt aan sommige juwelen een coating gegeven, zodat de huid in de plaats van met het metaal, enkel met de coating in contact komt. Het probleem is daarmee van de baan.

Ook hier keert telkens weer dat mensen met eczeem, of het nu atopische eczeem of contacteczeem is, een droge huid hebben. De huid goed hydrateren is dus van belang. Dat gebeurt in de eerste plaats van binnenuit: voldoende drinken, liefst geen alcohol, want dat dehydrateert dan weer.

Geen enkel orgaan heeft zoveel te lijden van schadelijke invloeden van de buitenwereld als de huid. Vandaar dat eczeem en erytheem veel voorkomende problemen zijn. Het zijn aandoeningen die zich manifesteren in de oppervlakkige huidlagen, maar meer te betekenen hebben dan enkel maar een schending van de gaafheid van de huid zelf. Het is niet enkel bij de jeugd dat acné of eczeem kan optreden, ook volwassenen hebben vaak te maken met ontsierende pukkels en blaasjes die openbarsten en een vocht afscheiden. Vandaar de naam eczeem trouwens.

Welke maatregelen kan je nemen?

  • Vermijd sterke UV-stralen, dus de middagzon en bescherm de huid met een goede zonnecrème.
  • Vermijd sterk werkende badschuimen, shampoos of detergenten.
  • Vermijd contact met producten in de industrie, die allergische reacties oproepen.
  • Vermijd stress, want geen enkel orgaan staat los van stress, ook de huid niet: het emotionele leven speelt ook een grote rol bij huidaandoeningen.
  • Vermijd sterke zalven op eigen houtje te gebruiken. Ze duwen het probleem naar binnen en er kan plots astma door ontstaan.
  • Voor kinderen is een kuur aan zee ideaal. Ook de jodiumhoudende zeelucht is gezond, niet enkel voor kinderen, ook voor volwassenen. Huidartsen merken op dat kinderen met eczeem die in zee gaan zwemmen in een mum van tijd weer schoon zijn. Als ze daarentegen weer in een chloorbad van het zwembad terecht komen, zie je vaak de klachten herbeginnen. – Draag zo weinig mogelijk synthetische kleding en spoel gewassen kleren voldoende uit, zodat de irriterende waspoeders weg zijn. Veel succes.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hoe je snotvalling sneller genezen?

Het moment is aangebroken om dozen wegwerpzakdoekjes aan te schaffen. De rekken in de supermarkt waar deze bekende “familiedozen” uitgestald staan, worden langzamerhand leger. Eigenlijk niet zo langzaam, maar zienderogen. Dat wil wat zeggen: meer verkoudheden en...

Lees meer

Hop en zaagpalm beschermen je prostaat

Niemand ziet ze graag komen: de leeftijd. Niemand ziet het graag gebeuren: de ongemakken die ermee gepaard gaan. We willen het wel, maar we hebben hier nog het eeuwige leven niet, met alle gevolgen vandien. Vrouwen zijn bang van veroudering omwille van de menopauze,...

Lees meer

Hoe verklein je de kans op kanker?

Sommigen zijn zelfs beschroomd om de naam van de ziekte voluit te noemen en dus beschrijven ze het als de ziekte met de letter “K”. Kanker is inderdaad een probleem dat veel mensen treft. Het staat nog altijd op nummer twee van de lijst met dodelijkste ziekten in...

Lees meer

Roken maakt jongeren impotent

Het rijtje met de negatieve gevolgen van roken wordt elke dag langer. Van miskraam, tot osteoporose en slechte tanden bij de nakomelingen van rokende moeders. Desondanks worden waarschuwingen in de wind geslagen, vooral door jonge mensen, zelfs kinderen. Het slaat...

Lees meer

De wondere kracht van probiotica

Voor gezond zenuwstelsel, brein, longen, spijsvertering, slaap, bloedvaten en immuniteit Zonder bacteriën geen leven. Misschien klinkt het vreemd, maar hoe maak je anders brood, kaas, wijn, en compost voor een vruchtbare bodem? Er zijn natuurlijk bacteriën die ons...

Lees meer