nov 21, 2022 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Hoe kun je er jonger uitzien dan je bent?

We kennen allemaal de uitdrukking en bovendien waarderen we ze ook enorm: “Je ziet er goed uit”.

Waaraan kun je dat merken? Natuurlijk aan je houding, je gedrag, je reacties, maar vooral aan je huid, je gezicht. Je merkt het zelf meestal ook wel in de spiegel al je je niet goed voelt. En wie vraagt er af en toe niet eens aan zijn partner “Hoe vind je dat ik er uit zie”. In de hoop dat er als reactie komt: ”Je ziet er echt goed uit”, of je ziet er veel jonger uit dan je eigenlijk bent”.

Poetsmiddelen of afwasmiddelen kunnen allergische reacties veroorzaken en eczeem doen ontstaan. De zon is meestal gunstig voor eczeempatiënten. Van de gezondheid van de huid valt ook vaak de inwendige gezondheid af te lezen.

Hoe zie je dat? Wel de huid verraadt eigenlijk voor een belangrijk deel je innerlijke gesteldheid, je gezondheid, je leeftijd, je psychische welbevinden. Je merkt dat niet enkel aan de ogen, maar vooral aan de huid.

De huid is niet zomaar een verpakking

De huid is namelijk een heel belangrijk orgaan, niet zomaar een omhulsel dat de inwendige organen moet beschermen tegen de buitenwereld. Het is een levend orgaan dat van belang is voor onze gezondheid. Mensen met ernstige brandwonden lopen groot levensgevaar als meer dan driekwart van de huid is aangetast, dat blijkt geregeld na rampen, personen die uit een brandend gebouw moeten worden geëvacueerd, of die een ongeval hebben gehad met een kachel, een steekvlam of kinderen na het spelen met vuur. Letterlijk dan.

Huid spiegel van je gezondheid

Maar de huid kan ook ziek worden, neemt deel aan onze gezondheid en laat ook zien hoe goed het organisme functioneert. Van de huid valt dus heel wat af te lezen.

Je mag nog een leek zijn, toch kan je merken aan de huid van iemand of hij gezond is, zelfs de aard van de problemen kan je er soms van aflezen.

Op de huid zie je niet alleen wie iemand is, het behoort bij zijn of haar verschijning en persoonlijkheid, je kan er ook van afleiden “hoe” iemand is. De kwaliteit van de gezondheid kan je inderdaad voor een belangrijk deel aflezen van de conditie van het grootste orgaan van het lichaam. Net zoals je dat bij dieren van de vacht kan zeggen of het beest zich goed voelt en ziek of gezond is, kan je ook van de conditie van de menselijke huid aflezen of iemand gezond is.

Bloedsomloop en je huid

Een gezonde huid heeft voedsel nodig. Dat kan niet van buitenaf worden aangevoerd. Zuurstof en voedingsmiddelen worden via het bloed tot bij de huid gebracht. Een goede bloedsomloop is dus van essentieel belang ook voor de gezondheid van de huid. Een juiste zuurtegraad zal ook meehelpen bacteriën op afstand te houden. We hebben er dus alle belang bij onze huid goed te verzorgen.

Personen met eczeem moeten zich dus eerst afvragen wat er inwendig hapert, vooraleer ze naar het laatste noodmiddel grijpen en sterk werkende zalven op de huid aanbrengen. Dit is slechts lapwerk dat niets doet aan de oorzaak.

Grootste orgaan

De huid is eigenlijk het grootste orgaan van de mens. Het bestaat uit drie delen: de opperhuid, de lederhuid en de onderhuidse cellen met de vetlaag. Zelfs de opperhuid bestaat al uit meerdere lagen. Die kan verhoornen en naar buiten worden afgestoten. Deze cellen vernieuwen zich voortdurend. De lederhuid is gevormd door een heel dicht net van bindweefsel dat dooraderd is met bloedvaten en lymfekanalen. De vetweefselcellen zijn in de onderste huidlagen in druiventrosvorm aanwezig.

Huiduitslag merk je uiteraard altijd aan de hoornlaag van de opperhuid. Als er een te sterke verhoorning aanwezig is, vormen zich huidschilfers, de typische eczeemvormen. De oorzaken zijn talloos en daar moet men ook naar op zoek gaan wil men definitieve beterschap verwachten van een probleem dat heel veel patiënten ongelukkig maakt.

Observeer jezelf

Het wordt moeilijker als de huidziekte plots opkomt en dan weer even plots verdwijnt… tenzij men een bepaald ritme kan ontdekken in de huiduitslag: bijvoorbeeld na het eten van chocolade, of aardbeien, of frieten. Er moet wel een onderscheid worden gemaakt tussen eczeem en erytheem.

Erytheem is een irritatie die zich voornamelijk kenmerkt door roodheid, zwelling, terwijl bij eczeem de puistjes openbarsten en een vocht vrij komt.

Maar allergische reacties verraden zich heel dikwijls op de huid. Die reactie kan behoorlijk snel opgemerkt worden. Dat is bijvoorbeeld het geval tijdens of na het werken met irriterende producten: solventen, poetsmiddelen, verven, maar ook bepaalde cosmetische producten of gewoon detergenten of zepen. Wees alert en observeer jezelf.

Opgepast met cortisonzalven

Heel wat patiënten zijn geneigd meteen naar de cortisonzalf te grijpen. Ze verdrijven wel het verschijnsel, maar duwen het probleem naar binnen. Niet zelden ziet men dat met een dergelijke behandeling de patiënt astmatische gaat reageren. Maar… velen hebben liever dat nog, dan dag en nacht te moeten krabben. Stopt men met de zalf, dan duikt het oude probleem opnieuw op

Beter is het samen met de arts na te gaan waar de oorzaak ligt. Soms ligt het probleem bij de nieren die toxines niet goed of tijdig kunnen afvoeren, of de lever. Voldoende drinken en de nieren stimuleren, eventueel Solidago-thee, zal daarbij van nut zijn.

Misschien is het voedsel schuld?

Als het in het voorjaar of de herfst optreedt, is er veel kans dat een allergische reactie op voedsel de oorzaak is. Ga na of bij het eten van aardbeien of noten (zoals nu) de kwaal ontstaat of erger wordt. Laat ook uitzoeken of het probleem enkel aan de handen, of het gezicht, of de geslachtsorganen of op andere plaatsen optreedt.

Erytheem aan de genitaliën wordt meestal veroorzaakt door waspoeders of wasverzachters waarmee in wasmachines gewassen wordt, terwijl die er onvoldoende worden uit weggespoeld. Een naspoelbeurt méér geven is de oplossing. Ook op andere plaatsen van het lichaam, zoals de rug, de buik, de ceintuur kan het wasmiddel er voor iets tussen zitten. Ondergoed dubbel laten uitspoelen! Draag ook enkel ondergoed of lingerie in natuurlijke vezels, zodat de huid kan ademen en vocht kan afstaan zonder dat de huid geïrriteerd wordt.

Treedt de huidaandoening vooral aan de handen op, dan moet je nagaan of je niet met agressieve stoffen werkt. Het is bekend in de drukwereld, de verfindustrie, garages en servicestations.

Maar ook de huisvrouw kan met het probleem geconfronteerd worden als gevolg van een sterke ontvetting van de huid op de handen. Door sterke detergenten gebruikt bij de afwas wordt het huidvet te fel verwijderd. De huid wordt droog, waardoor schadelijke stoffen makkelijker in de huid kunnen binnendringen. Men kan beter gummihandschoenen dragen om het keukenkarwei op te knappen.

Sommigen zijn ook allergisch aan chroom en nikkel en moeten contact met deze stoffen vermijden. De huid deppen met appelazijn of citroensap kan de zure beschermmantel herstellen en de kwaal in vele gevallen snel genezen. Maar voorop staat dat de oorzaken moeten worden vermeden.

En een tip: Ideaal voor zachten handen is Aloë-Vera-crème van Ellen Dee.

Je vindt Aloë-Vera-crème van Ellen Dee in de apotheek met CNK-bestelnummer: 2885-390.

Of je kunt Aloë-Vera-crème van Ellen Dee ook online bestellen via www.fytobell.be of via www.boverte.com.

Je huid zal weer stralen en je er beslist jonger laten uitzien.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hou jonge kinderen van het scherm weg!

Jaren geleden werd ervoor gewaarschuwd niet te lang met de GSM te bellen. Dat bellen gebeurt nu veelal via afstandsluidsprekers, of met oortjes, zodat de iPhone of smartphone, vroeger GSM genoemd, niet tegen het hoofd moet worden gehouden. Een verkoper waarschuwde ons...

Lees meer