jul 22, 2021 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Is zout slecht voor de nieren?

De nieren behoren tot de meest vernuftige organen in ons lichaam. Per dag stroomt er meer dan 2000 liter bloed door de nieren, wat neerkomt op ongeveer 1,38 liter per minuut. Dat is een gigantisch getal, wat ook het belang van de nieren voor onze gezondheid onderstreept. De nieren filteren het bloed van onzuiverheden, maar hebben nog veel meer op hun „agenda”. Een van de belangrijke taken is het afscheiden van renine, een stof die verantwoordelijk is voor het handhaven van een juiste water- en zouthuishouding. Op die manier kan het bloedvolume en de bloeddruk op peil worden gehouden. De nieren scheiden ook een stof af die het beenmerg moet stimuleren om rode bloedlichaampjes aan te maken en tenslotte wordt ook vitamine D omgezet tot een stof die de absorptie van calcium stimuleert. De nieren spelen dus een cruciale rol in onze gezondheid. De zouthuishouding wordt door velen wel eens aan het toeval overgelaten. Gevolg: de nieren kunnen de zoutberg niet meer opruimen en er ontstaat hoge bloeddruk. Hoe kan je dat vermijden?

Filterfunctie

De nieren hebben een heel belangrijke functie in het lichaam. Ze liggen aan de rugkant in het bekken en zijn twee boonvormige organen van ongeveer tien tot twaalf centimeter lang en vijf tot zeven centimeter breed. De nieren zijn goed „afgeveerd”, want ze liggen in een kussen van vetweefsel, waardoor ze op hun plaats worden gehouden. Toch hebben ze het comfort om min of meer te kunnen bewegen, zodat ze zich kunnen aanpassen aan bepaalde lichamelijke activiteiten. Bij het hoogspringen en brutaal neerkomen om de grond bijvoorbeeld worden de schokken door de vetweefsellaag opgevangen. Die opvang is evenwel gelimiteerd, want de zogenaamde „wandelnier” is een bekend ziektebeeld bij motorrijders die op onvoldoende afgeveerde motoren langs slechte wegen hun weekendplezier zoeken.

Velen hebben de gewoonte aan alle spijzen meteen veel zout toe te voegen, ze schudden er maar op los met het zoutvat. Om overtollig zout uit het lichaam te kunnen verwijderen hebben de nieren voldoende zoet water nodig. Drink daarom zeker anderhalve liter water per dag.

Als niet wordt ingegrepen terwijl de nieren hun filterfunctie verzaken, dan kan dat binnen de week de dood van de patiënt tot gevolg hebben. Maar die filtering gaat vergezeld van een heel complex gebeuren. De goede werking van de nieren heeft ook rechtstreekse invloed op de bloedsomloop en dus ook op de bloeddruk. Iedereen weet intussen wel dat een te hoge bloeddruk op de duur levensgevaarlijk kan zijn. In normale omstandigheden hoort die 12 op 8 mm kwikkolom te zijn. Het ene cijfer voor het hart tijdens de pompfunctie, het lage cijfer tijdens de rustpauze van het hart. Is er met het lage cijfer wat mis, dan kan dat op een nierprobleem wijzen. Het eerste cijfer kan te maken hebben met organische letsels op het hart of in de bloedsomloop, maar het kan die ook veroorzaken.

Als de doorgang van de bloedvaten vernauwd is, zal het hart dit probleem compenseren door de druk te verhogen, zodat toch zoveel mogelijk vitale lichaamscellen kunnen worden bereikt. Het wordt natuurlijk van kwaad tot erger, omdat precies daardoor de bloedvaten nog meer onder druk komen, zichzelf ook gaan beschermen door de vaatwanden te versterken door verdikking en uiteindelijk komt men in een vicieuze cirkel terecht.

Te veel zout: te hoge bloeddruk

Uit recente studies op 10.000 proefpersonen is nogmaals duidelijk gebleken dat voeding een rechtstreekse invloed heeft op de bloeddruk. Zoutverbruik maakt daar een belangrijk en essentieel onderdeel van uit. Het onderzoek in Duitsland heeft aangetoond dat bij personen die extra veel zout aan het voedsel toevoegen, de bloeddruk merkelijk hogere waarden laat noteren. Uit een Amerikaans onderzoek is daarentegen ook gebleken dat er personen zijn die immuun lijken voor zoutconsumptie. Ongeacht de hoeveelheid zout die ze consumeren, wijzigt hun bloeddruk er nauwelijks of niet door. De oorzaak van dit verschil is nog niet opgeklaard. In elk geval heeft de functie van de nieren er mee te maken. Maar omdat niemand van tevoren kan bepalen hoe zijn nieren zullen reageren, kan men beter spaarzaam omgaan met zout, vooral bij wie nu al vast staat dat hun bloeddruk is verhoogd.

Zout is hygroscopisch. Dat betekent dat zout vocht vasthoudt in de weefsels. Keukenzout heeft een belangrijke invloed op de werking van de nieren. Uit de voor-urine wordt door de nieren natrium teruggewonnen en opnieuw in de bloedsomloop gebracht. Omdat natium wordt teruggewonnen wordt de osmotische druk groter als een soort aanzuigende kracht vanuit de aders, en op die manier wordt met het natrium ook water teruggewonnen. Als er dan teveel natrium door het lichaam wordt vastgehouden, zal ook de hoeveelheid water navenant stijgen. Niet alleen hoge bloeddruk kan daar het gevolg van zijn, maar bij bepaalde patiënten die al met een labiele bloedsomloop zitten, kunnen ook oedemen ontstaan. Als daarenboven weinig wordt gedronken, of althans te weinig zoet water, kan het zout ook niet meer worden weggespoeld. Een nadelige combinatie is derhalve het gebruik van zout koppelen aan caffeïnehoudende dranken. Op die manier krijgt de patiënt met twee elementen te maken die bloeddrukverhogend werken.

Ook stress is nadelig

Natuurlijk moet elke activiteit die bloeddrukverhogend kan zijn in toom worden gehouden. Het is bekend dat stress bij velen een funeste uitwerking heeft op de gezondheid. Oplossen en uitpraten van problemen in gezins- of familieverband, in de werkkring is essentieel voor het weervinden van zijn stabiliteit. Ontspannende activiteiten vooral in de gezonde natuur hebben een rustverschaffende uitwerking. Wandelen, zwemmen, roeien, zeilen, tuinwerk, eenieder moet zijn eigen voorkeur zoeken. Competitiesporten zijn pittig voor jongeren, maar moeten vanaf een zekere leeftijd en vooral als men last ondervindt van stress en hoge bloeddruk vervangen worden door sporten die niet de spanning van de competitiviteit meebrengen. De natuur geeft altijd rust en hierin zijn ontspanning zoeken is altijd gunstig voor de gezondheid.

Hoeveel zout?

Hoeveel zout een patiënt kan verdragen, verschilt sterk individueel. Sommigen schijnt het niet te deren, terwijl anderen zelfs zoutloos moeten eten. Vooral als er al problemen zijn met de nieren is voorzichtigheid op zijn plaats. In principe bevatten de spijzen van nature voldoende zout. Groenten en vruchten bevatten de noodzakelijke minerale zouten. Er moet ook worden op gelet dat de kalium-natrium balans niet wordt verstoord. Kalium is voor de goede werking van de spieren van zeer groot belang. Sommige plaspillen spoelen het kalium weg. Vandaar dat een natuurlijk ontwaterend middel te verkiezen valt: solidago bijvoorbeeld. Hierdoor komt de kaliumhoeveelheid in het lichaam niet in gevaar.

  • Eet voldoende vruchten die kalium aanbrengen: bananen, peren, rozijnen.
  • Zout gebruiken is ook een kwestie van smaak. Er zijn vele andere toekruiden die bij de bereiding van voedsel kunnen worden gebruikt en die de nierfunctie en de waterhuishouding in het lichaam niet in het gedrang brengen.
  • Compleet zoutloos eten is eigenlijk praktisch onmogelijk, aangezien zoveel voedingsproducten van nature nog behoorlijke hoeveelheden zout bevatten.
  • Zoutarm eten is een omschrijving die beter past, want er zijn heel wat toekruiden die de spijzen op smaak kunnen brengen. Prei, ui, lavas, mierikswortel, dille, venkel, pepers, sjalot, bonekruid, selderij, zijn zoveel mogelijkheden die in bepaalde combinaties erg lekker zijn en zout overbodig maken. Op den duur wordt de smaak helemaal veranderd en zal de oorspronkelijke smaak van de spijzen terugkeren en niet meer om de typische zoutsmaak vragen.
  • Ook kun je in gespecialiseerde winkels natriumarme zoutvervangers vinden. Het spreekwoord „neem alles met een korrel zout” gaat hier voor één keer niet op, tenzij je het ook heel letterlijk neemt en slechts één korrel zout zou gebruiken.

Een tip: Een goed natuurlijk middel om de nierwerking wat te stimuleren is Orthoren van Fytobell.

Je vindt Orthoren van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer : 1899-946.

Of je kan Orthoren van Fytobell ook online bestellen via www.almed.be of via www.boverte.com.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hoe kun je spataders voorkomen?

Voor alles is een oplossing, of liever wordt een oplossing voorgesteld. Maar of dat dit de goede oplossing is, laten we in het midden. Zo kun je tegen spataders een operatie verkiezen, terwijl dat eigenlijk een symptomatische behandeling is. De benen worden wel weer...

Lees meer

Waarom klagen vrouwen zo vaak over hoofdpijn?

Iedereen kan al eens last krijgen van hoofdpijn, maar vooral vrouwen zijn er gevoelig voor en gebruiken het dan ook als excuus. Neen, we hebben het hier niet over de gekende kolder “vanavond niet schat, ik heb hoofdpijn”, maar wel over het feit dat meer vrouwen dan...

Lees meer