mrt 10, 2022 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

In de staart van de winter: reserves uitgeput?

We beleven een eigenaardig soort wintertje. Veel binnen zitten vanwege de covid, een paar dagen zeer koud weer, of… daar is alweer de mooie lentezon, om een paar dagen later weer onder nul te duiken en vooral ‘s nachts vrieskou te leveren. Een winter om dringend op de lente te hopen. Eigenlijk hangt deze lange winter iedereen de keel uit, niet alleen vanwege het weer en de covid, maar vanwege alle gebeurtenissen die er in de wereld plaats vinden.

Bizar en een beetje beangstigend. Niet enkel omdat het ook geen echte winter is, omdat hij zo onbetrouwbaar is, maar vooral omdat de wispelturigheid van het weer, plus de covid, plus de oorlog, plus de energieprijzen wat allemaal samen zoveel mensen angstig en ook ziek maakt. En daar kan ook nog eens griep en keelpijn bijkomen.

Hoe kan dat nu zul je vragen? Heel eenvoudig, de weerstand van velen zit erop. Ze hebben de natuurlijke kracht niet meer om de aanvallen van virussen en bacteriën het hoofd te bieden. Wat doe je daaraan?

Na de winter moet je zo gauw mogelijk naar buiten. Doe meer aan sport. Ook in de winter is dat nodig. Het kan wel nog sneeuwen, en af en toe vriest het ook nog, maar weldra zijn de koude dagen achter de rug. Van zodra je kan moet je van de eerste zonnestralen genieten, daardoor slaat de huid vitaminen op.

Doodmoe

Velen voelen zich precies nu ook doodmoe. Deze vervelende winter heeft toch veel zieken opgeleverd en heeft zodanig op het systeem gewerkt dat iedereen vindt dat het hoog tijd wordt dat ofwel eindelijk het mooie weer en de lente zullen opduiken, ofwel dat de winter nog eens een flinke laatste prik geeft om dan definitief te verdwijnen. Hopen op terrasjesweer dus.

Dat echt mooie weer kan misschien nog wel een tijdje op zich laten wachten, het kan zelfs nog een stukje doorwinteren, misschien zelfs sneeuwen, want zowel maart als april kunnen nog nukkig doen, maar hoe dan ook, toch lonken we al naar de lentedagen.

Er zijn nu toch veel mensen met keelpijn, bronchitis, buikgriep en natuurlijk ook echte griep. De covid heeft de aandacht ervoor een beetje naar de achtergrond gedrumd. Velen voelen zich ziek, een algemene malaise maakt zich van hen meester. Ondanks een extra dosis wilskracht, is enkel het bed het enige wat telde. Hoe kan je als je het toch te pakken hebt, snel weer recupereren?

Vervelend weer

Kan je ziek worden van het weer? Eigenlijk niet. Maar als de winter te lang duurt en we niet snel naar buiten kunnen, krijgt de weerstand een knauw. En dat zie je wel dezer dagen. Ook de reden waarom hier en daar covid weer opflakkert.

De vrieskou ’s nachts, de mist, de miezerregen, soms koelt het af en ’s anderendaags is het weer vochtig en schijnt de zon, of is er een nijdige oostelijke wind, die alles nog killer doet aanvoelen. Alleen doorbijters en mensen met een stevige gezondheid hadden er geen last van. Velen hadden reden tot zeuren. De luchtvervuiling is in deze periode bijzonder sterk. Vooral wie in de buurt van grote verkeerswegen en in de steden woont, kon beter binnenblijven, vooral als er al last met de ademhalingswegen was. Het gehalte aan vervuilende en toxische stoffen nam toe, carapatiënten, mensen die last hadden van allergie, problemen hadden met de luchtwegen konden inderdaad beter geen inspanningen doen buiten.

Maar zelfs wie gezond is, ondervond duidelijk hinder van de vervuilde lucht, vooral bij inspanningen. Met de fiets door een druk centrum bewegen, of hardlopen, of gewoon een lichamelijke inspanning leveren waarbij een groter zuurstofvolume werd vereist, was geen pretje. Vandaar de talrijke klachten: bevangenheid, ademnood, hoofdpijn, beklemming als een soort valse hartvang… het waren evenveel symptomen die veelvuldig konden worden opgetekend.

De oplossing die voor de hand ligt is de lucht schoner maken of houden. Een opdracht voor de overheid die vaak minder aandacht heeft voor de gezondheidsproblemen van de bewoners van het land dan voor de gezondheid van de staatskas en de politieke partijen.

Niet roken

De patiënt kan natuurlijk zelf ook heel wat doen. Om te beginnen is de lucht nergens zo vervuild als waar gerookt wordt. Het aantal toxische bestanddelen in tabaksrook bedraagt meer dan tweehonderd bekende stoffen. Mocht de buitenlucht zo vervuild zijn als de tabaksrook die sommigen inademen, dan konden we de overkant van de straat niet zien door de dichte rook. Het begint dus al met niet te roken. Geen pardon voor rokers, er is geen enkele goede kant aan. Het is slecht voor je portemonnee en dat is nog een argument dat voor sommigen de doorslag kan geven, het belast je hart en bloedsomloop, veroorzaakt niet alleen longkanker maar bovendien ook nog lip-, tong-, larynx-, slokdarm-, maag- en darmkanker, om van blaaskanker nog te zwijgen die praktisch helemaal te wijten is aan tabaksgebruik.

Hou ramen en deuren zoveel mogelijk gesloten, zodat geen nieuwe schadelijke stoffen bij de andere gevoegd kunnen worden en verlucht bij voorkeur ’s nachts je kamers als er minder vervuiling is door het verkeer. Gebruik in de kamer liefst een luchtfilter.

Als je een luchtfilter gebruikt moet je er ook op letten het filterpapier of de filterende stof geregeld te vervangen, anders breng je alleen maar meer bacteriën in de lucht. Vooral als het windstil weer is, kunnen de vervuilende stoffen niet worden weggeblazen. Door mistig weer, en te weinig neerslag, blijven schadelijke stoffen niet enkel in de lucht hangen, maar worden er ook voortdurend nieuwe aan toegevoegd. Een probiotische spray kan al veel goed maken.

In momenten van grote luchtvervuiling moet je zo weinig mogelijk grote inspanningen leveren, omdat de inademing op dat moment dieper is, er een grotere hoeveelheid lucht wordt gevraagd door het lichaam en de schadelijke elementen toch allemaal over de luchtwegen en de longen moeten passeren. In het weekend of tijdens je vrije dag moet je ook proberen om op plaatsen waar de lucht minder vervuild is, je ontspanning te zoeken. Een wandeling aan zee of in de Ardennen zal minder belastend zijn dan door de stinkende stad te drentelen.

Seizoenen maken ziek

Er zijn nu eenmaal ook seizoenen die meer ziekte opleveren dan andere. In de zomer is de afwezigheid op het werk en in de scholen opvallend kleiner dan in de winter. Vooral het begin, maar nog meer het einde van de winter is een gevaarlijke periode. Dus deze periode. Heel wat patiënten beweren dat ze de verandering van de seizoenen aanvoelen. Het autonome zenuwstelsel schakelt van parasympathisch naar sympathisch en dat kan al voor ongemakken zorgen. De spijsvertering raakt ontredderd, de lever en de galproductie of secretie kunnen gestoord zijn, je hebt minder trek in voedsel, of je kan bepaalde spijzen moeilijker verteren. Bovendien is er niets dat zozeer het humeur beïnvloedt dan lever en gal.

Veel mensen voelen zich depressief, vrouwen wenen zonder een aantoonbare reden, ze zien de toekomst zwart in, zien er geen gat meer in, vinden het ’s morgens te lastig om op te staan en te moeilijk om te blijven liggen. Normaal eindigt dit verschijnsel na een paar weken, maar het gebeurt wel meer dat het langere tijd aanhoudt. Je moet wat kieskeuriger zijn met je voedsel. Vermijd te veel vetten en geraffineerde koolhydraten, daar heeft de lever het wat lastig mee. Vergroot je portie groenten en vruchten, maar vermijd wel die aan dezelfde maaltijd te gebruiken, anders krijg je gisting in de darmen. Kauw grondig, zodat de enzymen uit het speeksel voldoende in je spijzen kunnen binnendringen en de vertering gemakkelijker verloopt. Goed kauwen helpt bovendien de dunne darm in zijn verteringswerk.

Vitamine D

We hebben het gezien met Covid: vitamine D is de gangmaker van het immuunsysteem. Als we te weinig in de zon vertoeven hebben we meer kans op vitamine D-tekort met alle gevolgen vandien. Hoe versterk je dan het immuunsysteem?

Een aantal natuurlijke stoffen is daar bijzonder voor geschikt: bètaglucaan, vitamine C , zink en vooral ook vitamine D.

Gelukkig hebben we de beschikking over een uitstekend natuurlijk prepraat die al deze eigenschappen bevat: Immunibell van Fytobell.

Je vindt Immunibell van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 4197-968.

Of je kan Immunibell van Fytobell ook online bestellen via www.almed.be of via www.boverte.com.

Zo krijgt de staart van de winter geen vat op je.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hoe kun je spataders voorkomen?

Voor alles is een oplossing, of liever wordt een oplossing voorgesteld. Maar of dat dit de goede oplossing is, laten we in het midden. Zo kun je tegen spataders een operatie verkiezen, terwijl dat eigenlijk een symptomatische behandeling is. De benen worden wel weer...

Lees meer

Waarom klagen vrouwen zo vaak over hoofdpijn?

Iedereen kan al eens last krijgen van hoofdpijn, maar vooral vrouwen zijn er gevoelig voor en gebruiken het dan ook als excuus. Neen, we hebben het hier niet over de gekende kolder “vanavond niet schat, ik heb hoofdpijn”, maar wel over het feit dat meer vrouwen dan...

Lees meer