jul 16, 2022 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Hoe groot zijn jouw kansen op hartinfarct?

Hartinfarct en beroerte zijn twee problemen die vooral onder mannen van middelbare leeftijd voorkomen, maar van langsom meer ook vrouwen treffen. Het is de doodsoorzaak nummer één in ons land. Dat aantal neemt ondanks de toegenomen kennis, de geraffineerde operatietechnieken, de scheikundige en technische vooruitgang nog toe. Dat betekent dat de natuur de baas is en bepaalt wat we moeten doen en laten om gezond te blijven en hart- en vaatziekten te voorkomen.

Het is een probleem zoals verschillende andere: we denken dat we erop vooruitgaan en winst maken, maar eigenlijk is het andersom: het aantal slachtoffers van hart- en vaataandoeningen vermindert niet, integendeel ook jongere mensen en vrouwen worden er het slachtoffer van. Dat duidt erop dat er iets hapert aan onze levensstijl, want vijftig jaar geleden was het aantal mensen dat ermee te maken kreeg kleiner. We kennen de oorzaken allemaal: roken met stip op één, verder alcohol, geraffineerde suikers en junkfood, transvetten, gebrek aan beweging en de onvermijdelijke stress. De oplossing is eveneens bekend: gezonder leven verlaagt het risico enorm.

De levensstijl heeft alles te maken met het risico op hart- en vaatziekten en beroerte. Als je er rekening mee houdt, beperk je het risico enorm.

Erfelijk?

Natuurlijk is er zoals met alles, een erfelijke factor, maar wat ook erfelijk lijkt te zijn: de levensstijl. Dat betekent dat van de ene generatie op de andere het gedrag wordt doorgegeven en overgenomen: de manier van eten, van denken, van stress verwerken, van bewegen en stilzitten. Kijk naar de zonen, ze imiteren op dat vlak perfect hun vader. De belangstelling voor gezondheid zit wellicht niet in de genen, maar gewoonten worden doorgegeven, of ze nu goed of slecht zijn. Vertel aan een jongeman als vader, dat hij niet mag roken. Als de vader dat wel doet, zal zijn oproep weinig weerklank vinden.

Wat is een hartinfarct en beroerte?

Een hartinfarct heeft tijd nodig om te ontstaan. Dat betekent dat je niet van de ene op de andere dag met een hartinfarct te maken krijgt. De levensstijl die je er jaren op nahoudt zal zich uiteindelijk vertalen in het langzaam dichtslibben van de bloedvaten rond het hart, tot er ergens een prop de hele bloedtoevoer naar een gedeelte van het hart of de hersenen afsluit. Het infarct of de beroerte is daarmee geschapen. Hoe eerder het slachtoffer in het ziekenhuis terecht komt, des te groter zijn de overlevingskansen, want het bloedvat moet weer worden vrijgemaakt zodat het hart of de hersenen weer normaal kunnen worden bevloeid en van zuurstof worden voorzien.

Er mag inderdaad niet veel tijd verloren gaan, want een gedeelte van het hart dat zonder zuurstof valt sterft uiteindelijk af, is dood spierweefsel en ballast voor de rest van de pompactiviteit van het hart.

Die bloedprop kan bestaan uit cholesterol. Dus denkt men niet helemaal correct dat de cholesterol de oorzaak is. Het is maar een gevolg.

De rol van cholesterol

Het is wel juist dat cholesterol er een rol speelt, maar het is niet de oorzaak. Vergelijk het zo dat overal waar brand ontstaat, de brandweer aanwezig is. Niet de brandweer is de schuldige van de brand, die moet de brand namelijk bekampen. Moet je dan de brandweer bekampen?

Cholesterol is vaak het redmiddel. Er ontstaan mini-ontstekingen in de vaatwanden, als gevolg van de levenswijze: te weinig vitamines, te veel transvet, te weinig beweging en te veel stress. Door die mini-ontstekingen verzwakken de vaatwanden. Onze natuur is intelligent opgebouwd en heeft daar een oplossing voor: cholesterol. Dat is de pleister om de vaatwand te versterken, af te dichten, te voorkomen dat die klapt zoals een binnenband van een wagen.

Te veel is natuurlijk te veel en dat moet je in evenwicht houden, wat ook kan dankzij goede natuurlijke middelen.

Maar primordiaal is wel de mini-ontstekingen te voorkomen of tegen te gaan. Hoe doe je dat?

Vermijd mini-ontstekingen

Niet iedereen loopt hetzelfde risico op het krijgen van een hartinfarct of beroerte. Uiteraard speelt de erfelijkheid een rol, maar de belangrijkste risico’s lopen mensen door hun levensstijl. Daardoor vergroten en versnellen de oorzaken die een verkalking van de slagaders in de hand werken.

Wat zijn die elementen?

 • Roken
 • Alcoholgebruik
 • Geraffineerde suikers
 • Junkfood
 • Chronische stress
 • Te weinig slaap
 • Te weinig vitamines en antioxidanten.
 • Obesitas
 • Diabetes
 • Erfelijkheid
 • Te weinig beweging
 • Ontstekingen
 • Leeftijd
 • Hoge bloeddruk
 • Transvetten
 • Eenzaamheid en emotionele breakdown.

Vitamines en antioxidanten

Mannen lopen uiteraard meer risico dan vrouwen, maar vanaf de menopauze halen vrouwen hun achterstand in. Oestrogene hormonen hebben dus een beschermende rol.

Een gezonde levensstijl is in staat om negatieve aspecten van leeftijd, geslacht en erfelijkheid om te buigen en de risico’s fel te verminderen.

Eén van die risicofactoren zijn ontstekingen van de vaatwand. Ze beschadigen de bloedvaten en werken slagaderverkalking oftewel sclerosering in de hand. Dan moet de cholesterol te hulp worden geroepen om het “gat in de dijk” te dichten en af te schermen. Op den duur blijft er minder ruimte over, het debiet verkleint, er kunnen bloedproppen ontstaan en het komt tot hartinfarct of beroerte, al naargelang de plaats waar het probleem zich manifesteert.

Het is niet voldoende of aan te raden de cholesterol op een onnatuurlijke wijze en ongecontroleerd naar beneden te halen. Het lichaam heeft namelijk cholesterol nodig, want negentig percent van de cholesterol in het lichaam wordt door de lever aangemaakt. Dat duidt erop dat het lichaam dat nodig heeft, o.m. voor de aanmaak van hormonen. Bovendien heb je LDL (low density en HDL-cholesterol (high density). Je moet de HDL naar omhoog brengen en dat kun je vooral door niet te roken en meer te bewegen.

Je kunt de totale cholesterol wel in balans houden door gezond te leven, te bewegen, stress te vermijden en vooral niet te roken en voldoende antioxidanten en vitamines te gebruiken, vooral de vitamine C komt hierbij prominent in beeld. Vandaar het belang van fruit en verse groenten. Die moeten dagelijks op het menu komen.

Ontstekingen kunnen zich dus niet enkel manifesteren in gewrichten en organen, maar ook in de bloedvaten en daar zijn ze gevaarlijk, want hartinfarct en beroerte dreigen.

Wat kun je proactief doen?

 • Gezond eten
 • Meer bewegen
 • Voldoende slapen
 • Stress vermijden
 • Antioxidanten gebruiken.
 • Gezonde vetzuren gebruiken (vis en visolie)
 • Vermageren.

En een tip: Cholefort van Fytobell om op een natuurlijke manier de cholesterol in balans te houden.

Je vindt Cholefort van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 2963-684.

Of je kunt Cholefort ook online bestellen via www.fytobell.be of via www.boverte.com .

Je hart zal je hartelijk bedanken.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Waarom krijgen zoveel mensen een depressie?

Het woord “depressie” alleen al zou je depressief kunnen maken. Het is geen leuke term, niet voor het weerbeeld, niet voor het gemoed en de levenskwaliteit van wie er mee te maken heeft. Bovendien heeft het niet enkel invloed op het presteren, het werk en het geluk,...

Lees meer