feb 24, 2024 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Meer tandbederf bij kinderen van rokende moeders

Dat roken schadelijk is voor de gezondheid zal wel niemand meer kunnen ontkennen. Er zullen wel altijd argumenten gevonden worden waarmee rokers zich zullen verdedigen, maar ze berusten op emoties en schijnbare waarheden die eigenlijk kant noch wal raken.

Tabaksrook in de omgeving van jonge kinderen is een van de belangrijkste oorzaken van tandcariës bij kinderen.

Feit is dat wie logisch denkt kan weten en rokers kunnen ervaren dat het niet normaal is dat de longen zich vullen met rook. Stel dat je barbecue begint te roken, dan ga je toch aan de andere kant staan om te vermijden dat de rook je in het gezicht slaat en de adem afsnijdt.

Verslavend

Maar roken is verslavend vanwege de nicotine die de endorfines vervangt en dus afhankelijk maakt.

Sommigen proberen ervan af te komen wat een verstandige maatregel is, maar vervangen het door een middel of methode die even schadelijk kan zijn: vapen. Er ontstaat ook een verbrandingsreactie en afhankelijk van de stoffen zijn ze even schadelijk dan het roken van tabak. Sommige regeringen in de wereld willen het vapen zelfs verbieden voor jongelui jonger dan achttien. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat vapen ook kankerverwekkende stoffen kan vrijmaken.

Het kan ook de smaak beïnvloeden, evenals roken.

Vandaar dat veel ouders hun kinderen erop wijzen dat roken echt schadelijk is en vapen geen goed vervangmiddel of afkickmiddel is.

Trouwens, de nadelen van het roken worden doorgegeven aan de volgende generatie. Daarom is het absoluut gevaarlijk dat toekomstige moeders blijven roken.

Als moeder rookt

Jonge ouders zijn zich bewust van de invloed van het eetgedrag en het poetsgedrag van hun kinderen op de gezondheid van de tanden. Naast voeding en hygiëne zijn er ook andere factoren die een rol spelen: het slapen met open mond bijvoorbeeld. Bacteriën krijgen meer kans wanneer het kind met geopende mond slaapt. Dat blijkt vooral het geval te zijn als de slijmvliezen van de bovenste luchtwegen geïrriteerd of ontstoken zijn.

Uit onderzoek bleek dat kinderen van wie de moeders roken meer het slachtoffer zijn van geïrriteerde luchtwegen en dus met open mond slapen. Als kinderen gemakkelijk het slachtoffer worden van cariës moet allereerst de verstopte neus worden behandeld, zodat het risico van tandbederf op termijn vermindert. Pas daarna komen de andere maatregelen in aanmerking. Kinderen of jonge mensen die zelf vroeg beginnen te roken lopen dubbel gevaar.

En een tip om ervan af te komen en de rookhonger op een natuurlijke wijze te stillen: Xantipex van Fytobell.

Je vindt Xantipex van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 3271-459.

Of je kunt Xantipex van Fytobell ook online bestellen via www.fytobell.be of www.boverte.com.

Je leven zal niet zo gauw meer in rook opgaan.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hou jonge kinderen van het scherm weg!

Jaren geleden werd ervoor gewaarschuwd niet te lang met de GSM te bellen. Dat bellen gebeurt nu veelal via afstandsluidsprekers, of met oortjes, zodat de iPhone of smartphone, vroeger GSM genoemd, niet tegen het hoofd moet worden gehouden. Een verkoper waarschuwde ons...

Lees meer