nov 6, 2020 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Hoe kunnen lachen en optimisme je gezonder maken?

Positief denken heeft grote invloed op ons welbevinden. De Amerikaanse psycholoog Dr. Simonton bouwde er zijn theorie en praktijk op en beweerde dat hij daarmee zelfs kankerpatiënten kon behandelen. Of ze daarmee helemaal genazen is de vraag, maar in elk geval is het duidelijk in de geneeskunde: wie positief denkt en optimist is, leeft gezonder, blijft jonger en leeft langer.

Het is duidelijk dat optimisten een beter en een langer leven hebben. Mensen die creatief gedreven zijn hebben een langere levensverwachting dan pessimisten en mensen die zitten te kniezen en vinden dat de wereld averechts draait. We kennen natuurlijk allemaal de bewering dat je om te lachen oneindig veel minder spiertjes nodig hebt dan om een boos gezicht op te zetten. Spaar dus energie en wees zuinig op je spiertjes. Maar er is meer dan dat. Niet alleen het geestelijk, ook het lichamelijk welzijn heeft er mee te maken. Het is een oude volkswijsheid en wordt daarom nog geregeld geciteerd, hoewel velen misschien de echte werking ervan niet kennen. Toch is het nog altijd een grote waarheid: lachen is gezond. Niet alleen moeten bij het lachen slechts veertig spiertjes in werking worden gezet, terwijl bij stuurs en boos kijken niet minder dan tweehonderd spieren en spiertjes betrokken zijn die in kramptoestand komen. Maar de spierwerking in het gezicht is niet het belangrijkste. Lachen heeft een grote invloed op het complete metabolisme van de mens. Hij wordt inderdaad gezonder: zowel hart en bloedsomloop, zenuwstelsel, maag en darmen, evenals klieren met inwendige secretie worden er beter van. Pittig detail, door lachen worden ook seksuele hormonen vrijgemaakt. Redenen genoeg om positief te denken.

Opgewekte mensen maken meer endorfines vrij en hebben minder last van allerlei kwalen, hebben een sterker hart en immuunsysteem.

Door wetenschappelijk onderzoek is vastgesteld dat lachen niet alleen gezonder is, maar ook het leven verlengt. Men wordt minder gauw ziek, bepaalde ziekten krijgen zelfs geen kans bij patiënten die vrolijk en lachend door het leven gaan: nerveuze depressie, maag-darmproblemen en zelfs hartziekten komen bij deze mensen minder voor. Ook kanker blijkt op hen minder vat te hebben. Wie vaak lacht beleeft niet alleen plezier aan het leven, zijn job en zijn omgeving, maar is ook beter gemotiveerd voor alles wat het leven eist en te bieden heeft. Het zijn prettiger mensen om mee om te gaan, geen zuurpruimen, geen dwarsliggers, geen vervelende zeurkousen die om alles moeten zaniken. Ze maken dat ook anderen plezier aan het leven beleven. Wie lacht heeft minder last van inwendige verkrampingen. Lachen maakt je los van dagelijkse problemen, van sleur, van pietluttigheden waar sommigen zich onnoemelijk druk om maken. Lachen brengt je op andere gedachten, ontspant je, geeft je het gevoel een beetje in vakantie te zijn. En dat is in deze nare coronatijden toch wel van heel groot belang! Zoek daarom prettige mensen op, met wie het aangenaam toeven is, die gemakkelijk lachen en die graag een prettige atmosfeer rondom zich bouwen. Die mensen maken graag anderen gelukkig en zijn het zelf ook.

Je kan geen andere mensen gelukkig maken als je het zelf niet bent. Lachende mensen kunnen gemakkelijk relativeren. Ze zien de bekrompenheid van een aantal dingen in en maken er zich los van. Je moet het allemaal niet zo zwaar nemen, meestal lossen de problemen zichzelf op, alleen wat geduld. Wat baat het er bestendig over te kniezen en er ziek van te worden. Trouwens het zijn meestal anderen die je ziek maken. Je wordt zelden ziek van het werk. Maar als je omgeving en je collega’s, je buren of partner je niet bevallen, als je er moeilijk mee overweg kunt, is dat inderdaad geen gemakkelijke zaak. Daar kan je ziek van worden. Dat moet je vermijden door positief te denken, de problemen te relativeren, ze uit te praten en vooral veel te lachen.

Het is voor iedereen duidelijk dat wie gemakkelijk en veel lacht minder problemen met het zenuwstelsel zal hebben. Wie vrolijk is, krijgt niet zo gemakkelijk een depressie. Wie eens hartelijk kan lachen komt gemakkelijker stresstoestanden te boven. Door lachen wordt minder adrenaline in het bloed vrijgegeven. Lachen versterkt ook het vegetatieve zenuwstelsel, waardoor een hele reeks functies in het lichaam vlotter en gezonder verlopen. Vermoeidheid slaat minder gemakkelijk toe en bovendien herstelt het lichaam zich gemakkelijk van de inspanningen. Na een nachtje slapen is men weer fit en klaar voor de nieuwe dag. Sommige alternatieve geneeswijzen bouwen trouwens in hun therapie een lachkuur in, waarbij de patiënt verschillende keren per dag hartelijk en uit volle borst luidop moet lachen. Door de trillingen van de stem die zich via het zenuwstelsel voortplanten in het lichaam komen heilzame effecten tot stand. Ook zingen heeft dat effect. Zang maakt dat het zenuwstelsel ontlast wordt zodat men minder last heeft van stress. Beide therapieën lopen dus als het ware samen.

Heel wat patiënten hebben last van de spijsvertering, zonder dat de dokter een organisch letsel vindt. Er zijn zogenaamde functionele storingen, zoals pijn na het eten, moeilijke vertering zodat men voortdurend last heeft van oprispingen, ook een zure smaak in de mond komt wel meer voor. Sommigen hebben helemaal geen eetlust, terwijl anderen geen eten kunnen zien staan zonder dat ze er voortdurend moeten van knabbelen. De meeste maagklachten zijn psychosomatisch. Dat betekent dat ze eigenlijk emotioneel van oorsprong zijn. Er liggen dus zielsconflicten aan de basis, terwijl het uiteindelijke effect pijn of moeilijkheden aan de maag zijn. Die problemen kunnen zich in elk orgaan uiten, waardoor dit functioneel gestoord is, zonder dat het orgaan zelf ziek is. Je kan het zo vergelijken: een motor van een wagen hoeft niet defect te zijn, maar toch wil die niet starten, of stottert hij. Er is iets mis met de zenuwen, niet met het orgaan zelf. Lachen is daar een uitstekende therapie voor. Je voelt je herboren. Sommigen zullen dat misschien niet gemakkelijk in de praktijk omzetten, maar dan moeten ze het gezelschap van aangename mensen opzoeken, zodat ze opgenomen worden in deze prettige atmosfeer. Ze worden dan vanzelf gezond.

En heb je toch een steuntje van de natuur nodig? Dat kan: want Sint-Janskruid tovert de glimlach weer in je ziel.

Een tip: Denk aan Hyperibell van Fytobell en de zon schijnt weer in je gemoed.

Je vindt Hyperibell van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 2899-938.

Je kan Hyperibell ook online bestellen via www.boverte.com en via www.almed.be.

Wedden dat je weer met een glimlach opstaat?

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

De natuur: het beste antidepressivum

Voel je je een beetje depri? Kies dan bij voorkeur een ander moment om dat te worden. Dat klinkt ongeloofwaardig en eigenlijk een beetje belachelijk, want feit is dat je niet gedeprimeerd kan worden op commando en dat je het tijdstip uiteraard zelf niet kunt kiezen....

Lees meer

Ook je huid neemt giftige stoffen op

Als je een huis koopt, moet het eerst onderzocht worden op schadelijke stoffen. De grond moet gecontroleerd worden op verontreiniging en desnoods worden afgevoerd, vervangen en uiteindelijk worden gezuiverd. Als er asbest wordt in aangetroffen, ben je verplicht de...

Lees meer