apr 3, 2024 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Bang van cholesterol of transvet?

Iedereen is bang van een te hoge cholesterolspiegel. Niet onterecht trouwens, want het kan zich afzetten tegen de vaatwand, daardoor vernauwingen veroorzaken en zelfs leiden tot hartinfarct en/of beroerte. Ischemische klachten die verband houden met te weinig doorbloeding van bepaalde lichaamsgedeelten zijn de aanloop meestal.

Hart en bloedvaten luisteren naar de levenswijze en beantwoorden dat met een goede gezondheid of… problemen.

Vandaar dat veel artsen en uiteraard de farmalobby erop aansturen om de cholesterolspiegel te verlagen. Vooral de LDL of de laag density cholesterol komt daarbij onder de aandacht, terwijl de high density of HDL daarentegen beschermend werkt.

De vraag is dan maar: moeten we cholesterol bestrijden of moeten we dat als een teken beschouwen en de echte oorzaak aanpakken. Om te beginnen: het is de geoxideerde vorm die gevaarlijk is. Dat gebeurt onder invloed van de levensstijl: roken, alcohol, zittend leven, weinig beweging, stress, moeilijk ontspannen, een te drukke agenda, onenigheid en onvrede, angst… het zijn allemaal elementen die meespelen, uiteraard ook de “genen”. Het cadeau van de ouders en grootouders speelt namelijk ook een rol in deze gevoeligheid, als een soort erfelijke kwestie. Niet iedereen met dezelfde levensstijl reageert op identieke wijze. Toch kunnen er algemene vaststellingen worden gedaan en daarop instructies voor een veiliger levenswijze worden gegeven.

Zo is de cholesterol op zich niet het grote gevaar, wel het feit dat geen aandacht wordt geschonken aan dit signaal, een soort wegwijzer dus om veiliger en vooral gezonder verder te leven. Trouwens: hoe ontstaat een te hoge cholesterolspiegel en te lage HDL?

Natuurlijker leven

Transvetten zijn gevaarlijk, dat weet iedereen en dit kan leiden tot te hoge cholesterolwaarden. Transvet ontstaat door denatureren van vetten. Van nature komen transvetten maar weinig in de voeding voor, behalve wat in zuivel van melk, boter, kaas, ook van geiten en schapenkaas.

Ook in rood vlees van runderen, geiten en schapen… allemaal herkauwers. Kip bevat geen transvet, tenzij het met de verkeerde vetten is gebakken of gebraden: olie, margarine, roomboter.

Het is niet omdat plantaardige olie gebruikt werd dat het geen transvet kan bevatten. Zonnebloemolie bijvoorbeeld is een goede plantaardige olie, maar verdraagt geen verhitting want dan ontstaat transvet. Bakken en braden kan wel zonder probleem in olijfolie (niet boven de 170 graden) en in kokosvet omdat dit vet reeds verzadigd is en dus geen transvet  kan ontstaan.

Let dus ook op met frituren en vooral ook met snacks die in frituurolie gebakken zijn, zoals chips. Ook gebakjes, snoep, taart, pannenkoeken enzovoort kunnen lekker, maar vooral ongezond zijn, met het oog op het transvet en de cholesterol.

Hoe weet je het? Op de verpakking van producten moet de inhoud worden vermeld, maar die is vaak onduidelijk of bewust omfloerst gemaakt. Er zal uiteraard niet vermeld worden: “Opgepast dit product bevat transvet”, maar wel omschrijvingen als “gehydrogeneerd, gehard, gedeeltelijk gehydrogeneerd” moeten al alarmbelletjes laten rinkelen. Plantensterolen daarentegen laten je cholesterol niet stijgen.

Jarenlang werd ons voorgehouden dat verzadigd vet slecht is voor hart en bloedvaten. Dat blijkt onterecht, want het lichaam heeft vetten nodig, ook verzadigd vet, want van belang voor de aanmaak van hormonen, bescherming van het zenuwstelsel en voor de opname van vitamines zoals vitamine E, A, D en de vitamine K2. 

Omega-3 vetzuren

Ook onverzadigd vet is van belang en dat heeft een beschermende invloed op de bloedvaten en het hart. Visolie is daar een voorbeeld van.

Prof. Dr. Brugada, specialist inzake hartziekten, verklaarde een tijd geleden dat het van belang is regelmatig, ja dagelijks, te bewegen en vooral vis te eten en/of visolie te gebruiken. Dat komt zowel de bloedvaten als het hart ten goede en zal meehelpen om ritmestoornissen te bestrijden en te voorkomen.

Die Omega-3 vetzuren vind je niet enkel in vette vis (makreel, sardines, zalm enz..) maar ook in noten, avocado en olijfolie. Ook vezels zijn van groot belang voor de gezondheid van de bloedvaten en het microbioom. Gezonde darmflora maken je helemaal gezond. Suiker moet je vermijden omdat het zowel diabetes, obesitas, hoge bloeddruk en dus hart- en vaatziekten kan veroorzaken.

Conclusie

  • Vermijd transvetten.
  • Slaap voldoende en ontspan.
  • Beweeg.
  • Eet meer groenten en vruchten, omwille van de vezels en de plantensterolen.
  • Vermijd suiker.
  • Eet liever vis dan vlees, en gebruik een visolieprepraat met Omega-3 vetzuren.
  • Eet niet te veel gebak, snoep, koekjes en gefrituurde producten.
  • Gebruik een natuurlijk preparaat om je cholesterol te beheersen op basis van plantensterolen.

Een tip: Cholefort van Fytobell op basis van gegiste rode rijst.

Je vindt Cholefort van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 2963-684.

Of je kunt Cholefort van Fytobell ook online bestellen via www.fytobell.be of www.boverte.com.

Op die manier ben je hartelijk voor je hart.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Opgepast: ook na de week van de teek!

Stel dat na een telling vastgesteld wordt dat er op één vierkante kilometer honderdduizend mensen wonen. Dat lijkt gigantisch veel en onmogelijk en het zou trouwens leiden tot gevaarlijke toestanden. Want waar veel mensen op een beperkte oppervlakte wonen stijgt het...

Lees meer