Wat is de beste methode om je handen te wassen en af te drogen?

Uiteraard moet je altijd je handen wassen als je met materialen aan de gang bent geweest, een klus hebt uitgevoerd die je vieze handen geeft, van het toilet komt, of vooraleer je met voedsel begint te werken. Maar nu mag je daar een belangrijk item aan toevoegen: altijd je handen wassen als je in een periode zit waarin veel besmettingen voorkomen. Dat kun je nu wel zeggen met de hype en de paniek over het coronavirus.

Merkwaardig is dat de overheid oproept niet in paniek te slaan, maar elke dag wel een persconferentie geeft om het aantal besmettingen en het aantal met dodelijke afloop in de wereld bij te stellen.

We vragen ons soms af welk nieuws de media nog zullen kunnen brengen als de epidemie van het coronavirus voorbij is. Er bestaat bijna geen ander nieuws meer.

Heel belangrijk om besmettingen te voorkomen is te zorgen dat je handen zuiver zijn. Was ze vele keren per dag en grondig en gebruik eventueel een ontsmettende handgel.

En dan herhalen dat er geen paniek nodig is, is hetzelfde als beweren dat je geen nattigheid moet voelen bij regenweer.

Maar kom. Niet alle artsen zijn dezelfde mening toegedaan. Zo verscheen in het artsenblad MediQuality een beschouwing over het feit dat men er wel in geslaagd was om de mensen goed bang te maken en dat de hysterie over corona eigenlijk gevaarlijker was dan het virus zelf. De prijs die daarvoor betaald wordt op wereldschaal zullen we trouwens ook voelen in onze portemonnee. Maar dat is nog het minste van al.

Andere artsen zeggen dan dat je het coronavirus kan vergelijken met een griepvirus, weliswaar wat besmettelijker, maar je kan er ook van genezen, wat trouwens door de Chinese cijfers bevestigd wordt.

Wat wel juist is: je loopt meestal de besmetting op door druppelinfectie. Het is een aerosol en dus verplaatsen druppeltjes (bijvoorbeeld van speeksel) zich samen met het DNA-materiaal van het virus via de lucht zich naar uw slijmvliezen. Niezen en hoesten moet je niet doen in de buurt van iemands gezicht. Niezen en snuiten doe je best in een papieren zakdoekje dat je kan wegwerpen. En iemand een hand geven waarin je zopas hebt gehoest is “not done”.

Hoe kan je je daartegen wapenen? Juist: door de handen vaak te wassen. Meerdere keren per dag en dat niet alleen voor je aan tafel gaat, maar wel elke keer je iemand de hand hebt gedrukt. Dat kan je nu wel best vermijden.

Een halve minuut tot een minuut de handen wassen onder stromend water is nu een must. Dan loop je veel en veel minder risico op een besmetting, om het even over welke besmetting het gaat.

En de handen afdrogen is ook een must. Dat doe je best met papieren handdoeken die je kan wegwerpen. Sommige katoenen of synthetische handdoeken in etablissementen zijn echt vies en dragen inderdaad bij tot het besmettingsgevaar. Droge nette handdoeken die nadien in een mandje gedeponeerd worden zijn wel goed.

En een hetelucht-handdroger? Het ligt eraan hoe die is geconstrueerd. Als de hete lucht gewoon je handen droogt is dat prima, maar als je je handen ergens moet insteken, op en neer laten gaan, terwijl het water zich beneden verzamelt, dan vormt dat ook een risico. Dat is aan de Gentse en Antwerpse universiteit onderzocht.

Soms wordt water dat beneden in  de handdroger staat opgeblazen en komt zo in het gezicht terecht. Dan kan je er beter geen gebruik van maken, want die toestellen drogen wel je handen, maar je krijgt er bacteriën of virussen cadeau bij.

En wat kan je nog doen? Een ontsmettende gel gebruiken die kiemdodend werkt. Dan zit je veilig en ben je geruster.

Een tip: Denk aan Freemed handgel, leg die ook in je auto en gebruik die telkens je een onzeker contact hebt gehad, handjes hebt geschud of voorwerpen hebt aangeraakt waar je geen zekerheid over de veiligheid van hebt.

Je kan de Freemed handgel online bestellen via www.almed.be of via www.boverte.com . Je kan er ook naar vragen in apotheken.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hoe je snotvalling sneller genezen?

Het moment is aangebroken om dozen wegwerpzakdoekjes aan te schaffen. De rekken in de supermarkt waar deze bekende “familiedozen” uitgestald staan, worden langzamerhand leger. Eigenlijk niet zo langzaam, maar zienderogen. Dat wil wat zeggen: meer verkoudheden en...

Lees meer

Hop en zaagpalm beschermen je prostaat

Niemand ziet ze graag komen: de leeftijd. Niemand ziet het graag gebeuren: de ongemakken die ermee gepaard gaan. We willen het wel, maar we hebben hier nog het eeuwige leven niet, met alle gevolgen vandien. Vrouwen zijn bang van veroudering omwille van de menopauze,...

Lees meer

Hoe verklein je de kans op kanker?

Sommigen zijn zelfs beschroomd om de naam van de ziekte voluit te noemen en dus beschrijven ze het als de ziekte met de letter “K”. Kanker is inderdaad een probleem dat veel mensen treft. Het staat nog altijd op nummer twee van de lijst met dodelijkste ziekten in...

Lees meer

Roken maakt jongeren impotent

Het rijtje met de negatieve gevolgen van roken wordt elke dag langer. Van miskraam, tot osteoporose en slechte tanden bij de nakomelingen van rokende moeders. Desondanks worden waarschuwingen in de wind geslagen, vooral door jonge mensen, zelfs kinderen. Het slaat...

Lees meer

De wondere kracht van probiotica

Voor gezond zenuwstelsel, brein, longen, spijsvertering, slaap, bloedvaten en immuniteit Zonder bacteriën geen leven. Misschien klinkt het vreemd, maar hoe maak je anders brood, kaas, wijn, en compost voor een vruchtbare bodem? Er zijn natuurlijk bacteriën die ons...

Lees meer