Hoe word je gelukkiger in je eigen huis?

We hebben het ongetwijfeld zelf ondervonden tijdens de coronacrisis en de lockdown: we moesten leren leven met eenvoudige dingen, want we konden niet op reis, we mochten de auto niet nemen tenzij voor essentiële verplaatsingen, noodzakelijke werken en het inslaan van voedsel. Dus moesten we leren tevreden zijn in de kleine, nabije omgeving. Er werd meer gewandeld, gefietst, het huis in orde gebracht, geknutseld, met de kinderen amusement bedacht en hen onderwijs gegeven of aangemoedigd om dat online te doen. Dromen van het normale leven mocht en kon, maar het nieuwe normaal bood toch realistische perspectieven en die zijn vandaag nog niet helemaal weg. Dat betekent dat we onze ongebreidelde fantasie om op reis te gaan, dingen aan te schaffen, evenementen bijwonen moeten bijstellen naar veiliger normen. En de veiligste plek hiervan is nog altijd je eigen huis.

Om het met de Engelsman te zeggen “My home is my castle” en dat is eigenlijk een leidmotief dat velen nu gelukkiger kan maken. Wachten op de grote uittocht zit er voorlopig niet in: beperk dus je wensen en verlangens om het grote genoegen buitenshuis en ver weg te zoeken, leer het te ontdekken in je eigen omgeving.

Door de lockdown hebben we veel van onze wensen en verlangens moeten bijstellen. Maar toch kan geluk heel gewoon zijn en binnen handbereik en voor weinig geld. Maak van je huis een juweeltje en het is heel simpel hoe je daarmee kan beginnen.

En je onmiddellijke omgeving is natuurlijk je eigen huis. Gelukkig zijn de mensen die nu over een tuintje beschikken, want daar kunnen ze hun creativiteit de vrije loop laten: nieuwe planten zoeken, de tuin heraanleggen, kruiden kweken, een fruitboom planten of sierplanten zoeken en aanschaffen om er een klein paradijsje van te maken. Dat kost wel een flinke duit, maar straks een tip om dat veel goedkoper en even mooi aan boord te leggen.

De vraag is: hoe kun je nu gelukkiger worden in je eigen huis. Het komt neer op je instelling. Een gepensioneerde admiraal van de Amerikaanse marine admiraal William H. Mcraven heeft er een boek over geschreven: “Little things that can change your life.” Oftewel: de kleine dingen die je leven kunnen veranderen. Hij verwijst naar de Amerikaanse mariniers die verplicht werden om als ze opstonden meteen hun bed op te maken, onder het motto: “sta op en maak je bed”. Je kan het natuurlijk zo aan boord leggen dat je na het opstaan eerst de badkamer bezoekt, je toilet maakt en dan je bed opmaakt nadat je het eerst wat hebt laten verluchten, liefst met open raam als het weer het toelaat. Maar het psychologisch effect van zo’n kleine handeling is enorm, zegt de admiraal: je voelt meteen tevredenheid, het bed ligt er prima bij, mooi opgemaakt om op het einde van de dag er weer met plezier te gaan in rusten. Het zijn de kleine dingen die het doen. Door meteen na het opstaan en het bezoek aan de badkamer het bed op te maken voel je je nuttig, tevreden en er daalt een soort fierheid over je. Daarmee kan je zonder problemen overstappen naar de volgende taak. Die trede is gemakkelijker te nemen omdat je al één trede genomen hebt en die lukt altijd.

Daarnaast is een proper huis dat er netjes bijligt van onschatbare ware en het kan er echt als een klein kasteeltje uitzien voor jezelf. Maak dat alles een plaats heeft. Niets vervelender dan een slordig huis. Daarin vind je trouwens ook niets meer snel terug, je moet soms urenlang zoeken en dat is deprimerend. Maar een net en goed onderhouden huis is een bron van tevredenheid, zelfs van geluk. Daarom: regelmatig schoonmaken. Begin bovenaan en daal af naar beneden. Hetzelfde in elke plaats: stofzuig de bovenkant van de kasten, de hoeken van de badkamer, de slaapkamer, de living enz. Pas nadat je gestofzuigd hebt kan je poetsen, niet omgekeerd, anders poets je spinnenwebben en stofnesten vast in je hoeken.

En tenslotte is er de tuin. Die kan je omtoveren tot een klein parkje. Normaal kost dat handenvol geld, maar als je aan vrienden en familie een stek, of een afgeknipte tak vraagt, dan zullen ze dat met plezier geven. Die afgeknipte tak zet je een tijdlang in water tot die wortels krijgt. Dat kan je meestal ook met kamerplanten. Op die manier heb je voor geen geld een variatie aan planten, waarmee je zowel binnen als buiten de natuur kan omtoveren. Als je dat allemaal voor mekaar hebt gebracht, zul je niet alleen tevreden zijn, je zult ook gelukkiger worden. Zo kan je terecht en met fierheid de Engelsen nazeggen: “My home is my castle”.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Vertroetel je metabolisme en leef langer

Wie herinnert zich niet de fameuze uitspraken van wijlen dokter Herman Lecompte, die beweerde dat hij duizend jaar kon worden; Het geheim: de afbraak stoppen door middel van vitamines en antioxidanten, want daar lag het geheim van een lang en gezond leven. Eigenlijk...

Lees meer

Nieuwe pandemie op komst door antibiotica?

Het wordt koud, mistig, regenachtig, winderig, grijs, triestig, kortom een weerbeeld dat al aan de winter doet denken en veel mensen landerig, depressief en zelfs ziek maakt. Antibiotica zijn verantwoordelijk voor een nieuwe, stille, maar dodelijke pandemie. Door je...

Lees meer

Hoe kun je er jonger uitzien dan je bent?

We kennen allemaal de uitdrukking en bovendien waarderen we ze ook enorm: “Je ziet er goed uit”. Waaraan kun je dat merken? Natuurlijk aan je houding, je gedrag, je reacties, maar vooral aan je huid, je gezicht. Je merkt het zelf meestal ook wel in de spiegel al je je...

Lees meer

Amandel: gezonde (valse) noot

Het is de tijd van de noten. Allerlei soorten noten worden nu in overvloed aangeboden. Gelukkig voor wie nu een notelaar in zijn tuin heeft staan. Het is een uitstekende bron van eiwit en gezonde vetten (Omega-3), laat zich in veel recepten gebruiken, maar kan ook...

Lees meer