mrt 23, 2021 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

De beste haarverzorging begint op je bord

Wat kan je doen om de negatieve ervaringen met de lockdown en de isolatie naar aanleiding van de corona-maatregelen wat te milderen? Draag meer zorg voor jezelf, verwen jezelf en je gezin en besteed wat meer aandacht aan je eigen welbevinden. Met andere woorden, zorg ervoor dat je er goed uit ziet. Dat kan o.m. door je haar goed te verzorgen.

Je mag natuurlijk niet vergeten dat het haar ook de stempel draagt van onze levenswijze, en er zijn artsen die daaruit heel wat kunnen afleiden in verband met onze gezondheidstoestand. Als het haar ziek is, dof en moeilijk te verzorgen, moet men zich altijd afvragen of er elders in het lichaam niet iets verkeerd gaat. Met andere woorden: hou je haar gezond, van binnenuit en je bent helemaal gezond.

Medicijnen

Bepaalde vergiften hebben een rechtstreekse invloed op het haar. Iedereen weet wel dat bij vergiftigingen met arsenicum, dit toxische product zeer lang in de haren kan worden aangetoond en dat bij een gerechtelijk onderzoek ook een expertise van het haar zal plaats vinden. Vandaar is het niet moeilijk om begrijpen dat patiënten die bepaalde medicijnen moeten slikken, zoals tranquilisers en hormonen uiteindelijk moeilijk te verzorgen haar krijgen. Naarmate hun gezondheidstoestand verbetert, zal ook het uitzicht van hun haar verbeteren. Wie een griep heeft doorgemaakt, weet ook dat het haar nadien gemakkelijker uitvalt. Geen zorgen, want dat na een paar weken is de situatie weer helemaal voor mekaar.

Ook nog bij andere ziekten is haaruitval frequent: tyfus en paratyfus, bijvoorbeeld, maar ook leverziekten, hormonale stoornissen. Zelfs in de zwangerschap is het haar van een vrouw moeilijk in model te houden en niet gemakkelijk te verzorgen. Elke vrouw weet dat.

Wie gezond leeft en gezond is, heeft gemakkelijker mooi haar, maar dat neemt niet weg dat het toch nog goed moet verzorgd worden.

Kies goede shampoo

Veel mensen kiezen de shampoo op basis van de prijs, niet in functie van de kwaliteiten. Je moet een shampoo kiezen in functie van je haar. Heb je vet, dun en schraal haar, of heb je schilfers, dan kies je daar een specifieke shampoo voor. Heel wat shampoos hebben een te grote waskracht, ze zijn te sterk geconcentreerd. Soms zullen te agressieve wasmiddelen, de hoofdhuid en het haar te sterk ontvetten. Tegenwoordig worden in kwaliteitsshampoos heel goede anion-actieve amfotere tensiden gebruikt, die bovendien zuur reageren om de beschermmantel van de hoofdhuid en het haar niet te schenden. Agressieve middelen schuimen doorgaans heel erg als je ze schudt. Probeer dus even de schudtest. Een goede moderne shampoo schuimt niet zo erg meer als je die krachtig schudt. Het zijn middelen die je haar ook zijig zacht laten glanzen zelfs na de eerste wasbeurt en bij het uitspoelen ervan.

Wie gezond leeft, heeft meer kans op mooie, sterke en gezonde haren. Wees voorzichtig met de verzorging van je haar. Probeer geen al te agressieve middelen. Je schoonheid hangt inderdaad in belangrijke mate van je haarverzorging af.

Niet te veel shampoo

Bijna iedereen bezondigt zich aan het overdreven gebruik van shampoo. We smeren er maar lustig op los in de veronderstelling dat het zo hoort om het haar goed te wassen. Bovendien wrijven de meesten hun haar tot tweemaal toe met shampoo in, omdat ze gezien hebben dat bij de eerste spoelbeurt er nogal wat vuil water uit de haren werd weggespoeld.

Dat is enkel nodig als het haar slechts éénmaal per week wordt gewassen, of als je langer dan een week wacht. Als je het haar meer dan eenmaal inzeept met shampoo, zelfs van goede kwaliteit, worden de haren te veel ontvet. Ook goede shampoos bevatten reinigingsmiddelen die bij overdreven gebruik schadelijk zijn voor de haren. Door te veel en te vaak shampoo te gebruiken wordt het haar bros, splitst en breekt gemakkelijk.

Een fout die haast iedereen maakt is: de shampoo recht uit de fles op de hand en dan in het haar wrijven. Zoiets ruïneert je haar. Shampoos zijn veel te geconcentreerd om ze rechtstreeks op het haar te wrijven, zelfs de goede. Het is niet voldoende het haar eerst nat te maken en dan de shampoo erop. Neen, het is echt noodzakelijk de shampoo eerst te verdunnen, eventueel in een maatbeker, en pas dan de verdunde shampoo over het haar te verdelen en met de wasbeurt te beginnen.

Je moet natuurlijk altijd eerst het haar goed nat maken, bij voorkeur met niet te heet water. Lauwwarm is best om het haar te wassen.

Tijdens het wassen moet je voorzichtig zijn het haar niet te bruuskeren. Te vaak wordt te hard aan het haar getrokken of op de natte hoofdhuid heen en weer gewreven. Door te ruwe behandelingen wordt de haarschacht beschadigd, het haar verliest zijn zijig en glanzend uitzicht.

De shampoo moet er na de wasbeurt ook goed worden uitgespoeld. Dat gebeurt best onder de douche, of althans met de douchesproeier. Geen te heet, noch te koud water. Je mag tijdens het uitspoelen wel gebruik maken van een zachte borstel of een kam met brede tanden, maar er wel voor zorgen dat er geen scherpe kanten aan zitten of dat het haar niet gevangen wordt in een smalle of oneffen gleuf waardoor het uitgerukt kan worden of beschadigd wordt.

Zachtjes uitborstelen met een natuurharen borstel is best. Op die manier krijg je er ook het overtollige vocht gemakkelijk uit weg. Begin niet als gek het haar droog te wrijven met een handdoek. Ook zo kan je het beschadigen. Best is een handdoek rond de haren te wikkelen, na het droogdeppen. Vooral als het haar nat is, is het nog meer kwetsbaar. Begin niet meteen te creperen, in model te leggen, op te kammen of verwoed te borstelen. Je krijgt zeker een triest resultaat.

Voorzichtig drogen

De grootste zonde tegen een mooie haardos, gebeurt bij het drogen met de föhn. Een ruïne voor het haar! Daardoor wordt het te snel uitgedroogd. De hitte op zichzelf is nog niet het ergste, behalve als je de droger te dicht bij het haar en te lang op dezelfde plaats houdt. De haarschacht wordt dan teveel geopend, waardoor het haar schraler en doffer wordt. Ideaal is het haar langzaam aan de lucht te laten drogen.

Normaal kan het geen kwaad de hoofdhuid goed te masseren en daar de haren zelfs krachtig bij te betrekken, op voorwaarde dat je de haren zelf niet beschadigd. Een goede doorbloeding van de hoofdhuid eventueel door middel van een massage met de vingertoppen en een aangepaste lotion kan zelfs broze haren weer vitaliteit verschaffen. Om het haar volume te geven wordt vaak gebruik gemaakt van zogenaamde crepeerkammen. Daarmee worden de haren absoluut geruïneerd: de haarschacht wordt beschadigd en de schubben gaan open staan. Dat is precies het resultaat dat wordt beoogd. Door de openstaande schubben gaan de haren losser en luchtiger tegenover elkaar zitten, waardoor het volume blijkbaar toeneemt en het kapsel losser lijkt en fraaier. In elke geval moet je scherpe kammen, oneffenheden waarmee je het haar bewerkt, krulspelden in ruw materiaal en harde borstels uit synthetische stof vermijden. Je ruïneert er op den duur je mooie haar mee, en het kan lang duren vooraleer dat hersteld is.

Opgelet voor kleurmiddelen

Hoewel de blondjes in de minderheid zijn, zou je dat niet zeggen als je het straatbeeld bekijkt. Veel vrouwen laten het haar bleken en nadien verven. Je moet al uitkijken of je voor bepaalde middelen niet allergisch bent. Best kan je dat een paar dagen van tevoren testen in de holte van de elleboog. Als de huid daar rood wordt gebruik het dan niet.
Te veel bleken met sterke bleek- of oxiderende middelen is erg slecht voor het haar. Er bestaan ook natuurlijke haarkleurmiddelen die veel minder schadelijk zijn. Tovermiddelen bestaan niet. Je hebt met je haar eigenlijk een brok erfelijkheid meegekregen. Daarmee kun je niet alle kanten uit. Belangrijker is dat je gezond blijft, gezond eet en dat vertaalt zich uiteindelijk ook op het haar en dat je er verder geen te grote mishandelingen mee uitricht.

Op die manier zal je lang genieten van mooi en gezond haar en … is dat niet een sieraad voor iedereen?

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

De natuur: het beste antidepressivum

Voel je je een beetje depri? Kies dan bij voorkeur een ander moment om dat te worden. Dat klinkt ongeloofwaardig en eigenlijk een beetje belachelijk, want feit is dat je niet gedeprimeerd kan worden op commando en dat je het tijdstip uiteraard zelf niet kunt kiezen....

Lees meer

Ook je huid neemt giftige stoffen op

Als je een huis koopt, moet het eerst onderzocht worden op schadelijke stoffen. De grond moet gecontroleerd worden op verontreiniging en desnoods worden afgevoerd, vervangen en uiteindelijk worden gezuiverd. Als er asbest wordt in aangetroffen, ben je verplicht de...

Lees meer