nov 10, 2020 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Zo wordt thuis studeren en werken makkelijker

De coronatijd verplicht ons om zoveel mogelijk van thuis uit te werken. Dat is ook zo met studeren. De universiteiten en hogescholen zijn al overgeschakeld op afstandsonderwijs via de computer. Behalve de praktische colleges gaan de meeste cursussen online. Ook voor humaniora zal dat voorlopig de norm worden. De vraag is: hoe kan je nu goed studeren, want vroeg of laat moeten er toch examens worden afgelegd?

Ook in het bedrijfsleven wordt er veel inspanning gevraagd en veel van het geheugen gevergd. Je moet met meer dingen tegelijk bezig zijn als je van thuis werkt. Op de werkvloer zelf zijn er de collega’s die je op tijd kunnen herinneren aan bepaalde dingen, of zijn de omstandigheden van dien aard dat je bepaalde beslissingen als het ware automatisch neemt. Van thuis uit, ben je afhankelijk van je eigen organisatie, zelfdiscipline en je geheugen. En dat geheugen kan je af en toe wel eens in de steek laten.

Een goed geheugen is een zegen. Daardoor gaat van thuis uit werken en studeren veel makkelijker.

Soms hoor je zowel van studenten als van volwassenen dat ze gemakkelijk vergeten. Dat kan. Soms is het kortetermijngeheugen ermee gemoeid. Je mag niet vergeten dat de hersenen ongeveer zestig minuten de tijd nodig hebben om informatie in het geheugen te prenten. Als je dus wil studeren onder grote stress of een bepaald werk moet afmaken, dan krijgt je lichaamscomputer het wel bijzonder lastig om die informatie te verwerken. Sommige studenten, proberen vooral in de humaniora daags, of zelfs een paar uur voor het examen nog allerlei dingen in hun geheugen te prenten: dat lukt nooit. Ze zijn het zogenaamd op het cruciale moment vergeten, hoewel het eigenlijk nooit in hun geheugen werd gestockeerd. Je kan uiteraard niets opdiepen als het niet eerst in bewaring werd gegeven in de hersenen.

Er zijn natuurlijk ook situaties die de herinnering kunnen bemoeilijken: bepaalde psychische ziekten. Zelfs bij depressies kan het geheugen minder goed functioneren zowel om materiaal te stockeren als om het op te vragen. Ook gezondheidsproblemen, angsten, algehele vermoeidheid, stress en vooral ook desinteresse zijn elementen om het geheugen te blokkeren. De coronatijd is voor iedereen moeilijk, maar voor studenten is dat dubbel lastig.

Tenslotte zijn er verdrongen emoties die door het geheugen aangegrepen worden om informatie uit te wissen of om te vormen. Als je ergens erg nare ervaringen mee hebt gehad, zal het geheugen daaromtrent vaak vertekend zijn en gelijkaardige situaties zullen telkens door dezelfde filter worden gehaald.

Het is van belang dat een herinnering haar plaats kan krijgen in het onderbewuste en daar zijn ware authentieke betekenis behoudt om volwaardig te kunnen functioneren. Heel de geheugenfunctie is dus een bijzonder subtiel proces. Verdrongen driften en verboden ervaringen kunnen op die manier weer naar boven komen uit het onderbewuste en zich in eigenaardige dromen vertalen. Freud heeft daar uiteraard een kleurrijke uitleg aan gegeven.

Deze verdrongen emoties kunnen zich uiteindelijk ook uiten in neurotische verschijnselen, in dwangmatig handelen of in excessief reageren ten opzichte van bepaalde nieuwe situaties. Dat verklaart waarom bepaalde patiënten ten opzichte van ogenschijnlijk erg onschuldige toestanden of vragen heel emotioneel en heftig kunnen reageren. Via hun geheugen komt het in hun emotioneel patroon tot kortsluitingen waardoor ze via hun reactie zichzelf pijlsnel willen beschermen. Dat verklaart waarom sommige mensen voor een banale reden in deze coronatijd plots heftig uit hun krammen kunnen schieten.

Trauma’s uit de jeugd kunnen ook een hypotheek leggen op heel het verder leven.

Een soortgelijke manier van denken uit zich ook in Freudiaanse versprekingen, ook wel wishful thinking genoemd. Men projecteert zijn verlangens al in de realiteit, men verwart enigszins droom en werkelijkheid. Op onbewaakte momenten komen ze dan verbaal tot uiting. Dergelijke conflicten komt men ook tegen bij geheugenverlies. Een naam die aan een onplezierige ervaring verbonden is, kan men onbewust zichzelf verplichten te vergeten? Men herinnert zich deze naam dan ook niet meer in een gesprek. Zelfverdediging, zou je dat kunnen noemen. Een dergelijke vergetelheid, kan ook slaan op onschuldige situaties vanwege een totale desinteresse. Dat is ook het mechanisme waardoor een student slecht presteert omdat die een nare ervaring van of perceptie heeft over een bepaalde leraar of prof.

Problemen met het geheugen kunnen natuurlijk ook optreden door storingen in het denken als gevolg van bepaalde ziekten. Ze komen gelukkig minder frequent voor. Maar stressvolle situaties spelen zeker mee zoals nu in de coronatijd.

Maar wat moet je doen om goed te kunnen studeren?

  • Maak een goed plan op en beschouw het als een taak, niet als een karwei.
  • Zorg voor een rustige plek waar je kunt werken of studeren.
  • Zorg voor goede voeding (fruit, groenten, vis, noten), op suiker en snoepgoed kun je niet leven.
  • Schrijf met de hand je dagtaak uit op een papier.
  • Herhaal, herhaal, herhaal en schrijf de bijzondere punten op.
  • Voor thuiswerk is dat hetzelfde: een goed programma en vaste uren.
  • Vermijd storende elementen, geluiden, afleidingen.
  • Pauzeer om het uur vijf minuten, schep een luchtje, beweeg wat, om de doorbloeding van de hersenen te verbeteren.

Gebruik goede natuurlijke middelen zoals visolie en Ginkgo om de hersenfunctie te stimuleren.

Een tip: Een goed natuurlijk middel voor een betere doorbloeding van de fijne haarvaten in de hersenen is Ginkgosan van Fytobell.

Ook visolie is een perfect middel zoals Nutribell visolie Omega-3.

Je vindt Ginkgosan van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 3002-458.

En Nutribell visolie Omega-3 met CNK-bestelnummer: 2751-485.

Je kan zowel Ginkgosan als Nutribell visolie ook online bestellen via www.almed.be of via www.boverte.com.

Op die manier geniet je van een betere concentratie tijdens je thuiswerk en je thuis-studie in deze moeilijke coronatijden.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hoe je snotvalling sneller genezen?

Het moment is aangebroken om dozen wegwerpzakdoekjes aan te schaffen. De rekken in de supermarkt waar deze bekende “familiedozen” uitgestald staan, worden langzamerhand leger. Eigenlijk niet zo langzaam, maar zienderogen. Dat wil wat zeggen: meer verkoudheden en...

Lees meer

Hop en zaagpalm beschermen je prostaat

Niemand ziet ze graag komen: de leeftijd. Niemand ziet het graag gebeuren: de ongemakken die ermee gepaard gaan. We willen het wel, maar we hebben hier nog het eeuwige leven niet, met alle gevolgen vandien. Vrouwen zijn bang van veroudering omwille van de menopauze,...

Lees meer

Hoe verklein je de kans op kanker?

Sommigen zijn zelfs beschroomd om de naam van de ziekte voluit te noemen en dus beschrijven ze het als de ziekte met de letter “K”. Kanker is inderdaad een probleem dat veel mensen treft. Het staat nog altijd op nummer twee van de lijst met dodelijkste ziekten in...

Lees meer

Roken maakt jongeren impotent

Het rijtje met de negatieve gevolgen van roken wordt elke dag langer. Van miskraam, tot osteoporose en slechte tanden bij de nakomelingen van rokende moeders. Desondanks worden waarschuwingen in de wind geslagen, vooral door jonge mensen, zelfs kinderen. Het slaat...

Lees meer