apr 22, 2023 | Gezondheid | 0 Reacties

Passiflora: de remedie tegen de hectische tijd

De helft van onze bevolking neemt af en toe een kalmeermiddel en regelmatig een slaapmiddel. Heel begrijpelijk, want we beleven toch moeilijke tijden. En die zijn niet voor iedereen gemakkelijk door te komen. De problemen stapelen zich op en sommigen zien er geen gat meer in. Daarom nemen ze vaak hun toevlucht tot producten waaraan ze snel verslaafd kunnen worden en die eigenlijk het probleem niet oplossen, wel maskeren. Vandaar dat het beter is te kiezen voor een natuurlijk middel en zijn levenswijze aan te passen en zijn verwachtingen bij te stellen.

We leven in een hectische tijd, waarbij mensen last hebben van angsten en problemen. Passibell kan weer rust brengen in de getormenteerde ziel.

Een goed middel tegen nerveuze spanningen, en een veilig kalmerend effect heeft, is Passiflora oftewel Passiebloem. Het is de bloem van de passievrucht.

De passievrucht is als modern kruidenmiddel afkomstig uit de warme Amerikaanse streken en Zuid-Afrika. In publicaties staat ze bekend als Passiflora Officinalis en Passiflora incarnata. Ze is interessant bij hardnekkige slapeloosheid, kalmeert de zenuwen van angstige en nerveuze mensen en helpt bij nerveuze stoornissen van hart en maag, bij menstruatieproblemen en in de menopauze.

De Passievrucht is misschien beter bekend bij mensen die gebruik maken van natuurlijke preparaten als geneesmiddel, maar het is eigenlijk evengoed een plant die culinaire eigenschappen heeft.

Het is een van de vele interessante exotische vruchten die dankzij de moderne vervoermiddelen snel en vers op onze tafel belandt.

Oorspronkelijk groeide de passieboom slechts in Zuid-Afrika en in Australië. Tegenwoordig ook in Californië, Taiwan en aan de Rivièra. Op het eiland Madeira is deze vrucht zelfs zo ingeburgerd, dat er een populaire frisdrank van wordt gemaakt.

Verschillende rassen

Het bekendste ras van passievruchten is de Granadilla. Dit is de ovale, bijna 7 cm lange purperen passievrucht met een dunne taaiachtige schil en daaronder een zeer dunne huid. De schil is kwetsbaar en dus moet het transport ook uiterst voorzichtig gebeuren. Het vruchtvlees is sappig en smaakt enigszins naar wijn en frambozen. Je kunt deze vrucht het hele jaar op de markt aantreffen, omdat er altijd wel ergens passievruchten worden geoogst.

Een ander ras is de Maracuj. Deze groeit voornamelijk in Zuid-Amerika en Zuid-Afrika. De schil van deze gele, grotere vrucht is sterker, waardoor het transport vergemakkelijkt wordt. Het vruchtvlees heeft een meer perzikachtige smaak. In Brazilië wordt uit deze vrucht voornamelijk het sap gebotteld en daarna geëxporteerd. Er bestaat een likeur waarin Maracuj het smaak gevende bestanddeel is. Passievruchten kun je zeer smakelijk met een theelepeltje uit de schil genieten, maar je kan ze ook verwerken in heerlijke gerechten en natuurlijk ook gebruiken als medicijn.

Natuurlijke tranquillizer

De passievrucht of Passiflora werkt kalmerend, kramp opheffend en slaapverwekkend. Op zijn reizen door het zuiden van de Verenigde Staten, ontdekte Vogel in verschillende streken de Passiflora incarnata. Vooral in Mexico had hij de gelegenheid deze typische plant met haar prachtige bloemen te bewonderen.

Op het schiereiland Yucatan in de omgeving van Uxmal, groeiden tegen de ruïnes van vroegere tempels de ranken van de passiebloem. In deze verlaten streek had de natuur, zoals zo vaak het werk van mensenhanden overleefd.

De Passiflora incarnata is een tengere, van ranken voorziene klimplant met ingesneden groene bladeren. Haar vrucht wordt ongeveer zo groot als een kippenei, is roodachtig geelgroen van kleur en erg hard. Om het vruchtvlees te kunnen eten, moet je de vrucht doormidden snijden. Van binnen is ze geleiachtig en vol met zaadpitjes die men gewoon kan eten.

De smaak van deze vrucht is zuurzoet, verfrissend en pittig en daarom zou je niet geneigd zijn te vermoeden ze bijdraagt tot een betere slaap.

Het eten van twee of drie vruchten blijkt, volgens de ervaring al slaapverwekkend te werken.

Passiflora-thee in Brazilië

In Brazilië waren de inwoners beter op de hoogte van de geneeskrachtige waarde van de passiebloem dan in Mexico bij de Maya-indianen. De bevolking geeft aan de kinderen zelfs een drankje dat uit passiebloem wordt gewonnen, zodat ze een rustige slaap genieten. De thee zoeten zij met een beetje wilde honing waardoor de werking nog wordt versterkt.

Tevens wordt deze drank toegepast bij hardnekkige hoestaanvallen, bij bronchitis en bij lichte astma.

Tegen griep, slapeloosheid, infectieziekten en bij ontwenningskuren

Passiflora is bij slapeloosheid een van de beste natuurlijke middelen, vooral wanneer het in combinatie met Avena Sativa wordt ingenomen. Een half uur voor het naar bed gaan neemt men tien tot twintig druppels Passiflora en tien druppels Avena sativa in wat honingwater in.

Je kunt ook een kant-en-klaar-preparaat kiezen zoals Passibell van Fytobell. Tijdens een ontwenningskuur van alcohol, nicotine of verdovende middelen, treden veelal onrust en slapeloosheid op. Hiertegen helpt Passiflora beter dan menig chemisch middel.

Door griep of een andere infectie wordt ons weerstandsvermogen aangetast. Ons lichaam heeft dan veel rust nodig en hierbij vormt Passiflora, ingenomen in wat citroenmelissethee, een goede ondersteuning. Men kan dan beter slapen en dit komt de genezing weer ten goede.

Vooral kinderen en gevoelige volwassenen kunnen hun voordeel doen met dit rustgevende en slaapverwekkende plantaardige middel.

In de regel moet men ermee rekenen dat de werking niet direct maar pas enkele dagen later optreedt. Verwacht daarom niet binnen een of twee dagen volledig resultaat.

Vanwege haar uniek mooie bloemen siert de Passiflora incarnata ook in onze streken al menige huiskamer of wordt deze plant in kassen gekweekt. De passiebloem is wel vorstgevoelig en moet in de winter daarom een plaatsje binnenshuis hebben.

Omdat het leven van deze prachtige bloem maar één dag duurt, moeten wij haar bloeitijd dubbel waarderen en ervan genieten.

Slapeloosheid door gestoord evenwicht

Wie geruime tijd voor middernacht naar bed ging, genoot over het algemeen van een gezonde nachtrust en behoefde geen slaapmiddelen te gebruiken. Men sliep door tot de dageraad aanbrak en fit en gesterkt, begon men daarna aan zijn dagtaak. Het werk kwam op de eerste plaats en veel tijd of gelegenheid voor massa-amusement was er niet.

Maar de tijden zijn veranderd en vrijwel iedereen is in de maalstroom van het leven meegesleurd. De schadelijke gevolgen hiervan vinden wij terug in een verzwakte gezondheidstoestand en probleemgezinnen.

Twee wereldoorlogen hebben ook hun sporen nagelaten. De beroering, kommer en zorgen die hieruit voortvloeiden, hebben de mensen uit hun evenwicht gebracht en het fundament van een gezonde slaap weggenomen. En dat merken we nu ook naar aanleiding van de pandemie en de oorlog in Oekraïne.

Vandaar dat velen hun toevlucht zochten en zoeken bij chemische slaapmiddelen, ook omdat de vanouds bekende plantaardige slaapmiddelen inmiddels bij de meeste mensen in de vergetelheid waren geraakt. Men was ingenomen met de snelle werking van de chemische middelen, maar men hield geen rekening met de mogelijke nadelen die na gewenning optraden. Na verloop van tijd ontdekte men dat deze middelen ook niet aan hun doel beantwoordden. Wie niet op nog sterkere middelen aangewezen wilde zijn, moest de oplossing in een andere richting gaan zoeken.

Dat kan perfect met Passiflora.

Hoe gebruiken?

Van Passiflora wordt gebruik gemaakt van bloem knoppen en blad, geoogst bij de bloei en in de schaduw gedroogd.

Tegen slapeloosheid en last van de zenuwen: aftreksel van 20 g in 1 liter water. Neemt hartkloppingen en krampen weg, stimuleert een normale slaap terwijl men ’s morgens weer even fit is. ’s Avonds 1 kopje.

Van Passiflora hoeft men geen bijwerkingen te vrezen zoals depressie of gewenning.

Bij menstruatie- en menopauzeproblemen: licht aftreksel van 30 à 50 g gesneden blad en bloem in l liter water, zacht opwarmen, 1 minuut koken en 10 minuten laten trekken.

Dagelijks 3 kopjes, waarvan 1 halverwege de namiddag en 1 voor het slapen gaan.

Zowel oudere als jongere mensen die last hadden van slapeloosheid, hebben met Passiflora een rustgevende natuurlijke slaap teruggevonden.

Een tip: voor wie het zich gemakkelijk en perfect veilig wil maken: Passibell van Fytobell.

Je vindt Passibell van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 2899-953.

Of je kunt Passibell van Fytobell ook online bestellen via www.fytobell.be of www.boverte.com.

Zo word je de rust zelve.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde