dec 11, 2020 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

De top tien tegen kanker

We zouden het haast vergeten, maar er zijn nog andere en grotere problemen dan corona. Kanker bijvoorbeeld. De perfecte oplossing voor het kankervraagstuk is nog altijd niet gevonden, ondanks de vooruitgang op vele terreinen, maar we blijven toch zitten met de gruwel. Preventie is nog altijd het belangrijkste. Je kan gelukkig zelf veel doen.

Het belangrijkste element om kanker te bestrijden, is een goede preventie.

1

„Tabak is het allerschadelijkste. Het brengt vrije radicalen in ons lichaam en die verslijten ons werkelijk! Roken is verantwoordelijk voor 30 percent van alle dodelijke gevallen van kanker. Niet enkel longkanker, maar ook maag-, mond-, keel-, strottenhoofd-, slokdarm- en blaaskanker. Ruim 98 percent van alle blaaskanker worden veroorzaakt door tabak. Passief meeroken verhoogt eveneens het gevaar voor kanker. Een passieve roker heeft 30 percent meer kans op kanker dan iemand die niet in contact komt met tabaksrook. Stoppen met roken, vermindert meteen de kans op ontwikkeling van longkanker. Het heeft dus wel zin te stoppen.

2

In regel moet je bruingebakken spijzen vermijden. Vooral kankerverwekkend is als het vlees of de vis rechtstreeks in contact komt met de vlam, zoals op een barbecue. In de urine van personen die tevoren bruingebakken vlees hebben gegeten, vindt men mutagene stoffen terug. Microgolfovens veroorzaken geen mutagene stoffen, maar wèl chromosoomafwijkingen in zoogdiercellen.

3

Ook het verbruik van vetten moet je verminderen, zowel van verzadigd als van onverzadigd vet. Het aandeel van vetstoffen in het voedsel moet worden gereduceerd van 40% tot 20%. Het metaboliseren doet namelijk peroxiden en vrije radicalen ontstaan en die helpen mee aan de vorming van de kankercel. Sommige voedingsstoffen bevatten antioxidanten, zoals vitamines A, E en C en bètacaroteen. Ze neutraliseren de vrije radicalen. Vooral ook ranzig vet is te mijden. Wie een te vetrijk dieet neemt, loopt meer risico op colon- en borstkanker en ook kanker van de prostaat en het endometrium. Vroeger dacht men dat het voldoende was om de verzadigde vetten te vervangen door onverzadigd vet, zodat het voedsel veilig was. Thans is gebleken dat onverzadigd vet eigenlijk nog meer kankerverwekkend is dan verzadigd vet en zeker als het wordt omgevormd tot transvet, vooral met betrekking tot hart- en vaatziekten.

4

Belangrijk zijn groenten en fruit. In de Mayokliniek worden grote hoeveelheden vitamine C voorgeschreven. Groenten en fruit bevatten trouwens veel vitamine C. Daardoor wordt het ontstaan van het kanker bevorderende nitrosamine geremd. Vitamine C heeft een preventieve werking t.o.v. kanker. Uit epidemiologisch onderzoek is gebleken dat bij bevolkingsgroepen die grote hoeveelheden fruit en groenten eten, kanker aanzienlijk afneemt. Zeker colon- en rectumkanker komen veel minder voor bij deze patiënten. Gedroogde vruchten en champignons daarentegen moeten niet te veel worden gebruikt. Wel alle koolsoorten, vooral broccoli en bloemkool en spruitjes bevatten stoffen nl. de indolen die de inductie van colonkanker bij proefdieren remmen, dus…

Bètacaroteen in wortelen en groene bladgroenten en gele en rode groenten en vruchten beschermt tegen kanker.

5

Volkorenproducten bevatten meer vitamines en mineralen en vooral ook meer vezels. Die zijn van belang bij de preventie van colonkanker. Volkorenproducten bevatten meer vitamine E, een belangrijke antioxidant en ook belangrijk vanwege de preventieve eigenschappen tegen hart- en vaatziekten. Geraffineerde suikers en granen zijn compleet te mijden.

Beschimmeld voedsel is absoluut slecht, zeker als het gaat om meelproducten. De aspergullus flavus, is kankerverwekkend. Wie regelmatig beschimmeld brood eet, neemt extra kankerstoffen in zich op.

6

Alcohol werkt kanker in de hand. Het bevordert keel- strottenhoofd-, slokdarm-, en maagkanker en er is wellicht een relatie tussen grote hoeveelheden bier en rectumkanker. Roken en alcohol samen verhogen het kankerverwekkend effect.

7

Sterk gepekelde of gerookte spijzen zijn evenmin goed voor de gezondheid. In Japan komt meer maagkanker voor vanwege de gepekelde voedingswaren.

8

Je kan beter caloriearm eten. Weinig calorieën gebruiken, is een wissel op een lang en gezond leven. Wie 40 percent meer weegt dan normaal maakt grote kans maligne tumoren te ontwikkelen. Vermijd ook spijzen waar witte industriesuiker in verwerkt zit. Een combinatie van deze stoffen: wit meel, witte suiker en transvet is een hele ongezonde bom voor het lichaam.

Oestrogenen kunnen ook borstkanker veroorzaken. Fyto-oestrogenen remmen daarentegen kanker. Soja en volwaardige granen verdienen dus de voorkeur.

9

Eet gezonde biologisch geteelde kost. Dan heb je al minder risico op pesticiden en herbiciden waarvan sommigen regelrecht kankerverwekkend zijn. Zoek ook producten zonder bewaarmiddelen en kleurstoffen. Genetische gemanipuleerd voedsel moet worden vermeden dat is tegen de natuur. Wormen en vlinders sterven nadat ze van gemanipuleerde soja hebben gegeten. Al wat men tegen de natuur doet wordt vroeg of laat betaald.

10

Blijf creatief bezig. Scheppend bezig zijn, geeft een enorme zelfvoldoening. Een positief „ik-beeld” is van groot belang voor de gezondheid. Kankerpatiënten hebben meestal een negatief „ik-imago”. Ze moeten leren iets scheppend te ondernemen. Tevreden zijn met hun kundigheid en mogelijkheden. Het geheim van een hoge leeftijd schuilt in het scheppend bezig blijven.

Bouw angsten af en leef met open oog en oor in Gods natuur. Geniet van het leven, maar van de goede en gezonde dingen. Wie ethische regels volgt heeft grotere kans op gezondheid dan wie er maar op los leeft.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Vis beschermt je hart

Mensen die tweemaal per week vette vis (makreel, haring, zalm, sardines) eten, hebben een veel kleinere kans op het dichtslibben van de bloedvaten en op hart- en vaatziekten. Daarnaast beschermen de aanwezige vetzuren ook tegen de ziekte van Alzheimer en een bepaalde...

Lees meer

Meer fruit eten, is langer en gezonder leven

Eet jij weinig fruit? Wanneer je dagelijks wat extra fruit gebruikt, loop je 20% minder risico om vroeg te overlijden. Hoogleraar volksgezondheid, dr. Kay-Tee Khaw van de universiteit van Cambridge onderzocht de voedingsgewoonten, chronische ziekten en sterfte van...

Lees meer

Beter slapen door te vermageren

Roken is zowat de standaard van ongezond leven en alles wat ongezond is, wordt daarmee vergeleken. Zo wordt bijvoorbeeld gesteld dat “zitten”, het nieuwe roken is, omdat veel mensen met een kantoorbaan te weinig bewegen en daarmee betalen voor hun gezondheid. Niet...

Lees meer

Hoe kun je gezond vermageren?

Talrijk zijn de patiënten die willen vermageren. Er zijn organisaties die er fortuinen aan verdienen, terwijl de resultaten eigenlijk volkomen afhangen van de inzet en vooral ook de kennis van de persoon zelf die wat minder gewicht op de weegschaal wil aflezen. Er is...

Lees meer

Hoe je cholesterol perfect beheersen?

In tegenstelling tot wat velen denken wordt cholesterol niet vooral aangebracht door de voeding. Het is het lichaam zelf die deze belangrijke stof grotendeels aanmaakt. Dat betekent ook dat cholesterol heel belangrijk is voor het lichaam: hormonen, hersenen, enz. Je...

Lees meer