aug 11, 2020 | Actueel | 0 Reacties

Jonge mannen minder vruchtbaar door de e-sigaret

Vapers worden minder gemakkelijk vader

Het is me het zomertje wel: bloedheet, tot 37 graden op sommige plaatsen in het binnenland. Hopelijk heb je verkoeling kunnen vinden en vooral: heb je voldoende water gedronken, want dat is in deze tropische tijden zeker van belang om het goed functioneren van het organisme niet in het gedrang te brengen.

Sommigen maken het dan nog wel een beetje warmer. We bedoelen niet de barbecue, wel de sigaret. Wie er nog aan twijfelt dat tabak levensgevaarlijk is, moet zich dringend informeren, want zijn of haar leven kan er van afhangen. Denk niet enkel aan longkanker, maar ook aan hart- en vaatziekten, beroerte, lever en prostaatkanker, zelfs borstkanker bij vrouwen. Nu blijkt ook dat rokers veel ontvankelijker zijn voor corona oftewel covid-19 dan niet-rokers.

Zowel klassieke rokers van tabak en marihuana alsook de rokers van de e-sigaret hebben een fel verminderde spermaproductie en dus is het ouderschap minder vanzelfsprekend voor deze groep. Stoppen met roken is de oplossing en dat is gemakkelijker dan ooit met een veilig en natuurlijk middel: Xantipex van Fytobell.

Gelukkig willen heel wat mensen stoppen met roken omdat ze beseffen dat het beslist hun leven kan bekorten, veel geld kost en ook de levenskwaliteit zal verminderen. Daarom wordt overgeschakeld op pleisters, of sprays die nicotine bevatten of op de e-sigaret, vapen dus. Middelen die nicotine bevatten bestendigen natuurlijk de afhankelijkheid, evenals de e-sigaret als ze ook nicotine bevat. Maar nu is nog een ander nadeel aan het licht gekomen door een studie van een onderzoeksteam aan de universiteit van Kopenhagen. Twee profs volgden sedert 1996 jonge mannen vanaf hun 18de jaar in het kader van hun geschiktheid voor militaire dienst. Daarbij werden allerlei parameters in rekening gebracht, waaronder hun rookgedrag.

De resultaten waren wel verrassend, maar tegelijk duidelijk: tabak zowel als marihuana, maar ook de e-sigaret waren verantwoordelijk voor een vermindering van het aantal actieve spermacellen. Dat werd zelfs op meer dan één derde gerekend. Dat verklaart waarom de vruchtbaarheid onder jongemannen achteruitgaat.

Het rapport stond te lezen in “Human Reproduction”, waarbij melding werd gemaakt van de analyse van Dr. Priskorn en Dr. Homboe en hun team. Ze onderzochten de gegevens van 2008 mannen (mediane leeftijd, 19 jaar), die informatie gaven over het gebruik van sigaretten en marihuana tussen 2012 en 2018, daarbij nog eens 1221 (61%) die meegerekend werden tussen 2015-2018 en die ook informatie gaven over e-sigaretten en snuiftabak.

De helft van de onderzochte personen rookte sigaretten, een derde gebruikte af en toe de e-sigaret en een minderheid rookte elke dag e-sigaretten.

Er waren nauwelijks verschillende in resultaten tussen occasionele gebruikers en dagelijkse gebruikers, wat wel wijst op de langdurige schadelijkheid van de e-sigaret, want de vruchtbaarheid van gebruikers van de e-sigaret nam met een derde af. De testosteronspiegels van rokers steeg significant en zelfs nog meer bij gebruikers van marihuana.

Dat legt uit waarom deze gebruikers een hoger risico op cardiovasculaire aandoeningen hebben.

In elk geval kwam duidelijk aan het licht dat zowel roken van sigaretten als het gebruik van de e-sigaret geassocieerd werd met een veel lager aantal actieve spermacellen. Deze informatie kan van belang zijn voor jonge mannen die het vaderschap ambiëren en die ervan uitgaan dat de e-sigaret minder schadelijk is dan de echte sigaret. Niet dus!

De profs zijn dan ook van mening dat de e-sigaret niet als een beter en zeker niet als een gezonder alternatief voor de sigaret kan worden beschouwd. De schadelijkheid kon nog groter worden als gevolg van bepaalde aroma’s die aan de e-sigaret worden toegevoegd.

Dr. Michael Thomas, professor en diensthoofd van het Departement Verloskunde en Gynaecologie aan de University of Cincinnati College of Medicine in Ohio, corrigeerde de uitslag door te vermelden dat ondanks een veel kleiner aantal spermacellen, het toch nog mogelijk is om zwangerschap te ontwikkelen, alhoewel het moeilijker wordt. E-sigaretten kunnen dus niet als een soort anticonceptie worden beschouwd.

Hij onderstreepte duidelijk dat de e-sigaretten gelijkaardige nadelen hebben als de klassieke sigaretten. Er moet dus zeer voorzichtig worden mee omgesprongen. Best van al is nog altijd niet roken.

En je kan daarvoor ook gebruik maken van veilige natuurlijke middelen die geen gewenning veroorzaken, maar wel invloed hebben op het zenuwcentrum in het brein waar de rookhonger ontstaat.

Denk bijvoorbeeld aan Xantipex (vroegere benaming Fumexit) van Fytobell.

Het bestaat in een handige spray. Even onder de tong sprayen en de rookhonger ebt weg.

Dat is veiliger, tast de gezondheid niet aan, maar helpt wel degelijk om van het roken af te komen. En… je kan ongehinderd vader worden, als je dat wil natuurlijk.

Wie het ouderschap ambieert, kan dus best naar zo’n middel uitkijken.

Je vindt Xantipex (vroeger Fumexit) van Fytobell in de apotheek met het CNK-bestelnummer: 3271-459.

Of je kan het ook online bestellen via www.boverte.com of via www.almed.be.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Zomertijd: stop die klok!

Politiek Europa belooft al langer om de klok te stoppen in de plaats van een uur vooruit te zetten: met andere woorden de zomertijd af te schaffen. Voor de meeste mensen een goede zaak, terwijl anderen er niet zitten op te wachten. De horeca bijvoorbeeld: de zon gaat...

Lees meer