mrt 16, 2024 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Hop en zaagpalm beschermen je prostaat

Niemand ziet ze graag komen: de leeftijd. Niemand ziet het graag gebeuren: de ongemakken die ermee gepaard gaan. We willen het wel, maar we hebben hier nog het eeuwige leven niet, met alle gevolgen vandien. Vrouwen zijn bang van veroudering omwille van de menopauze, de ongemakken, de opvliegers, de broze botten, de slapeloosheid de rimpels, en mannen zien er tegenop om de leeftijd te zien vorderen omwille van verandering in het libido, spierkrachtvermindering, mogelijke hartkwalen en storingen in de bloedvaten, maar vooral omwille van de ongemakken die gepaard gaan met problemen in verband met de prostaat, de zogenaamde voorstanderklier.

Ook prostaatkanker kan verband houden met voeding: vitaminerijke en mineraalrijke kost en… fyto-oestrogenen samen met beweging en voldoende water drinken zijn goede preventieve maatregelen.

Geen enkele man ontsnapt eraan. Vanaf de leeftijd van vijftig ongeveer begint de prostaat te zwellen. De massa neemt toe, waardoor – gezien de positie in het lichaam – de plasbuis onder druk kan komen en het plassen moeilijker wordt. Men moet ’s nachts meer opstaan om naar het toilet te gaan en in extreme gevallen is het zelfs heel moeilijk, soms onmogelijk om meteen te plassen, hoewel de aandrang er is.

Wat kun je dan doen als man?

Vooral tijdig controle laten uitvoeren, want een zwelling van de prostaat is hinderlijk, maar uitgezaaide prostaatkanker kan dodelijk worden.

Tijdige behandeling en vooral goede preventie kunnen veel ellende voortkomen en zelfs het extreme gevaar uit de weg gaan.

Wat moet je dan doen?

Niet de ouderwetse raad volgen dat bier goed is voor de prostaat. Het is niet omdat sommige biersoorten nog hop bevatten dat het ook een goed preventief middel is om prostaatproblemen te voorkomen.

Hop bevat weliswaar oestrogene hormonen van plantaardige oorsprong en daaruit worden ook natuurlijke preparaten gemaakt, maar de alcohol heeft geen enkele meerwaarde, zelfs het tegendeel is waar. 

Daarom:

 • Stop met roken en alcohol drinken.
 • Drink voldoende water.
 • Koffie en groene thee zijn gunstig vanwege de antioxidanten.
 • Eet geregeld broccoli, eventueel in soep.
 • Beweeg regelmatig, liefst dagelijks minstens een half uur. Wandelen en zwemmen zijn ideaal.
 • Eet liever vis dan vlees en mijd transvetten.
 • Eet fruit liefst met schil en al, maar reinig eerst de schil of koop biologisch.
 • Mijd geraffineerde suikers en frisdranken.
 • Zorg voor een gezonde seksuele frequentie. Minder prostaatproblemen in een vlotte relatie.
 • Gebruik vitamine D of zorg voor voldoende en veilig zonlicht.
 • Powertraining waarbij het bekken betrokken is, helpt preventief tegen prostaatproblemen.
 • Laat vanaf de middelbare leeftijd geregeld een controle uitvoeren bij de arts. Ook de PSA-waarde.
 • Slaap voldoende en mijd stress.

Gebruik liefst natuurlijke middelen die zaagpalm bevatten.

Hop ja, bier neen

In verband met de preventie van prostaatkanker heeft het een groot belang wat de man eet. Natuurlijk heeft het te maken met vetten en hormonen. Er wordt aanbevolen meer soja te eten, omdat daarin het hormoon “fyto-oestrogeen” voorhanden is dat beschermend werkt ten opzichte van prostaatkanker. Mannen moeten niet bang zijn dat ze hierdoor borsten zullen krijgen of andere vrouwelijke kenmerken gaan krijgen.

Ook vetten moeten liever plantaardig en onverzadigd worden gekozen: liever olijfolie in de plaats van boter en margarine, want de meeste margarines bevatten transvetten die nog gevaarlijker zijn dan dierlijke harde vetten. Ook liever vis dan vlees, want vis bevat Omega-3 vetzuren.

Tenslotte ook meer vezels: meer fruit en groenten en vooral ook volkorenbrood vanwege de vitamine A, een krachtige antioxidant. Wortels zijn zeer belangrijk vanwege de bèta-carotenoïden en dagelijks citrusvruchten voor de vitamine C. Ook hop heeft een gunstige werking en werkt beschermend.

Daarom een tip: Proflabell van Fytobell, boordevol beschermende stoffen.

Je vindt Proflabell van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 2223-196.

Òf je kunt Proflabell van Fytobell ook online bestellen via www.fytobell.be of www.boverte.com.

Je plas wordt weer of blijft krachtig.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hou jonge kinderen van het scherm weg!

Jaren geleden werd ervoor gewaarschuwd niet te lang met de GSM te bellen. Dat bellen gebeurt nu veelal via afstandsluidsprekers, of met oortjes, zodat de iPhone of smartphone, vroeger GSM genoemd, niet tegen het hoofd moet worden gehouden. Een verkoper waarschuwde ons...

Lees meer