feb 24, 2021 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Wat helpt tegen die treiterende rugpijn?

Hoofdpijn, maagpijn, darmstoornissen, hartkloppingen, onvoldoende werking van de lever… het kan allemaal zijn oorzaak vinden in de wervelkolom, want een gezonde rechte rug, waarbij alle zenuwstrengen ongehinderd en goed doorbloed de wervelkolom kunnen verlaten, kunnen vitale organen prima laten functioneren. Een rugprobleem met beknelde zenuwen kan dus niet enkel een ischias veroorzaken met uitstralingspijn in de benen en hinder bij het stappen, het kan even goed hartkloppingen of een slechte spijsvertering veroorzaken als andere zenuwen die op andere plaatsen de wervels verlaten erbij betrokken zijn. Meer dan redenen genoeg om de rug gezond te houden en vooral preventief te handelen. Goede oefeningen zijn dus goud waard… een leven lang!

De rug is meer dan een anatomische zuil die het lichaam rechtop moet kunnen houden. Het is een beenderstelsel van afzonderlijke wervels bij elkaar gehouden door spieren en ligamenten, van elkaar gescheiden door sponsachtige soepele schijven met een kern. Het centrale zenuwstelsel, met aan- en afvoerende zenuwvezels zit in de hersenpan en het wervelkanaal en bestaat uit precies 26 op elkaar bewegende segmenten of wervels. Het perifere zenuwstelsel dat de verbinding legt tussen het centrale zenuwstelsel en de inwendige organen, spieren, huid enz, komt via tussenwervelopeningen langs beide kanten van de wervelkolom naar buiten (behalve in de hersenpan). Dat beenderstelsel moet het zenuwstelsel beschermen dat vertrekt in de hersenen en eindigt in elk orgaan van het lichaam. Zoals Nobelprijswinnaar Pavlov zei, is „het zenuwstelsel de opperste bevelhebber van de gezondheid.” Mensen die een zwaar ongeval hebben gehad en daardoor verlamd zijn zonder nochtans grote uitwendige letsels, kunnen dat bevestigen.

Heel veel mensen hebben rugklachten, maar de meesten plegen elke dag honderdenéén aanslagen op hun wervelkolom. Gelukkig kan je heel wat doen door de juiste houding en beweging en een uitstekend natuurlijk product: Curcuma.

De plaats waar de schade op de rug optreedt, zal ook bepalen welke hinder ontstaat. Soms is de ademhaling erbij betrokken, soms het hart, soms de spijsvertering, soms is alles in het onderlichaam verlamd en moeten vanzelfsprekende functies zoals verwijderen van urine en feces uit het lichaam, kunstmatig gebeuren.

De rug is dus meer dan een soort bewegende stok in het lichaam. Redenen genoeg dus om er heel goed voor te zorgen, want tussen complete verlamming en een perfecte gezondheid bestaan talloze tussenstappen en veel daarvan heb je zelf in de hand.

Gezond skelet

Een volmaakt skelet komt in de werkelijkheid haast niet voor. Kinderen worden al op jonge leeftijd misvormd, hetzij door te zware boekentassen die eenzijdig van het lichaam worden gedragen zodat scoliose ontstaat, hetzij door onvolwaardige voeding zodat het beenderstelsel zich niet op de juiste wijze kan vormen, hetzij door houdingsfouten in de schoolbanken, te weinig beweging, slechte matras enz.

Dankzij langdurige observatie van oorzaak en gevolgen wordt zowel in Europa als in de USA een ideaal skelet als volgt bepaald:

 • De onderste ledematen moeten een gelijke lengte hebben.
 • De tussenwervelschijven moeten van voldoende dikte zijn en mogen nergens uitstulpingen vertonen.
 • De doornvormige uitsteeksels moeten precies in het midden van de wervels zitten. Er moet een correcte verhouding zijn van de 26 segmenten van de wervelkolom, zonder dat er rotatie is van één wervel ten opzichte van een andere.
 • Er mogen geen afwijkingen zijn zoals sacralisatie of spina bifida waarbij de wervel onvoldoende gesloten is.
 • Lordose en kyfose moeten binnen normale fysiologische waarden liggen, m.a.w. men mag geen te holle of te bolle rug hebben.

Een zittend leven, onvolwaardige voeding, te zachte matrassen en zetels, stress, onaangepast schoeisel, mechanisch vervoer zodat te weinig wordt gestapt, en onnatuurlijke belasting maken dat permanent een aanslag wordt gepleegd op het skelet.

De gewrichten reageren degeneratief, wat normaal enkel door ouderdom zou mogen optreden.

 • De tussenwervelschijven verzwakken.
 • Er komen sub luxaties of wervelverschuivingen (soms heel miniem, maar voldoende om ernstige rugklachten te hebben.)
 • Er treden laterale misvormingen op zoals scoliose, zodat er haast geen studenten meer zijn die een compleet recht skelet hebben en de artrose van de wervelkolom zet al vroeg in zowel op het cervikale, het dorsale en lumbale gedeelte van de rug: vanaf de nek over de bovenrug, tot de onderrug.

En, aangezien het perifere zenuwstelsel er in ruime mate door beïnvloed wordt, is het logisch dat een gezond skelet de basis vormt van een sterk zenuwstelsel en goed functionerende inwendige organen. Wervelverschuivingen en -aandoeningen kunnen grote gevolgen hebben voor de gezondheid van onze inwendige organen. Als er bijvoorbeeld een probleem ontstaat ter hoogte van de eerste dorsale wervel, dan heeft dat zonder meer gevolgen voor de functie van het hart. Situeert de laesie zich ter hoogte van de tweede sacrale wervel, dan is de goede functie van de nieren in het gedrang.

Een whiplash bijvoorbeeld waar talloze mensen het slachtoffer van werden door verkeersongevallen, kan letsels aan de cervicale of dorsale wervels veroorzaken. Zo kan het gebeuren dat iemand na een botsing maandenlang met heftige pijn in de arm rondloopt, terwijl er met de arm niets aan de hand is, maar het letsel zich wel situeert in de halswervels. Er zijn mensen die jarenlang last hebben van heftige hoofdpijn, zonder dat er iets organisch wordt ontdekt. Als men grondig de halswervels zou onderzoeken is het best mogelijk dat ook hier een „hals hernia” ontdekt wordt, waarbij de pijn dit keer niet in de rug, maar in het hoofd optreedt. Dat bewijst nogmaals dat de rug een heel ingenieus bedacht, maar kwetsbaar orgaan is, waarbij letsels op de juiste wijze moeten worden verzorgd en liefst moeten worden voorkomen.

Tegelijk speelt de kwaliteit van het bloed en de voedende bestanddelen die de circulatie naar elke cel van het lichaam moet brengen een vitale rol. Bovendien moet het immuunsysteem profiteren zowel van gezond bloed als van een perfect werking zenuwstelsel en dus een gaaf skelet.

Wat kan en wat kan niet?

Het ruggenmerg is na de hersenen het belangrijkste element van het centrale zenuwstelsel. Dat ruggenmerg loopt door de wervelgaten van het wervelkanaal. Het is dus uiterst belangrijk dat we ligamenten, pezen en kleine facetgewrichtjes op de wervels in zo gezond mogelijke conditie bewaren. De wervelkolom is nl. een indrukwekkend mechanisme van de schepping waarin beweging kan worden gebracht door niet minder dan 140 spieren, een duizendtal ligamenten en 150 gewrichten. Als van de natuurlijke opdracht wordt afgeweken kan met één klein deeltje iets misgaan en dat vertaalt zich in pijn, bewegingshinder of -beperkingen, uitvalsverschijnselen, of zelfs complete verlammingen. Reden te meer om een ideaal leefpatroon voor onze wervelkolom na te streven.

 • Gebrek aan beweging is vrijwel de belangrijkste fout.
 • Verkeerde houdingen zijn een ander probleem. Probeer een ideale werkhouding te zoeken. Als je aan een computer zit, zak niet door, maar ga met rechte rug op de stoel zitten.
 • Stress heeft uiteraard een rechtstreekse invloed. Overspanning kan zich gemakkelijk uiten in rugklachten.
 • Artritis of ontsteking van een gewricht die niet wordt behandeld, tast de wervelkolom aan.
 • Osteoporose is een vermindering van botdensiteit meestal als gevolg van hormonale storingen na de menopauze. Beweging tijdens de puberteit kan de densiteit goed doen toenemen, zodat op latere leeftijd minder risico voor osteoporose bestaat.
 • Scoliose is meestal het gevolg van houdingsfouten tijdens de jeugd. Te zware boekentassen dragen is verkeerd. Schakel liever over op rugboekentassen voor de kinderen.
 • Hoge hakken kunnen mooi zijn, maar ze zijn niet gezond voor de rug
 • Een zacht bed is een marteltuig voor de rug. Zo slaap je continu met ingezakte rug. Slaap liever op een zeer harde matras.
 • Verkeerd tillen is oorzaak van veel ruglijden. Vijftig kilo tillen met rechte rug, belast de rug met 50 kilo, maar doe je dat met gebogen rug, dan kan dat oplopen tot 500 kilo: Moordend!
 • Rugoefeningen zijn ideaal. Stappen is goed. Zwemmen is goed, vooral rugcrawl, maar schoolslag is niet goed, want dat verzaakt een te grote holte in de lendenstreek.

Heel veel rugpijn heeft te maken met artrose, ontstekingen of spierletsels. Slik niet te gauw pijnstillers.

Er is namelijk een uitstekend natuurlijk alternatief dat zowel nuttig is tegen pijn als ontstekingen: Curcuma longa, oftewel Curcumine.

Een tip: Curcuma Forte van Fytobell: veel beter opneembaar en doeltreffend, dankzij de combinatie van stoffen en… compleet natuurlijk.

Je vindt Curcuma Forte in de apotheek met CNK-bestelnummer: 2963-700.

Of je kan het ook online bestellen via www.almed.be of via www.boverte.com.

Wie daarmee rekening houdt en ook dagelijks op de juiste wijze beweegt, krijgt een ijzersterke rug en zal tot op hoge leeftijd soepel en gezond blijven.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hoe kun je spataders voorkomen?

Voor alles is een oplossing, of liever wordt een oplossing voorgesteld. Maar of dat dit de goede oplossing is, laten we in het midden. Zo kun je tegen spataders een operatie verkiezen, terwijl dat eigenlijk een symptomatische behandeling is. De benen worden wel weer...

Lees meer

Waarom klagen vrouwen zo vaak over hoofdpijn?

Iedereen kan al eens last krijgen van hoofdpijn, maar vooral vrouwen zijn er gevoelig voor en gebruiken het dan ook als excuus. Neen, we hebben het hier niet over de gekende kolder “vanavond niet schat, ik heb hoofdpijn”, maar wel over het feit dat meer vrouwen dan...

Lees meer