okt 26, 2020 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Kan je iets doen aan haaruitval?

Een van de belangrijkste sieraden van de vrouw is een mooi kapsel. Ze mag de kleren van een vogelverschrikker aantrekken, maar als haar kapsel verzorgd is, blijft ze aantrekkelijk. Daarom is het in onzekere tijden zoals tegenwoordig met corona van het grootste belang om er verzorgd en aantrekkelijk te blijven uitzien, vooral ook voor jezelf en je spiegelbeeld. Daarom moet je de haren ook goed verzorgen en kieskeurig zijn met de toepassing van bepaalde producten, dat zou je haar wel eens kunnen ruïneren.

Haarverlies is geen moderne ziekte, voor zover je over ziekte zou kunnen spreken natuurlijk. Op oude schilderijen in de Middeleeuwen werden blijkbaar evenveel mannen met een kaal hoofd afgebeeld als we dat vandaag gewoon zijn. Mannen, tot daar nog aan toe, maar vrouwen? Kaalheid hoort bij de man. Volgens sommigen heeft het zelfs een viriel karakter. Er zijn mannen die voor geen geld van de wereld weer hun haar terug willen, terwijl anderen er fortuinen willen voor uitgeven. En kaalheid bij vrouwen? Vrouwen horen een mooie, volle, verzorgde haardos te hebben. En toch kunnen de schoonheden van de schepping eveneens last hebben van haaruitval, omdat haargroei in nauwe relatie staat met de gezondheid. Niet alleen hormonale factoren spelen daarin mee, maar ook de wijze van eten, werken met of zonder stress, zwangerschap, behandelingen bij de kapper, erfelijkheid en natuurlijk ook zware ziekten. Haaruitval bij vrouwen is inderdaad niet normaal, maar als je de oorzaken kent, kan je er ook wat aan doen.

Veel dames ruïneren hun haar door agressieve producten en door verkeerde voeding. Ook de haren hebben voedsel nodig en dat komt uit volwaardige kost.

Een normale volwassen hoofdhuid koestert ongeveer 120.000 tot 160.000 haren. Die groeien in de hoofdhuid uit de haarwortel. Voedingsstoffen en een goed vertakte bloedsomloop in de hoofdhuid zorgen er voor dat die haren blijven groeien. Af en toe gaan haren op rust voor een paar maanden. Je moet er mee rekenen dat per dag ongeveer tachtig haren uitvallen: ofwel spontaan, ofwel door krabben op de hoofdhuid, ofwel bij het kammen. Hoe agressiever die kambeurt is en hoe ruwer de kam of borstel, des te meer haren risico lopen die dag te verdwijnen.

Dagelijks haarverlies is dus eigenlijk normaal. Pas als er hele klissen in de kam zitten, moet je onderzoek laten doen. Sommige ziekten lijken haaruitval te bevorderen: griep, tyfus en paratyfus, zelfs een banale verkoudheid kan dames voor de spiegel al ongelukkig maken. Elke infectieziekte met hoge koorts heeft zijn weerslag op de huid en het behaarde hoofd, dus ook corona. Stress is nog zo’n factor. Groot verdriet eveneens. Zeer zware emoties kunnen zelfs enorme haaruitval tot gevolg hebben. Die haaruitval kan onmiddellijk optreden, of slechts een paar weken tot maanden later tot uiting komen. Zo zijn er gevallen bekend van mannen die al hun haar verloren bij het zien van een vreselijk ongeval.

Onder dames heerst vaak een panische schrik voor vetzucht, maar haaruitval boezemt hen nog meer angst in. Maar ze hebben één ding niet goed in de gaten, want vaak begaan ze grote dieetfouten, eten te weinig eiwit, te weinig groenten en vruchten, te weinig granen. Hebben ze bovendien last van overvloedige menstruatie dan gebeurt het niet zelden dat ze te maken hebben met ijzertekort. Eiwitgebrek, ijzertekort, vitaminetekorten (vooral B) en gebrek aan kiezelzuur (Silicea) zijn dikwijls verantwoordelijk voor haaruitval. Je kan natuurlijk allerlei preparaten gaan slikken en ze bij voorkeur halen in natuurlijke producten, maar uiteindelijk moet je alle noodzakelijke elementen toch uit een volwaardige voeding halen, daar haalt het lichaam zijn vitale stoffen en daarmee worden de reserves opgebouwd. Problemen met het haar zijn maar een gevolg en een uiting van een verkeerde leef- of voedingswijze. Enkel de haaruitval proberen te behandelen is niet alleen onvoldoende, het maskeert bovendien een symptoom waaraan je kan herkennen dat het lichaam niet helemaal in orde is. Het levenspatroon bekijken en desgevallend corrigeren is de enige goede houding. Dat betekent gezond eten: dagelijks een stevig ontbijt met flink wat fruit. Dagelijks een belangrijke portie rauwkost en veel groenten, eventueel bij het avondeten en verder volkorenproducten voor de eiwitten, vitaminen en de mineralen. Kwarkkaas en yoghurt zijn goede eiwitleveranciers en als je gezonde en verse diepzeevis kan verkrijgen is dat natuurlijk ook een gezonde eiwitbron. En natuurlijk gezonde lucht en voldoende beweging. Vermijd sterk detergerende producten om het haar te wassen en doe dat niet elke dag. Water is eigenlijk het beste reinigingsmiddel en in het laatste spoelwater doe je een scheutje azijn. Laat het haar aan de lucht drogen en ga niet aan de slag met een hete föhn. Vermijd al te lange haren, want een kort kapsel maakt je jonger. Op die manier ben je fier en gelukkig met jezelf en zal je ook deze moeilijke periode met glans doorstaan.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hoe kun je spataders voorkomen?

Voor alles is een oplossing, of liever wordt een oplossing voorgesteld. Maar of dat dit de goede oplossing is, laten we in het midden. Zo kun je tegen spataders een operatie verkiezen, terwijl dat eigenlijk een symptomatische behandeling is. De benen worden wel weer...

Lees meer

Waarom klagen vrouwen zo vaak over hoofdpijn?

Iedereen kan al eens last krijgen van hoofdpijn, maar vooral vrouwen zijn er gevoelig voor en gebruiken het dan ook als excuus. Neen, we hebben het hier niet over de gekende kolder “vanavond niet schat, ik heb hoofdpijn”, maar wel over het feit dat meer vrouwen dan...

Lees meer