feb 14, 2023 | Gezondheid | 0 Reacties

Antioxidanten: het getrainde eliteleger tegen vrije radicalen

Onze lichaamscellen zijn in voortdurende staat van alarm: ze worden permanent belaagd en aangevallen maar ze kunnen ook over een stevige verdedigingswal beschikken. Daarvoor hebben ze een leger met verschillende batterijen van scherpschutters ter beschikking, gaande van vitamines en mineralen, maar ook de zeer belangrijke antioxidanten. Want antioxidanten beschermen de lichaamscel, weren vijanden af en behoeden alle weefsels van ontsporing of afsterven. Ze houden de cel levend zodat ze kan evolueren naar een gezonde cel die haar functie in het orgaan waarvoor ze dient, helemaal kan opnemen.

Antioxidanten beschermen de lichaamscel tegen vrije radicalen, verlengen het leven en houden het lichaam gezond.

Een lesje van de zeelui

Bij die antioxidanten hoort een hele familie van mineralen zoals zink, koper, ijzer, maar ook vitamines van de B-groep, vitamine C en E. De bekendste is wel de vitamine C. Bij gebrek daaraan zijn duizenden zeelieden ten tijde van Kristoffel Columbus gestorven. Men kende de rol van vitamines niet laat staan die van antioxidanten. Het is pas toen ontdekt werd dat vers fruit heel belangrijk was om zeelui te schermen tegen scheurbuik, rottend tandvlees en besmettelijke ziekten, dat men ging toepassen wat de natuur al eeuwen voorzien had en door Hippocrates, de vader van de moderne geneeskunde duidelijk gesteld was: ”laat uw voeding uw medicijn zijn en uw medicijn uw voeding.”

Men kende de scheikundige principes niet en evenmin de rol die ze in de lichaamscel speelden, maar als men het toepaste werd men ervoor beloond. Tijdens de volgende reizen nam men vruchten mee en de zeelui bleven in leven.

Antioxidanten beschermen

Wat men al langer empirisch toepaste en al langer vermoedde en bekend was, maar niet bij name genoemd, wordt door de wetenschap bevestigd: de vrije radicalen zijn kenmerken van oxidatie-elementen in het lichaam, en zijn aanwezig bij ontsporing van de lichaamscel ook in de richting van kanker. Maar ook bij het voorkomen van hartinfarct en beroerte spoelen ze een belangrijke rol.

Als er te weinig antioxidanten aan het lichaam worden aangeboden en te veel oxiderende factoren aanwezig zijn (stress, geraffineerde suikers, junkfood enz.) maakt het dat de lichaamscel zonder verdediging valt, waardoor beschadiging van de vaatwand en de cel ontstaat.

Vrije radicalen

Waar energie wordt gevormd, komen ook een soort onstabiele zuurstofatomen, die vrije radicalen worden genoemd tot stand. Nu weet men intussen ook dat er antioxidanten bestaan, substanties die oxidatie of chemische reacties met betrekking tot zuurstof helpen voorkomen.

Onderzoek heeft aangetoond dat drie vitamines, nl. vitamine C, E en bètacaroteen antioxidante eigenschappen hebben die de vrije radicalen aan banden leggen.

Enkelvoudige zuurstof die een mogelijke generator is van vrije radicalen wordt omsingeld door bètacaroteen, terwijl de vrije radicalen schade kunnen berokkenen aan het DNA, proteïnen en de celmembranen.

Een vernuftig proces

We wisten natuurlijk al lang dat groenten en vruchten erg gezond zijn. Stilaan beent de wetenschap bij wat we empirisch wisten. Niet enkel vitamines zijn belangrijk voor het leven, daarom heten ze ook zo, maar nu weten we dat ze vrije radicalen blokkeren in hun funeste uitwerking. Vruchten en groenten die vitamine C, E en bètacaroteen bevatten, helpen in belangrijke mate mee om kanker en hart- en vaatziekten en beroerte te voorkomen.

Bètacaroteen is een voorloper van vitamine A en is in alle rode groenten en bladgroenten voorhanden. Vooral tomaten, wortel en rode biet zijn goede leveranciers ervan. Bètacaroteen beschermt de lever en verlaagt het cholesterolgehalte, terwijl de vrije radicalen aan banden worden gelegd.

Vitamine C, ook gekend als ascorbinezuur is een wateroplosbare vitamine. Het wordt beschouwd als een van de belangrijkste antioxidanten in de cellulaire vloeistof. Deze vitamine draagt bij tot de vorming van collageen en geeft vitamine E een steuntje om te regenereren vanaf tocopheroxyl. Vitamine E is de belangrijke vet oplosbare antioxidant in cellulaire membranen. Het voorkomt dat de lipiden oxideren in de lichaamscellen.

Vrije radicalen, onze vijand

We hebben zelf in de hand of dat proces, die strijd tussen vrije radicalen en antioxidanten in ons voordeel zal worden beslecht. Met andere woorden: of we ziek worden of gezond blijven, kunnen we mee helpen bepalen.

De vorming van vrije radicalen wordt absoluut in de hand gewerkt door bepaalde ongezonde handelingen. Roken, luchtvervuiling door industrie en verbrandingsprocessen zoals motoren, en UV-licht werken hun ontstaan in de hand. We hebben er alle belang bij deze vervuilingsbronnen te vermijden. Vooral roken, hebben we zelf in de hand. Het is nooit te laat om ermee te breken. Motivatie is het begin. Want we moeten beseffen dat roken een van de schadelijkste en meest oxiderende gewoonte is die ons lichaam schade berokkent en een leger van vrije radicalen in ons lichaam loslaat.

Omkeerbaar

Voeding is een andere bron van vrije radicalen: te veel dierlijke vetten en vooral verbrande vetten en junkfood en geraffineerde suikers verhogen de activiteit van de vrije radicalen. Uit onderzoek is gebleken dat meer dan 35 percent van alle kankers het gevolg is van verkeerde voedingsgewoonten.

Uit andere onderzoeken blijkt ook dat bètacaroteen en vitamine C dit risico gevoelig verlaagt, precies vanwege het in toom houden van de vrije radicalen. Bètacaroteen is zelfs in staat pre-cancereuze schade aan de lichaamscellen weer om te keren.

Het aantal overlijdens door hartinfarct en beroerte zou ook gevoelig lager liggen, mochten we het belang toepassen van vitamine E. Uiteraard in natuurlijke vorm. Want de werking is heel verschillende met de gesynthetiseerde vitamine E. Samen met vitamine C en bètacaroteen verlaagt het risico enorm, en wordt het comfort van patiënten met ischemische klachten zoals angina pectoris gevoelig verhoogd. 

Ook oogcatarre vermindert met deze drie antioxidanten, vijanden van vrije radicalen.

Bètacaroteen vind je vooral in gele en oranje groenten: wortelen, pompoen, zoete aardappelen. Ook in vruchten: abrikozen, meloen, carambola, mandarijnen, mango, sinaasappelen. Ook in donkergroene bladgroenten: broccoli, chicoreibladeren, spinazie, waterkers, andijvie… Eveneens tomaat, rode pepers zijn goede leveranciers.

Vitamine C zit in alle groene groenten en in fruit. Vooral kiwi is er rijk aan, naast citrusvruchten.

Vitamine E vind je vooral in plantaardige oliën: soja, palmolie, saffloerolie, zonnebloem en vooral tarwekiemolie. Peanuts zijn eveneens rijk aan vitamine E. Makreel, zalm en kippenlever bevatten eveneens vitamine E.

Wie gezond eet, niet rookt en zorgt voor voldoende vitamine E, C en bètacaroteen mag rekenen op een lang en gezond leven.

En wie zijn organisme in deze moeilijke tijd extra wil beschermen met antioxidanten vindt zeker een uitstekende bondgenoot in Immunibell van Fytobell.

Je vindt Immunibell van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 4197-968.

Of je kunt Immunibell van Fytobell ook online bestellen via www.fytobell.be of via www.boverte.com.

Je lichaamscellen zullen tevreden zijn.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hou jonge kinderen van het scherm weg!

Jaren geleden werd ervoor gewaarschuwd niet te lang met de GSM te bellen. Dat bellen gebeurt nu veelal via afstandsluidsprekers, of met oortjes, zodat de iPhone of smartphone, vroeger GSM genoemd, niet tegen het hoofd moet worden gehouden. Een verkoper waarschuwde ons...

Lees meer