jan 27, 2021 | Alle tips | 0 Reacties

Curcuma tegen pijnlijke gewrichten

Het komt bij iedereen wel eens voor dat pijn het bewegen bemoeilijkt. Iedereen glijdt al eens uit, verstuikt een gewricht, scheurt een spiertje, of maakt dat een gewricht wordt overbelast. Normaal zorgt de natuur voor een spoedig herstel en vooral de pijnsignalen waarschuwen hoever je in je beweging nog mag gaan. Toch mag je niet helemaal stil blijven zitten, want spieren en gewrichten lijden vaak meer onder stilstand, dan van beweging, tenzij… je een gewricht, spier of lidmaat eenzijdig en te veel belast, dan is artrose het gevolg.

Je mag rekenen dat één op twee vrouwen van boven de vijftig geplaagd wordt door artrose, terwijl twee op de vijf mannen er last mee hebben.  Maar in de jongere leeftijd zijn het dan vooral mannen die er mee te maken hebben, vooral onder vaklieden die zware lichamelijke arbeid verrichten. Overlast en vooral eenzijdige belasting maakt dat kraakbeen onder druk komt, dat lokale ontstekingen ontstaan en dat uiteindelijk een artrose in een gewricht gaat woekeren: dan is de schade niet te herstellen, maar je kan wel de pijn verzachten. Je kan ook hier dus beter voorkomen dan genezen.

Wie artrose wil voorkomen moet zorgen voor een normaal gewicht. Obesitas is een bezwarende situatie. Zwaarlijvige patiënten hebben veel meer last van pijn in de gewrichten, omdat vooral de knieën permanent onder zware last staan. Er treedt veel eerder sleet op aan de knieën bij zwaardere, dan bij magere mensen. Als gevolg van de overlast treden meestal eerst pijnlijke spieren en gewrichtsbanden, nadien ontstekingen en tenslotte artrose op. Het kraakbeen in het gewricht wordt steeds maar brozer en dunner tot op de duur de gewrichtsvlakken zelf tegen elkaar schuren. Een inwendig verzuringproces draagt daar uiteraard ook toe bij.

Artrose voorkomen: geen eenzijdige belasting van het organisme. Wandelen en zwemmen is de beste sport. En gelukkig zijn er goede natuurlijke middelen die kunnen helpen.

Het maakt dus niet enkel uit hoe je beweegt en je lichaam belast, maar ook hoe oud je bent, welke hormonen je lichaam al dan niet meer produceert (want vrouwen in de menopauze lopen meer gevaar) maar ook wat je eet en drinkt. Als de beschadiging, ontsteking of artrose in de knie zit, dan doet natuurlijk elke beweging pijn, want een hand of een schouder kun je nog wat stil houden, terwijl dat met een knie onmogelijk is. Een gezond dieet is dus vanaf de jeugd al een belangrijk element om artrose op latere leeftijd te voorkomen. Dat betekent ontzurend eten: meer fruit, meer groenten, minder vlees, minder ongefermenteerde zuivel, minder snoep, suiker en frisdranken en minder koffie, een verzurend product bij uitstek.

Warmte en koude

Om artrose te voorkomen moeten de gewrichten soepel worden gehouden en overbelasting worden vermeden. Wandelen op een zachte ondergrond is voor iedereen mogelijk en dus de beste oefening. Ook zwemmen in warm water is ideaal, vooral omdat vanwege de wet van Archimedes het lichaam veel minder weegt en dus de gewrichten geen last ondervinden van de zwaartekracht. Ook watergymnastiek is daarom interessant en dit niet enkel voor patiënten die herstellen van een blessure. Brutalere sporten zoals joggen, skiën en atletiek zijn minder gezond en kunnen best worden vermeden door mensen die al last van artrose hebben.

In elk geval moet de doorbloeding van de gewrichten worden bevorderd. Bovenvermelde verstandig gekozen sport en beweging zullen daarbij helpen, maar ook warmte onder alle vormen: baden, sauna, lampen, pakkingen met leem of kussentjes met kersenpitten. In de apotheek worden deze pakkingen verkocht en je kan ze gewoon in de oven opwarmen en dan toepassen. Een elektrisch kussen kan ook nuttig zijn.

Bij acute ontstekingen MAG BESLIST GEEN WARMTE WORDEN TOEGEPAST!

Als er een ontsteking is, dan kan je die beter met koude bestrijden: ijsfricties, ijspakkingen, maar wel opletten voor vrieswonden. Op die manier wordt de doorbloeding lokaal bevorderd en zal genezing bespoedigd worden. Ook afwrijvingen, wisseldouches ter plekke en massages doen vaak wonderen.

Curcuma helpt

Een goede natuurlijke ontstekingsremmer is Curcuma. Het doet ontzwellen, vermindert de ontsteking en neemt die weg en herstelt op die manier een pijnloze mobilisatie van het aangetaste gewricht. Van zodra het dan mogelijk is, moet je opnieuw veel bewegen, dagelijks zelfs.

Wie een algemeen ontzurend zacht geneesmiddel wenst kan baat vinden bij Articulan van Fytobell. Vooral dankzij Duivelsklauw oftewel Harpago, heermoes, salix, solidago en Ginkgo heeft het een gunstig effect op de gewrichten en spieren.

Het smeert als het ware de gewrichten, helpt bij de beveiliging van het kraakbeen.  Samen met Curcuma is het een ideale combinatie om pijn in spieren en gewrichten op een veilige manier te bekampen.

Een tip:

Articulan van Fytobell met CNK-bestelnummer 2899-862 voor de apotheek.

Curcuma Forte van Fytobell met CNK-bestelnummer: 2963-700.

Ja kan deze middelen ook online bestellen via www.almed.be of via www.boverte.com.

Maar zoals altijd geldt ook hier, dat je artrose beter kan voorkomen dan genezen, dan heb je een leven lang plezier van jezelf.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hoe kun je spataders voorkomen?

Voor alles is een oplossing, of liever wordt een oplossing voorgesteld. Maar of dat dit de goede oplossing is, laten we in het midden. Zo kun je tegen spataders een operatie verkiezen, terwijl dat eigenlijk een symptomatische behandeling is. De benen worden wel weer...

Lees meer

Waarom klagen vrouwen zo vaak over hoofdpijn?

Iedereen kan al eens last krijgen van hoofdpijn, maar vooral vrouwen zijn er gevoelig voor en gebruiken het dan ook als excuus. Neen, we hebben het hier niet over de gekende kolder “vanavond niet schat, ik heb hoofdpijn”, maar wel over het feit dat meer vrouwen dan...

Lees meer