okt 28, 2020 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Pijn door reuma: Curcuma helpt

Vochtig weer, gebrek aan beweging en warmte, te zuur voedsel, te weinig drinken, het zijn allemaal geen gunstige omstandigheden voor de reumalijder. Nu het koude seizoen voor de deur staat, is het wel goed te weten wat je er kan tegen doen. Naar de woestijn verhuizen? Eskimo’s hebben toch geen last van reuma? Naar de noordpool verhuizen? Voor sommigen zou dat beter zijn, want zowel warmte als droge kou zijn gunstig voor reumalijders. Men behandelt in kuuroorden daarom reuma zowel met warmtekuren: sauna, massage, warme kruidenbaden, fangopakkingen, hooibloemenbaden, maar ook met vriestherapie, omdat het ontstekingsremmend is en vooral ook de bloedsomloop activeert.

De voeding speelt een grote rol bij het uitlokken van een reuma-aanval. Ons modern voedsel heeft een te groot zuuroverschot. Gelukkig is Curcuma een goed natuurlijk hulpmiddel.

Reuma is een verzamelnaam van een reeks aandoeningen die te maken hebben met bepaalde veranderingen in het bloed. Eigenlijk is het een ontstekingsziekte die aanhoudende pijn in gewrichten, spieren en pezen, moeheid, stijfheid en moeite met bewegen veroorzaakt. De symptomen worden veroorzaakt door een ontsteking in de gewrichten, waardoor beschadigingen kunnen optreden. Vaak is dit te zien aan een zwelling van één of meer gewrichten, hoewel dit niet zo hoeft te zijn, want heel wat reumatische aandoeningen verlopen zonder veel uitwendige tekenen, terwijl de bewegingsmogelijkheid van de patiënt nochtans gevoelig ingeperkt kan zijn. Bepaalde reumatische aandoeningen kunnen ernstige invaliditeit tot gevolg hebben. Er zijn verschillende soorten gewrichts-, spier- en peesziekten. Reuma is de verzamelnaam voor deze ziekten. De meest voorkomende zijn: reumatoïde artritis (R.A.) of chronische gewrichtsreuma, artrose, de ziekte van Bechterew en verder heeft de verzamelnaam reuma betrekking op: weke delen reuma, jicht en jeugdreuma.

Als reuma wordt verwaarloosd, kan de ziekte ernstige schade veroorzaken. Reuma is van grote invloed op het dagelijks leven van de reumapatiënt en zijn omgeving. Voorkomen moet worden dat zij door de ziekte in een isolement raken omdat zij zich niet zo makkelijk kunnen verplaatsen. Het verloop van de ziekte is moeilijk te voorspellen. Bovendien heerst er bij niet-reumapatiënten veel onbegrip over reuma. Over de oorsprong en genezingsmogelijkheden van reuma is nog erg weinig bekend.

Wat kun je zelf aan reuma doen?

  • Snel reageren bij herkenning van de kenmerken zorgt ervoor dat reuma beheersbaar wordt.
  • Gebruik bij voorkeur natuurlijke ontstekingsremmers zoals op basis van Curcuma.
  • Je kunt proberen veel te rusten en te ontspannen.
  • Probeer toch ook zoveel mogelijk te bewegen.
  • Zoek een beetje afleiding.
  • Warmte / kou-wisseltherapie.
  • Oefeningen doen of een therapie volgen.
  • Onderwerp je dieet aan een grondig onderzoek en zorg voor een ontzurende kuur en blijf ontzurend eten.

Reumapatiënten hebben de neiging om stil te gaan zitten, omdat ze pijn voelen als ze bewegen. De kunst bestaat erin de pijngrens te zoeken en die net niet te overschrijden. Maar het is wel van belang in beweging te blijven om totale verstijving te voorkomen en te verhinderen dat de pijngrens opschuift naar beneden. Op de duur zal de minste beweging erg pijnlijk zijn. We bewegen trouwens allemaal veel te weinig, waardoor mensen met een aanleg voor reumatoïde problemen er ook gemakkelijker het slachtoffer van worden.

Onze scharnieren, gewrichten, spieren, ligamenten kunnen de belasting van beweging op de duur niet meer aan. We krijgen verkeerde houdingen, de pijn begint.

Boodschap: meer oefenen, trainen, bewegen. Alle sporten zijn goed, vooral als je ze graag doet. Nooit aan sport beginnen zonder een opwarming van de spieren, anders komen er ongelukken van. Ook nooit opnieuw intensief aan sport gaan doen als het zeer lang geleden is dat je nog een fysieke inspanning hebt geleverd. Forceer niets in het begin. Start met kleine inspanningen die je desnoods een paar keer per dag herhaalt. Op die manier kan je lichaam zich weer geleidelijk aanpassen aan de nieuwe situatie en er profijt uit halen. Maar vergeet niet: bewegen is van levensbelang.

Zwemmen is de beste sport, omdat alle spieren in beweging zijn en de belasting gedoseerd kan worden al naargelang de mogelijkheden.

Zuuroverschot door voeding begunstigt een reuma-aanval. Wil je reumatische klachten voorkomen of behandelen dan moet je in elk geval de voeding onder de loep nemen. We eten niet alleen te veel dierlijk vet, maar vooral te zuur. Dat heeft niets te maken met het eten van citroenen of zuurtjes, maar wel met de manier waarop het lichaam zijn stoffen haalt uit het voedingspakket. Verzuring door voeding is de hoofdoorzaak van problemen met reuma, jicht, osteoporose, pijnlijke spieren, grotere vatbaarheid voor infectieziekten, grote vermoeidheid. Maar wanneer is voedsel te zuur? Om reuma en spierpijnen te vermijden, moet je n.l. een basen-overschot hebben. Zuur reagerende producten zijn bijvoorbeeld vlees, vis, kaas, graangewassen, dus ook brood en gebakjes. Al deze producten geven een overschot aan zuren.

Een basenoverschot wordt geleverd door groenten, vruchten en aardappelen. Alleen peulvruchten en asperges kunnen voor reumapatiënten ook nadelig zijn. Het komt er dus op neer dat u tweemaal zoveel groenten en vruchten gaat eten als granen, vlees en kaas. Alcohol, chocolade, coladranken, koffie en zwarte thee geven eveneens een zuuroverschot. Een kop koffie kan een reuma aanval uitlokken. Snoep bevat veel suiker en is een sterke zuurmaker. Hou er rekening mee.

Beperk eiwithoudend voedsel, zoals vlees en kaas, beperk het brood- en rijstverbruik en volg voor een paar weken een kuur met veel groenten en vruchten. Verse groenten, salades van rauwkost en fruit zijn bijzonder gezond en genezend. Vooral rauwe groenten blijken in het geval van reumatoïde aandoeningen heilzaam te zijn.

Tincturen en aftreksels of thee van Oost-Indische kers, waterkers, paardenbloem, brandnetel, bieslook en tijm zijn uitstekend voor reumapatiënten. Ook planten- en groentesappen kunnen voor reiniging worden gebruikt. Berk, paardenbloem en artisjok zijn heel erg goed voor de lever en… om reuma te behandelen of te voorkomen. En tenslotte heeft Curcuma bewezen bijzonder goede resultaten te geven bij reumatische klachten, artrose, spierpijnen en gewrichtsontstekingen.

Een tip: Curcuma Forte van Fytobell. Een preparaat dat bovendien bijzonder goed opgenomen wordt door het lichaam omdat er zwarte peper aan toegevoegd is.

Je vindt Curcuma Forte van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 2963-700.

Of je kan het ook online bestellen via www.boverte.com en www.almed.be.

Op die manier kan je gemakkelijker en soepeler bewegen en zal de pijn geleidelijk verdwijnen.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Zo kun je scoliose voorkomen en rugpijn verminderen

Scoliose is een veel voorkomend probleem. Het kan op elke leeftijd beginnen of waargenomen worden en betreft een scheefstand van de ruggengraat. In de plaats van dat de ruggengraat kaarsrecht zou zijn, heeft die een zigzag of S-vorm. Dat kan beginnen van in de jeugd...

Lees meer

De tien geboden voor een gezonde zwangerschap

Een gezonde baby krijgen is de droom van elke jonge moeder. Er worden over zwangerschap en kinderen krijgen veel praatjes verkocht, vooral bakerpraatjes, maar hoe kan een aanstaande moeder zich best gedragen om met de meeste kans een gezonde, welgeschapen baby ter...

Lees meer

DARMKWALEN: vaak is de ziel ziek

Darmklachten komen bijzonder veel voor. Als je bedorven voedsel hebt gegeten, overdadig hebt getafeld, te koud hebt gegeten of ijsgekoelde dranken zomaar naar binnen hebt gegoten, diepvrieskost zonder ontdooien op uw bord kreeg of besmet ijs hebt gegeten, zelfs gewoon...

Lees meer

De superieure geneeskracht van honing

Sommigen beweren dat honing hetzelfde is als suiker en dat het evenveel nadelen heeft voor de gezondheid. Dat is wel een merkwaardige uitspraak en ongetwijfeld geïnspireerd door de belangen van de raffinagefabrieken van suiker. Om één groot verschil te noemen: suiker...

Lees meer