sep 9, 2021 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Waarom verdik je als je ouder wordt en hoe eet je best?

Iemand die een dagje ouder wordt, merkt het: als de leeftijd stijgt, dan stijgt gewoonlijk ook het lichaamsgewicht. Een vervelende vaststelling voor de meeste mensen en die proberen dan ook verwoed om van dat gewicht af te komen, want… slank is de mode. Er zijn zoveel wonderdiëten die de hemel op aarde beloven, maar de meeste mensen komen in de hel terecht: soms ten koste van de gezondheid, want niet elke vermagering loopt goed af. Hart en bloedvaten lopen gewaar als je te snel en te drastisch het gewicht naar beneden wil. Maar ook de lever en de nieren moeten kunnen volgen om de toxines te elimineren, anders vergiftigt het lichaam zichzelf.

En dan zijn er ook nog de hormonen die een woordje meespreken. Vandaar dat vooral vrouwen in de menopauze gaan verdikken.

Het sedentaire leven en de zoetigheden in het mondje spelen uiteraard ook een rol. Maar het is wel duidelijk dat het spierweefsel het moet afleggen tegen het vetweefsel.

Veel groenten en vruchten is de ideale basis voor een gezond dieet. Wie te dik is, kan best afslanken. Slank is de mode, maar je moet wel gezond kunnen blijven.

Vet in de plaats van spieren

Hoe ouder je wordt, des te meer moet je met deze gegevens rekening houden, omdat de stofwisseling met het stijgen van de jaren de energieomzet ook verandert: men verbruikt minder energie en stapelt ze op onder vorm van vet. Men wordt dikker. Je mag niet vergeten dat vanaf het dertigste levensjaar de mens per tien jaar ongeveer drie kilo spiermassa verliest. In de plaats daarvan komt vetmassa. Op die manier kan het verlies van spiermassa tot het zeventigste levensjaar ongeveer veertig percent bedragen. Door goede lichaamstraining kan dat proces erg vertraagd worden. Een goed getraind spierstelsel houdt ook de huid strak gespannen en maakt het lichaam mooier, verbetert ook de energieomzet.

Training

Bovendien helpt goede training osteoporose voorkomen. Vooral vrouwen moeten hiermee rekening houden en per week meerdere keren trainen, al was het maar een kwartiertje stappen per dag. Uit recent onderzoek is gebleken dat wandelen een van de beste methodes is om het lichaam te trainen en gezond te houden. Wandelen lijkt trouwens veel beter te werken dan joggen, omdat bij dit laatste de peesaanhechtingen ernstig in gevaar komen, vooral op latere leeftijd. Er mag ook niet uit het oog worden verloren dat de stofwisseling in vetweefsel zelf ook veel trager gebeurt: een dubbel nadeel dus.

Slank is gezond

Uit onderzoeken door maatschappijen voor levensverzekeringen blijkt dat wie tien kilo minder weegt dan zijn ideaal gewicht, eigenlijk maximale levenskansen heeft. Een goede methode om te zien of je te dik bent is de huidplooi van de buik tussen duim en wijsvinger te nemen. Die mag niet veel breder zijn dan de dikte van uw duim. Als dat wel het geval is, ben je te dik en dus een risicopatiënt. De oorzaak is in negenennegentig percent van de gevallen te veel eten. Patiënten die beweren dat ze te dik worden van water drinken, maken zichzelf wat wijs. Suikerziekte en problemen met de schildklier (te traag werkend) vormen de overige één percent van de oorzaken van vetzucht. Diëten waarbij koolhydraten compleet worden geweerd of ook vetten helemaal worden geschrapt, kunnen echt levensgevaarlijk zijn!

Een drastisch of heel apart dieet (zoals Montignac) mag nooit worden toegepast zonder medische begeleiding en controle. Wie te weinig vet opneemt, neemt ook te weinig in vet oplosbare vitamines op (vitamine A, E, D en K) en die zijn nochtans levensnoodzakelijk. Ook de calciumopname kan erdoor gestoord zijn.

Zo eet je best

De enige goede methode is gezond, evenwichtig en vooral matig te eten.

Daarom deze gouden dieettips:

  • Eet dagelijks groentesalades, vooral rauwkost van verse groenten.
  • Eet dagelijks volkoren, eet dus geen witbrood en geen witte pasta’s, maar gebruik volkorendeegwaren. Ze bevatten meer vitamines (vooral E en B) en bovendien helpen ze kanker en hart- en vaatziekten voorkomen.
  • Elke week kan je één vastendag inlassen waarbij je enkel water of kruidenthee drinkt en groentesappen gebruikt.
  • Eet ’s avonds zo weinig mogelijk. Eet in elk geval ’s avonds niet te zwaar, maar probeer de hoofdmaaltijd ’s middags te leggen.
  • Gebruik geen eiwitten en vetten tijdens dezelfde maaltijd. Dus op die manier gescheiden eten, is wel goed. Maar, je moet alles eten. Dat betekent dat je best geen vette sausen op je vlees gebruikt. Gebruik liever gevogelte (kip) of verse (vette) vis.
  • Vermijd in elk geval verhit verzadigd vet, maar gebruik liever plantaardige oliën van eerste koude persing, maar niet om te bakken en te braden, dan krijg je transvet. Bij voorkeur olijfolie of lijnzaadolie.
  • Eet geen snoepjes en tussendoortjes, die doen echt verzwaren.
  • Gebruik overvloedig fruit, en eet liefst enkel fruit als ontbijt. Op die manier krijg je langzaam afbreekbare en absorbeerbare suikers naar binnen die de pancreas niet bezwaren.
  • Drink veel water of kruidenthee en gebruik ’s morgens bij het opstaan een glas water waarin je een citroen hebt uitgeperst. Op die manier help je het lichaam te ontzuren.
  • Gebruik geen geraffineerde suikers en zo weinig mogelijk medicijnen, tenzij op doktersvoorschrift. – Beweeg dagelijks en een drietal maal per week moet je intensief trainen, al was het maar duchtig stappen (wandelen) of gaan zwemmen. Op die manier heb je het beste gedaan voor je gezondheid, heb je geen wonderdieet nodig en zal je toch heerlijk slank worden of blijven.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

De natuur: het beste antidepressivum

Voel je je een beetje depri? Kies dan bij voorkeur een ander moment om dat te worden. Dat klinkt ongeloofwaardig en eigenlijk een beetje belachelijk, want feit is dat je niet gedeprimeerd kan worden op commando en dat je het tijdstip uiteraard zelf niet kunt kiezen....

Lees meer

Ook je huid neemt giftige stoffen op

Als je een huis koopt, moet het eerst onderzocht worden op schadelijke stoffen. De grond moet gecontroleerd worden op verontreiniging en desnoods worden afgevoerd, vervangen en uiteindelijk worden gezuiverd. Als er asbest wordt in aangetroffen, ben je verplicht de...

Lees meer