aug 30, 2022 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Wat kun je doen tegen migraine?

Lichtflitsen in het oog kunnen wijzen op een ernstig oogprobleem en moet best dringend door een oogarts worden onderzocht, maar het kan ook zeer onschuldig zijn. Met het ouder worden doen zich ook in het oog allerlei veranderingen voor, het glasvocht een soort gelachtige substantie krimpt, laat los en er kunnen zwevende deeltjes in het oog worden waargenomen. Ze zijn onschuldig. Ze kunnen wel behandeld worden, ofwel operatief verwijderd, ofwel door laserbehandelingen. Die laatste therapie maakt tegenwoordig grote vorderingen en is veel minder invasief, want het is niet zelden gebeurd dat iemand voor een eenvoudige oogingreep naar het ziekenhuis ging en blind buiten kwam.

Lichtflitsen door migraine

Maar het kan nog veel onschuldiger: de aura als gevolg van migraine. Eén op de tien landgenoten heeft er wel eens last van. Dat is een behoorlijk groot aantal en vrouwen hebben er nog meer last van dan mannen.

Hoe dat komt? Het is onduidelijk, maar het kan best gaan om een samenspel van factoren: hormonen, stress, leeftijd, gevoeligheden, gebrek aan slaap, spanningen, vermoeidheid, de lever, of een verzameling van meerdere oorzaken. Dat maakt de aanpak ook complex, en geneeskundig bijna onmogelijk.

Migraine is éénzijdige hoofdpijn en gaat gepaard met storingen in het gezichtsveld en last met de spijsvertering. Precieze, perfectionistisch ingestelde personen, vooral vrouwen hebben er last van. Ook hormonen kunnen een rol spelen.

Hoe merk je het?

Een migraineaanval wordt doorgaans aangekondigd door een onbehaaglijk gevoel, zich niet lekker voelen, of meer opgewonden, of last met de spijsvertering. En plots vallen er delen uit het gezichtsveld weg, of trekt een grijs waas voor de ogen. Het fenomeen manifesteert zich aan beide ogen en niet aan één oog en dat moet een geruststelling zijn. Soms is er zelfs tijdelijke blindheid, maar gelukkig duren deze fenomenen niet al te lang en zijn ze ofwel na een paar minuten of een half uurtje weer voorbij.

Het wegvallen van deelbeelden in het gezichtsveld wordt doorgaans gevolgd door wat een “aura” genoemd wordt. Het zijn halfcirkelvormige lichtflitsen in de vorm van een kroon, een halve cirkel met punten die fel oplichten en trillen. Het fenomeen wordt in beide ogen waargenomen.

Het heeft niets te maken met de ogen zelf, maar wellicht wel met bloedvaten in de hersenen. Op een bepaald moment verschuift de lokalisatie om uiteindelijk te verdwijnen naar de rand van het oog en dan weg te gaan. De intensiteit van de aura vermindert dan ook geleidelijk aan.

Na een uurtje is dit probleem doorgaans verdwenen. Nadien kan zich een heftige hoofdpijn manifesteren, maar dat is niet altijd het geval. Die hoofdpijn kan zo intens zijn dat er ook braakneigingen ontstaan. De migrainepatiënt kan trouwens geen hap door de keel krijgen. Enkel rust brengt soelaas. Geduld is het enige wat helpt.

Type migrainepatiënt

Men heeft vastgesteld dat er wel een soort type kan geschetst worden dat gevoeliger is voor migraine. Het zijn doorgaans intelligente vrouwen met een groot verantwoordelijkheidsgevoel, ook hoger opgeleid en die ondanks het vele werk, de dubbele taak, hun werk naar behoren willen doen en uiterste preciesheid nastreven. Ze zijn niet gelukkig met half werk. Ook bij mannen ziet men dit type terugkeren: perfectionisten die niet gelukkig zijn als ze niet honderd percent presteren.

Het lichaam aanvaardt dat niet altijd en reageert met migraine: HALT… het is tijd om even te stoppen.

Een migraineaanval kan een dag, soms twee dagen duren. Bij vrouwen is het vaak verbonden met de eisprong of de menstruatie.

Nadien gaat het lichaam gewoon door alsof er niets aan de hand was. Het beste is in die periode het rustig aan te doen, te gaan liggen, zich af te schermen van fel licht en sterke geluiden, niet te eten, maar wel te drinken. En een sterke kop koffie kan de aanval bekorten of draaglijker maken. In sommige migrainemiddelen is daarom ook cafeïne opgenomen, maar dan valt een lekkere sterke koffie zeker te verkiezen.

Maar er zijn meerdere natuurlijke maatregelen die je kunt nemen om een migraineaanval te bekorten, ofwel te voorkomen.

Beroemdheden en migraine

Heb je soms last van migraine? Dan ben je niet alleen, want in de loop van de eeuwen zijn er tal van beroemdheden geweest die last hadden van migraine en die doordat ze plots een aanval kregen de loop van de geschiedenis hebben gewijzigd. Dat was bijvoorbeeld het geval met Napoleon die in Waterloo te laat op het slagveld verscheen omdat hij die nacht heel slecht geslapen had vanwege migraine. Zijn generaals hadden hem laten doorslapen waardoor hij pas laat op de middag ten tonele verscheen. Intussen hadden de Engelsen een betere positie ingenomen dat hen voordeel opleverde in de strijd. Napoleon verloor de oorlog omdat zijn manschappen af te rekenen hadden met een slechte positie, de kanonnen zonken weg in de modder, die de Engelsen verlaten hadden.

Zo heeft in elk geval één historische migraineaanval de geschiedenis veranderd, want niet de Fransen, maar de Engelsen en later de Anglo-Amerikanen verkregen de wereldheerschappij.

Maar er zijn nog meer voorbeelden in de geschiedenis: ook Julius Caesar was een beroemde veldheer en later keizer, die te kampen had met migraine.

Ook de grondlegger van de psychoanalyse Sigmund Freud, was een bekende migrainepatiënt.

Meerdere factoren

Onderzoek lijkt te bevestigen dat er een gen-factor in het spel is. Vooraleer men in staat zal zijn de genetische codes die tot migraine leiden te corrigeren, zullen we wellicht weer een paar honderd jaar verder zijn. Voorlopig is het dus nog zoeken naar fenomenen, omstandigheden die aanleiding kunnen geven tot het ontstaan van migraine. Omdat geen twee patiënten identiek zijn, kan je ook geen schets maken van de typische migrainepatiënt. Vroeger dacht men dat het iets te maken had met intelligentie, of met hormonen, of met eetgewoonten, of met stress… en het kan daar wel allemaal een factor van herbergen, maar naar de hoofdoorzaak van migraine wordt nog steeds gezocht. Migraine is trouwens wel te onderscheiden van gewone hoofdpijn, want ook hiervan bestaan ontelbare varianten.

Maar één zaak is zeker: er kunnen meerdere factoren in het spel zijn en als je je leven daarop inricht kun je wel in heel wat gevallen migraine voorkomen.

Neurotransmitters

In ons land lijdt vermoedelijk een half miljoen tot één miljoen mensen aan echte migraine. Het precieze aantal is moeilijk te bepalen, zelfs niet helemaal te schatten, omdat een aantal van deze patiënten met zijn klachten nooit naar de arts stapt. Bovendien is een groot deel van hen niet geïnformeerd over wat migraine precies is. Ze denken dat ze last hebben aan de maag, de ogen, het hoofd, de nek, maar niet dat ze het slachtoffer zijn van migraine. Dit komt vooral voor bij mensen die storingen hebben in het gezichtsveld, de zogenaamde aura: stervormige flitsende contouren knabbelen delen uit het gezichtsbeeld weg. Een doorlopende lijn wordt bijvoorbeeld op die manier onderbroken en opgevuld met „niets”. Kijk je naar een opschrift op de muur, een affiche, een langere zin, dan vallen stukken daarvan weg. Je moet wegkijken van de kwestieuze zone, om door een plaats ernaast te fixeren het ontbrekende deel te kunnen aanvullen.

Soms volgt op zo’n storing in het gezichtsveld sterke eenzijdige hoofdpijn. Soms dacht men dat enkel vrouwen last konden hebben van migraine, omdat de aanvallen sterk geconcentreerd leken op de periode: vlak voor de maandstonden en vlak voor de eisprong. Maar ook dit verhaal is maar een klein deeltje van de waarheid, want soms kon een tekort aan oestrogene hormonen een aanval uitlokken, soms ook een teveel: er zijn vrouwen die vreselijke last hebben van migraine tijdens hun vruchtbare periode, terwijl ze na de menopauze helemaal bevrijd zijn, maar het omgekeerde komt ook voor. In elk geval hebben neurotransmitters er wat mee te maken en hormonen spelen daar ongetwijfeld in mee. Bovendien hebben driemaal meer vrouwen dan mannen last van migraine, wat de link met hormonale factoren natuurlijk aantrekkelijker maakt.

Zo kun je er iets aan doen

Omdat het type van de migrainepatiënt een erg precies, plichtsbewust, perfectionistisch ingesteld persoon is, lijkt de persoonlijkheid en de gedragingen er zeker iets mee te maken te hebben.

Daarom kunnen volgende raadgevingen helpen:

  • Slaap voldoende en probeer een regelmaat in te voeren: op tijd naar bed en op tijd weer op.
  • Opgelet met hoofdpijnmiddelen, want ze kunnen een aanval uitlokken.
  • Ontspan dagelijks en liefst door middel van beweging: een wandeling, een fietstochtje, maar zoek de natuur op.
  • Rook niet, het vernauwt de bloedvaten en daardoor kun je migraine krijgen.
  • Opgepast met wijn: het bevat purines en die kunnen een aanval zowel van migraine als van jicht uitlokken.
  • Opgelet met belegen oude kaas. Die bevat biogene aminen en daardoor kun je migraine krijgen.
  • Voorzichtig met producten die fructose bevatten. Ook met kunstmatige zoetstoffen.
  • Drink dagelijks een paar kopjes muntthee.
  • Wrijf wat lavendelolie op de slapen en het voorhoofd.
  • Neem een natuurlijk prepraat op basis van Ginkgo Biloba om de doorbloeding in de kleine haarvaten van de hersenen te bevorderen.

Een tip: Ginkgosan van Fytobell op basis van Ginkgo Biloba.

Je vindt Ginkgosan van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 3002-458. Of je kunt Ginkgosan van Fytobell ook online bestellen via www.fytobell.be of via www.boverte.com.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hou jonge kinderen van het scherm weg!

Jaren geleden werd ervoor gewaarschuwd niet te lang met de GSM te bellen. Dat bellen gebeurt nu veelal via afstandsluidsprekers, of met oortjes, zodat de iPhone of smartphone, vroeger GSM genoemd, niet tegen het hoofd moet worden gehouden. Een verkoper waarschuwde ons...

Lees meer