okt 15, 2021 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

ALARM: griep op komst, bereid je voor!

Volgends Sciensano is het te vroeg om over een epidemie te spreken in verband met griep, maar volgens de experten en de tellers wijst alles wel op een stijging. We waren de tel misschien een beetje kwijtgeraakt vanwege de corona-epidemie van dit en vorig jaar, maar griep is er altijd geweest. Als we specialisten mogen geloven zal die dit jaar harder toeslaan. Laten we hopen dat ze ongelijk hebben, want bovenop de coronapandemie is elke besmettelijke ziekte erbij, één te veel.

We kunnen trouwens pas over een echte epidemie spreken als de drempel gedurende minstens twee weken wordt overschreden en daar zijn we gelukkig nog lang niet aan toe.

Die tellingen en meldingen gebeuren bij de huisarts. Vorige week liepen die op tot 120 raadplegingen voor griep per 100.000 inwoners. De maatstaf om door te gaan als griep verschilt een beetje van jaar tot jaar, al naargelang de mutatie van het griepvirus, maar het komt toch meestal een beetje op hetzelfde neer: koorts, algemene malaise, spierpijn, hoofdpijn, zwaktegevoel of zelfs ellendig gevoel en niet in staat om het bed uit te komen. Het aantal getroffen patiënten is op een week tijd bijna verdubbeld. Het virus circuleert dus duidelijk.

Gelukkig zijn het niet de ouderen die getroffen zijn, maar eerder de vijfjarigen tot de 60-jarigen. Een breed scala van leeftijden dus. De ouderen lijken meer antistoffen te hebben opgebouwd in de loop der jaren, ofwel leven ze voorzichtiger. Beide factoren kunnen ook een rol spelen.

De griep kondigt zich weer aan. Nu de winter in aantocht is en de herfst niet al te schitterend, is dat een klassiek verschijnsel. Streef een goede conditie na, dan krijgt de griep je niet te pakken.

Hoe merk je het?

Griep of influenza is doorgaans een seizoen probleem. Het komt meer voor in het koude seizoen dan in de zomer. Daar zijn verschillende redenen voor: we vertoeven meer in de buitenlucht in de zomer, hebben minder dichte contacten van opeengepakte mensen zoals in theater, bioscoop, winkels, scholen en we eten in de zomer doorgaans ook gezonder dan in de winter. Bovendien is er ook minder luchtvervuiling in de zomer, omdat de verwarming en de industrie een belangrijke bron van vervuiling zijn.

Je krijgt het virus cadeau van iemand die besmet is. Dat kan gebeuren door niezen, hoesten, knuffelen, dichtbij praten, handjes schudden, kortom net zoals dat gebeurt met corona. Virussen nestelen zich in de slijmvliezen en kunnen door middel van minuscule speekseldruppels bij het hoesten of niezen worden doorgegeven, of blijven achter op de handen en kunnen zo bij iemand anders terecht komen.

De klachten volgen gewoonlijk snel na de besmetting. Men noemt dat de incubatietijd en die varieert van één tot drie dagen, maar het kan ook zeven dagen duren eer de uitbraak zich manifesteert.

Dat merk je door koude rillingen, hoge koorts (boven de 38 graden), een droge hoest, zweten, een slaptegevoel, pijnlijke spieren en gewrichten, soms hoofdpijn, keelpijn, moeilijk slikken en een totaal gebrek aan eetlust.

De griep geneest meestal vanzelf op acht à tien dagen, maar de restverschijnselen kunnen nog weken in je lijf hangen, soms meer dan een maand.

Het is belangrijk voldoende en volledige rust te nemen om te beletten dat de ontsteking uitgroeit tot een surinfectie van de luchtwegen zoals de longen. Soms is longontsteking een complicatie van een slecht verzorgde griep.

Net als bij corona is iemand met een onderliggende klacht zoals obesitas, diabetes, een hartziekte, nierziekte of een leveraandoening een risicopatiënt. Hoe ouder men wordt, hoe meer kans op antistoffen, maar als de ziekte toch toeslaat is dat in een hogere leeftijd een bijkomend risico.

Ook hier geldt dat voorkomen beter is dan genezen. Antibiotica hebben in dit stadium absoluut geen zin, integendeel zelfs, want enkel bacteriën kunnen aangevallen worden door antibiotica, een virus niet!

Alles moet dus gericht zijn op preventie en daar moet je nu al mee beginnen.

Hoe komt dat toch?

Kouder, wispelturig weer, vochtigheid, wind, veranderende weersystemen brengen mee dat heel wat mensen hun weerstand verzwakt zien en ziek worden. Virussen krijgen ook meer kans zich te verspreiden en ook bacteriën krijgen vrij spel. Het gevolg is dat velen ziek aan het worden zijn en als we de voorspellingen van specialisten mogen geloven dan zijn de omstandigheden ideaal voor grote getallen van besmette patiënten. Geen ongewoon verschijnsel in deze periode van het jaar: Maar dit keer zijn de omstandigheden toch buitengewoon gunstig voor verspreiding en vermenigvuldiging van microben, omdat we ook mentaal verzwakt zijn door de coronapandemie.

Het lichaam heeft wat minder weerstand, we hebben deze zomer en herfst wat minder aan sport gedaan, wat minder beweging genomen, meer binnen gezeten door de wispelturige herfstdagen, ook meer bedorven lucht in de longen, wat te veel, te vet, te zoet gegeten en te weinig gezond voedsel met fruit en groenten, dus te weinig vitamines en mineralen. Kortom een ideale voedingsbodem, waar virussen dol op zijn: een verzwakt organisme en immuunsysteem zodat virussen zich goed kunnen vermenigvuldigen en van daaruit anderen besmetten.

Griep moet ernstig worden genomen, want als je de ziekte niet goed aanpakt, kunnen toxines zelfs de nieren en hartkleppen aantasten. Verwar verkoudheid niet met griep, want griep is een besmettelijke ziekte, veroorzaakt door het influenzavirus en dat kan van jaar tot jaar muteren en een ander manteltje aantrekken zodat het immuunsysteem het niet herkent. Vroeger trad de ziekte in vlagen op en kon grote groepen van de bevolking aantasten, zelfs op wereldschaal verwoestingen aanrichten. Velen herinneren zich nog wel het drama van de Spaanse griep op het einde van de eerste wereldoorlog. Miljoenen mensen zijn toen in heel de wereld gestorven als gevolg van deze griep en sommigen beweren zelfs dat de fameuze Spaanse griep meer slachtoffers heeft gemaakt dan de oorlog zelf. Slecht en ontoereikend voedsel en vooral de ontberingen van de oorlog hadden de weerstand bij grote lagen van de wereldbevolking ondermijnd, zodat miljoenen mensen stierven, waardoor de oorlog nog een vreselijker karakter heeft gekregen.

Niet bagatelliseren

Velen hebben de neiging griep te bagatelliseren. Dat is onverstandig, want griep kan een organisme danig ondermijnen, dat de patiënt overlijdt aan een surinfectie, gewoonlijk de luchtwegen, of het hart. Mensen met hart- en longproblemen, maar ook personen die ouder zijn, zwangere vrouwen of mensen die last hebben van de stofwisselingsstoornissen moeten voorzichtig zijn.

Griep is nu nog altijd gevaarlijk, zodat de Wereld Gezondheidsorganisatie nauwlettend de virusstammen observeert en wijzigingen of mutaties meteen meldt aan labo’s en de overheid. Een recent voorbeeld is dicht bij ons te vinden, want in januari 1989 eiste griep in Nederland meer dan 4.000 doden. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie moet griep nog altijd als een van de gevaarlijkste infectieziekten worden beschouwd.

Hoe pak je het aan?

Zolang koorts aanhoudt, kan je beter geen vast voedsel gebruiken, zeker geen eiwitrijk voedsel, maar eerder kruidenthee zoals lindebloesem drinken. Als de patiënt zich beter voelt, kan versgeperst vruchtensap en groentesap worden gebruikt. Van belang is wel dat er veel gedronken wordt, waardoor via huid en nieren de patiënt zijn toxines kan elimineren. Extra vitamine C en Echinacea helpen ook surinfectie te voorkomen.

Voor de rest is het belangrijkste bedrust. Sommigen proberen voort te werken en zich op de been te houden met pepmiddelen. Niets is onverstandiger. De natuur verplicht de zieke als het ware te rusten, het ellendig gevoel is een signaal van de natuur dat vertelt dat het bed en de rust roepen. Dit verdringen en verwaarlozen, is vragen om moeilijkheden. Een groot deel van de niertransplantaties mag trouwens op rekening van verwaarloosde infecties worden geschreven.

Preventie is belangrijk

Preventie is de beste dam tegen virussen. De natuurlijke weerstand verhogen, is het beste wat je kan doen. Daarom: gezond voedsel, voldoende slaap, ontspanning, lichaamsbeweging en de noodzakelijke stoffen die het lichaam nodig heeft, waaronder in deze periode vitamines en mineralen erg belangrijk zijn.

Rook niet, drink geen alcohol en gebruik enkel volwaardige natuurkost. Veel fruit en groenten, weinig dierlijke harde vetten en vooral geen suiker, want suiker is een ontstekingstrigger en een kalkrover.

Om infectieziekten te voorkomen, maar ook om ze te behandelen, zijn Echinacea en bètaglucaan geschikt als natuurlijke weerstandsverhoger. Het kan worden aanbevolen als hèt middel om griep en verkoudheid te behandelen en te voorkomen.

In geval van verhoogd infectiegevaar kan je de dosis Echinacea vergroten. Het belast het lichaam niet, aangezien het enkel de natuurlijke weerstand verhoogt en de alertheid van de witte bloedlichaampjes (de soldaten van het lichaam) vergroot en in staat van paraatheid brengt.

Een tip: Echinabell van Fytobell en Immunibell van Fytobell.

Je vindt Immunibell van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 4197-968.

En je vindt Echinabell van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 2898-963.

Je kunt zowel Immunibell als Echinabell online bestellen via www.almed.be of www.boverte.com.

En heb je het toch te pakken: rust, veel drinken, vasten, in bed blijven en… na een weekje zijn de klachten voorbij. Maar als je je goed voorbereidt en een goede conditie nastreeft, dan zal het griepvirus wel aan jou voorbijgaan, net zoals het coronavirus trouwens.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hoe je snotvalling sneller genezen?

Het moment is aangebroken om dozen wegwerpzakdoekjes aan te schaffen. De rekken in de supermarkt waar deze bekende “familiedozen” uitgestald staan, worden langzamerhand leger. Eigenlijk niet zo langzaam, maar zienderogen. Dat wil wat zeggen: meer verkoudheden en...

Lees meer

Hop en zaagpalm beschermen je prostaat

Niemand ziet ze graag komen: de leeftijd. Niemand ziet het graag gebeuren: de ongemakken die ermee gepaard gaan. We willen het wel, maar we hebben hier nog het eeuwige leven niet, met alle gevolgen vandien. Vrouwen zijn bang van veroudering omwille van de menopauze,...

Lees meer

Hoe verklein je de kans op kanker?

Sommigen zijn zelfs beschroomd om de naam van de ziekte voluit te noemen en dus beschrijven ze het als de ziekte met de letter “K”. Kanker is inderdaad een probleem dat veel mensen treft. Het staat nog altijd op nummer twee van de lijst met dodelijkste ziekten in...

Lees meer

Roken maakt jongeren impotent

Het rijtje met de negatieve gevolgen van roken wordt elke dag langer. Van miskraam, tot osteoporose en slechte tanden bij de nakomelingen van rokende moeders. Desondanks worden waarschuwingen in de wind geslagen, vooral door jonge mensen, zelfs kinderen. Het slaat...

Lees meer