jun 4, 2020 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Werelddag zonder tabak: Hoe breek je met een levensgevaarlijke verslaving?

Naar jaarlijkse gewoonte werd dit weekend de werelddag zonder tabak gehouden. Dat gebeurt ieder jaar om de gevaren van tabak onder de aandacht te brengen. Niet zonder reden, want elk jaar sterven wereldwijd meer dan 30 miljoen mensen aan de gevolgen van tabak. Dat is een verschrikkelijk cijfer, maar te verklaren, als men weet wat tabak kan veroorzaken zowel bij rokers, als bij passief-rokers.

Een bevraging in ons land leerde dat meer dan zeventig percent van de Belgen niet wist dat tabak verantwoordelijk kan zijn voor COPD, een gevaarlijke maar blijkbaar onbekende longziekte, die jaarlijks in ons land alleen al verantwoordelijk is voor de dood van 3500 landgenoten, terwijl toch bijna tien percent van onze inwoners last heeft van COPD, (Chronische Obstructieve Pulmonaire Disease) een onomkeerbare en dodelijke longziekte. Meestal beperkt de kennis over de gevaren van tabak zich tot de associatie met longkanker, terwijl ook hart- en vaatziekten, slokdarmkanker, keel- en strottenhoofdkanker, tongkanker, maag- en darmkanker, pancreaskanker, blaaskanker, prostaatkanker en zelfs borstkanker bij vrouwen het gevolg kan zijn van roken, zowel actief als passief.

Tabak verwoest de gezondheid, dat is van langsom meer duidelijk. Het veroorzaakt veel meer dan longkanker alleen. Maar het is wel aartsmoeilijk om met die verslaving te breken. Xantipex helpt je daarbij om de rookhonger te stillen op een volkomen natuurlijke manier.

Vooral jongeren zijn van oordeel dat het een toevalstreffer is en dat longkanker ver af is. De tabaksindustrie speelt daar handig op in en associeert rookgedrag vooral met stoerheid, emancipatie, kracht en jeugd. Dat wordt er subtiel ingelepeld via commercials, films, feuilletons, evenementen, influencers, foto’s enz. Vooral in ontwikkelingslanden wordt het geassocieerd met welvaart, stoerheid, geldingsdrang en dat laatste geldt ook bij jonge vrouwen bij ons waar leerlingen op scholen onder groepsdruk toegeven aan een compleet verkeerd beeld van emancipatie en het ontwikkelen van een groepsgevoel.

Ipsos maakte in opdracht van Chiesi bekend welke desastreuse gevolgen roken kan hebben. Vaak wordt COPD te laat vastgesteld en het heeft permanente en onomkeerbare vernauwing van de luchtwegen tot gevolg. COPD is rampzalig en kan ook bij jongeren optreden. Door de nauwere luchtwegen ontstaat piepende ademhaling, kortademigheid, hoesten, slijmen enz.

Professor Dr. Janssens, pneumoloog van het UZ Leuven waarschuwt de jongeren (en de ouderen) dan ook voor tabaksgebruik: COPD is een vernietigende ziekte en volgens de WHO zelfs de derde doodsoorzaak ter wereld, maar jammer genoeg wordt ze gebagatelliseerd. Dat is allerminst gerechtvaardigd, want patiënten die last hebben van COPD behoren tot een zeer ernstige risicogroep voor wat betreft de coronapandemie. Toch moet tabak als de voornaamste risicofactor van COPD worden beschouwd en is er rechtstreeks aan gekoppeld, evengoed voor wat betreft de ontwikkeling, evolutie en sterfte.

Zowel Belgische artsen, oncologen en longspecialisten pleiten ervoor dat het gebruik van tabak verder zou ontmoedigd worden en dat alle vormen van promotie moet worden verboden, samen met het verbieden van de verkoop aan jongeren. Hoe jonger men er mee begint, hoe sneller de verslaving toeslaat en hoe moeilijker het wordt ervan af te komen. Op drie weken tijd is men verslaafd, omdat de aanmaak van endorfines in de hersenen (het feel-good-hormoon) wordt vervangen door het inademen van tabaksrook. De lichaamseigen endorfineaanmaak stopt en het organisme rekent op de aanvoer van nicotine. Vandaar de verslaving. Het is pas na weken stoppen met roken dat de eigen aanmaak van endorfines kan herpakken. Daardoor is stoppen aartsmoeilijk.

Je kan het lichaam helpen om die moeilijke periode te overbruggen. Daarvoor is Xantipex van Fytobell ontwikkeld (vroegere benaming Fumexit) omdat het inwerkt op de receptoren in het brein en er de rookhonger stilt. Het wordt je gemakkelijker gemaakt om te stoppen dankzij de plantenextracten in Xantipex, een compleet natuurlijk preparaat.

Je vindt Xantipex van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 3271-459.

Je kan het ook online bestellen via www.boverte.com of via www.almed.be. Maar belangrijk is niet te roken, er niet aan te beginnen en als je toch het slachtoffer bent van de verslaving, meteen te beslissen ermee te breken. Xantipex maakt het je gemakkelijker: een handige spray die je overal kan meenemen om de rookhonger te stillen, telkens je de drang voelt opkomen.

Zo ben je er toch spoediger van verlost!

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hoe je snotvalling sneller genezen?

Het moment is aangebroken om dozen wegwerpzakdoekjes aan te schaffen. De rekken in de supermarkt waar deze bekende “familiedozen” uitgestald staan, worden langzamerhand leger. Eigenlijk niet zo langzaam, maar zienderogen. Dat wil wat zeggen: meer verkoudheden en...

Lees meer

Hop en zaagpalm beschermen je prostaat

Niemand ziet ze graag komen: de leeftijd. Niemand ziet het graag gebeuren: de ongemakken die ermee gepaard gaan. We willen het wel, maar we hebben hier nog het eeuwige leven niet, met alle gevolgen vandien. Vrouwen zijn bang van veroudering omwille van de menopauze,...

Lees meer

Hoe verklein je de kans op kanker?

Sommigen zijn zelfs beschroomd om de naam van de ziekte voluit te noemen en dus beschrijven ze het als de ziekte met de letter “K”. Kanker is inderdaad een probleem dat veel mensen treft. Het staat nog altijd op nummer twee van de lijst met dodelijkste ziekten in...

Lees meer

Roken maakt jongeren impotent

Het rijtje met de negatieve gevolgen van roken wordt elke dag langer. Van miskraam, tot osteoporose en slechte tanden bij de nakomelingen van rokende moeders. Desondanks worden waarschuwingen in de wind geslagen, vooral door jonge mensen, zelfs kinderen. Het slaat...

Lees meer

De wondere kracht van probiotica

Voor gezond zenuwstelsel, brein, longen, spijsvertering, slaap, bloedvaten en immuniteit Zonder bacteriën geen leven. Misschien klinkt het vreemd, maar hoe maak je anders brood, kaas, wijn, en compost voor een vruchtbare bodem? Er zijn natuurlijk bacteriën die ons...

Lees meer