sep 9, 2020 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Hoe kunnen meisjes en vrouwen borstkanker voorkomen?

Het aantal vrouwen dat ooit met borstkanker en baarmoederhalskanker te maken krijgt is erg hoog. In ons land en de geïndustrialiseerde wereld is dat ongeveer één op de negen vrouwen. De helft daarvan zal na verloop van tijd overlijden. Twintig jaar geleden werd slechts 1 op 15 vrouwen getroffen, terwijl dat nu al één op negen is. Maar de toekomst laat weinig goeds voorzien, want in de Verenigde Staten is dat aantal op jaarbasis al opgeklommen tot 1 op 8 vrouwen. Elk jaar komen er 5000 nieuwe patiënten bij. Volgens het Nationaal Kankerregister overlijden er daarvan gemiddeld 2390 vrouwen, dat is bijna de helft van het aantal dat er elk jaar aan toegevoegd wordt. Een van de oorzaken is dat ze pas laattijdig ingrijpen, nadat het kwaadaardig gezwel naar het omringende weefsel is doorgegroeid. De vraag naar de oorzaak wordt weer gesteld: hormonale behandelingen tijdens en na de menopauze zijn volgens sommigen niet enkel nutteloos, maar soms ook gevaarlijk. In Amerika werd een onderzoek naar het nut van hormonale behandeling tijdens en na de menopauze trouwens stopgezet vanwege de alarmerende uitslag. Wat kunnen vrouwen doen? Kunnen ze zichzelf beschermen en hoe?

Niet elk knobbeltje is kanker. Er zijn haast geen vrouwen die niet af en toe een verdikking, een korreligheid, een knobbeltje voelen in de borst. Gelukkig is de grote meerderheid daarvan goedaardig. Want goedaardige gezwellen kunnen ook gevoeld worden en pijn doen.

Vooral op jonge leeftijd moeten meisjes opletten. Hun gedrag op dat moment kan bepalend zijn voor het feit of ze al dan niet borstkanker zullen ontwikkelen: roken, alcohol, hormonen.

In elk geval weet men dat te vroeg de pil nemen niet gunstig is. Over kanker en het ontstaan ervan is lang nog niet alles gekend, maar toch worden een aantal merkwaardige vaststellingen gedaan. Een Gentse prof die we daarover ondervroegen stelt vast dat vooral vrouwen in het geïndustrialiseerde westen er het slachtoffer van zijn, want in China en Japan komt veel minder borstkanker voor. Als deze vrouwen migreren naar onze streken of naar Australië stijgt hun kans op borstkanker foudroyant, vooral bij Japanse vrouwen. Chinese vrouwen daarentegen blijken hun bescherming te bewaren en vertonen haast geen verhoging van borstkankers. Dit kan te wijten zijn aan het feit dat de Chinese gezinnen die migreren naar het westen, hun klassiek voedingspatroon bewaren, terwijl de Japanse vrouwen zich gemakkelijker integreren in hun nieuwe thuisland en de westerse voedingsgewoonten overnemen.

Hieruit concludeert de prof dat de verschillen over de hele wereld vooral toe te schrijven zijn aan gedragspatronen, waarbij de voeding significant is. Merkwaardig is ook bijvoorbeeld dat sedert het moment dat Spanje bij de Euromarkt kwam, er ook daar veel meer borstkanker gediagnostiseerd wordt. Men zingt de triomf van onverzadigd vet zoals olijfolie en dat is ongetwijfeld terecht en zeer goed, maar als men zijn klassieke eetpatronen verlaat om ook onze koekjesgewoonten over te nemen die gemaakt worden met verzadigd vet of transvet, dan krijg je ook daar ziekten inherent aan onze „beschaafde” manier van leven. Ook de carcinogenen stapelen zich op in het vetweefsel en de borst loopt dan bij uitstek gevaar.

“Hormonale invloeden spelen mee”, zegt hij, “want toen we proeven deden bij ratten van een zuiver ras en via de staartvenen rechtstreeks hormonen in de bloedbaan binnenbrachten, steeg het aantal borsttumoren aanzienlijk rond de periode die bij de mens overeenkomt met de menopauze. Toen we die tumoren opstuurden naar de anatoom-patholoog, bleek dat ze heel goed leken op menselijke tumoren van borstcellen. Het leerde ons dat hormonen of hormone-like-stoffen een invloed kunnen hebben bij het ontstaan van borstkanker”. Oestrogenen konden deze stimuleren, terwijl progesteron ofwel een stimulerende ofwel een remmende invloed kon hebben. In elk geval zijn tumoren beïnvloedbaar door hormoonachtige stoffen. Het leert ons heel voorzichtig om te springen met allerlei stoffen in voeding en medicijnen.”

Prof. T.: „Zo is het bekend dat in de industriële landbouw erg veel gebruik wordt gemaakt van hormone-like-stoffen. Men noemt ze dan ook xeno-oestrogenen. Men zou denken dat men gezonder woont op het platteland in de plaats van in de stad, maar als je het op die manier bekijkt, komt men gauw tot andere conclusies. Vandaar dat het onderzoek naar soja-iso-flavonen die als fyto-oestrogene remmers van tumoren erg belangrijk is. Men zou ook jonge meisjes voor en tijdens de puberteit enorm moeten beschermen, omdat precies dan een hypotheek gelegd wordt op de gezondheid voor de rest van hun leven. Rond en tijdens de puberteit zou een jong meisje of jonge vrouw helemaal niet mogen roken en geen alcohol gebruiken. De pil zou ze eigenlijk pas mogen beginnen nemen na haar 25ste levensjaar. Gebeurt dat vroeger dan wordt de natuurlijke hormonenbalans verstoord en door de piek van oestrogene hormonen maakt ze op latere leeftijd meer kans op trombose en borstkanker. Daarnaast zijn er nog heel veel onbekende factoren. De volksmond zegt dat een borstkanker sneller gaat in de zomer en trager in de winter. Dat blijkt volgens onderzoeken juist te zijn. We hebben dat ook vast moeten stellen bij laboproeven. De opbrengst van tumoren bij ratten was hoger in de zomer. Een verklaring is er nog niet.”

Maar in elk geval weet men nu al:

  • Opgepast met hormonen.
  • Vermijd xeno-oestrogenen via voeding en bestrijdingsmiddelen.
  • Vermijd röntgenstralen op jonge leeftijd.
  • Rook niet en drink geen alcohol.
  • Eet gezond.
  • En heb je last van de menopauze, gebruik liever een preparaat op basis van soja-iso-flavonen.

Een tip: Menobell van Fytobell op basis van soja-iso-flavonen en hopderivaten, dat vrouwen zachter door de overgang leidt.

Je vindt Menobell van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 2223-188.

Je kan Menobell eveneens online bestellen via www.boverte.com  ofwel via www.almed.be .

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Minder hartproblemen met meer vis

Het valt niet meer te ontkennen: junkfood kan je gezondheid ernstige schade toebrengen. Wie daar de voorkeur aan geeft en het geregeld gebruikt, zal eerder ziek kunnen worden en zijn leven ook serieus bekorten. Het is als het ware een abonnement op problemen. Daarin...

Lees meer

Is joggen wel gezond?

Je ziet ze elke dag langs de weg lopen: mannen met een hoogrood gezicht, bijna apathisch voor zich uitkijkend, de diep leegte in, want hun inspanning maakt hen bijna tot een robot: de jogger. Vaak gaan sommige mannen er tot op zeer hoge leeftijd mee door en dat is van...

Lees meer

Hoe vetter de vis, hoe gezonder

Het is beter gesteld met de kwaliteit van het water van onze rivieren en meren en dat is maar goed ook. Want er zijn heel wat mensen die van lijnvissen hun hobby hebben gemaakt en dus genieten van de “vangst van hun leven”. Hoe vetter de vis, des te meer Omega-3...

Lees meer